Ο εφοριακός με την πληγωμένη φήμη εξορμά…

Πριν ακόμη καταλαγιάσει η σκόνη από την αποκάλυψη ότι εφοριακοί εμφανίζονταν να έχουν ακίνητη περιουσία μεγιστάνα που δεν δικαιολογείται από τις αποδοχές, ενεργοποιούνται κρίσιμες διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Είναι διατάξεις οι οποίες φέρνουν πιο κοντά τον εφοριακό με τον φορολογούμενο σε μια περίοδο που τα φορολογικά έσοδα κρέμονται σε μια κλωστή.

Από την 1η Ιουνίου, ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ έχει τη δυνατότητα να κόβει επί τόπου πρόστιμο σε μια καφετέρια, μια επιχείρηση, ή την επαγγελματική έδρα ενός επαγγελματία. Η επί τόπου ποινή που μπορεί να κοπεί, είναι δυνατόν να ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ή και τα 1000 ευρώ. Ιδού λοιπόν το ερώτημα. Θα πληρώσει ο επιχειρηματίας το πρόστιμο ή θα επιχειρήσει να “τα βρει” με τον ελεγκτή πριν αυτός του κόψει την κλήση.

Άλλο μέτρο που ενεργοποιείται: Ποινή φυλάκισης δύο μηνών για μη έκδοση τιμολογίου. Και πάλι γεννάται το ίδιο ερώτημα. Δεν θα επιχειρήσει ο επαγγελματίας θα δώσει το δωράκι για να μην λερώσει το μητρώο του;

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του νόμου έχει λάβει ορισμένα αντίμετρα τα οποία όμως θα κριθεί στην πράξη αν και κατά πόσο θα αποδώσουν. Για παράδειγμα, ο ελεγχόμενος θα μπορεί να καταγγείλει τον ελεγκτή του αν του ζητηθεί να εμπλακεί σε παιχνίδια δωροδοκίας. Όσο για τον εφοριακό που θα συαλλαμβάνεται να δωροδοκείται, θα κινδυνεύει με πρόστιμο ακόμη και 500,.000 ευρώ.  Επίσης, προωθείται η σύσταση μηχανισμού “εσωτερικών υποθέσεων” όπου οι εφοριακοί θα προσποιούνται ότι είναι επιχειρηματίες οι οποίοι θα επιδιώκουν να λαδώσουν τους συναδέλφους τους. Είναι μέτρα που έχουν αποδώσει στο εξωτερικό αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ στην Ελλάδα.

Όλοι στις επάλξεις λοιπόν και…βλέπουμε]

[Reporter]