Έφυγε απο τη ζωή ο λυράρης Μανώλης Καρπουζάκης

Χθες, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011,  ο Μανώλης Καρπουζάκης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 64 ετών την  χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011.

Ο Μανώλης Καρπουζάκης γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Ζαρός Καινουργίου, του Νομού Ηρακλείου. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Καρπουτζάκης και μητέρα του η Πελαγία Καρπουτζάκη – Σαλούστρου.

Με τη λύρα άρχισε να ασχολείται το 1954 σε ηλικία επτά χρονών. Την πρώτη του λύρα του την έφτιαξε ο πατέρας του. Όταν ήταν δέκα χρονών το 1957, του αγόρασε τη λεγόμενη βροντόλυρα που είναι και η γνήσια Μεσσαρίτικη λύρα με 4 χορδές και από τότε συνεχίζει να παίζει και τρίχορδη και τετράχορδη λύρα. Τα πρώτα ακούσματα του ήταν από τους χωριανούς του λυράρηδες και λαουτιέρηδες και είναι αυτοδίδακτος.

Το 1961 σε ηλικία 14 ετών πηγαίνει στο Ηράκλειο και από τότε έγινε μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου. Στο πρώτο γλέντι που έπαιξε ήταν 13 ετών με τον λαουτιέρη Γιάννη Αποστολάκη. Το 1965 η δισκογραφική εταιρεία ΠΑΝΙΒΑΡ ανακαλύπτει τον νεαρό και ταλαντούχο Μανώλη Καρπουζάκη. Το 1966 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική έκδοση, ένας δίσκος 45 στροφών με τίτλο “Στης δυστυχίας τις στιγμές” με δυο τραγούδια, ένα συρτό από την μια πλευρά και κοντυλιές από την άλλη, ακολουθούν άλλοι 5 δίσκοι 45 στροφών. Στη συνέχεια θα υπάρξει τόσος μεγάλος πλούτος ιδεών ώστε μέχρι σήμερα το έργο του φτάνει στις 102 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και 30 συμμετοχές σε άλλους καλλιτέχνες.

Έχει ασχοληθεί και με την δημοτική μουσική της Ελλάδος. Το 1962 έπαιξε σε μαγαζί στο Ηράκλειο στο μαγαζί με το όνομα ΚΑΝ – ΚΑΝ δυο χρόνια (είναι ο πρώτος που έπαιξε σαν επαγγελματίας εκείνα τα χρόνια), με συνεργάτη τον Αλέκο Κοκαράκη και τον Κώστα Ζαχαρόπουλο. Το 1973 – 1974 έπαιξε πρώτη φορά στο Κέντρο Αρετούσα στην Αθήνα και συνέχισε και άλλα κέντρα όπως το Κονάκι, το Ζορμπά. Επίσης έχει παίξει σε μαγαζιά στο Ηράκλειο όπως το Παγκρήτιο, Κάστρο, Αρετούσα, Λύρα, Ριζίτικα κ.α.

Συνεργάτες του στις Δισκογραφικές δουλειές είναι: Κοτζαμπασάκης Μ.- Κοκαράκης Α.- Σαλούστρος Π.- Κρουσανιωτάκης Γ. – Παπατσαράς Μ.- Πετσάκης Γ. – Αλεφαντινός Ν. – Ζαμπουλάκης Γ. – Λαρεντζάκης Μ.- Φουκάκης Δ.- Τσαφαντάκης Β.- Γιατρομανολάκης Ν.- Κακλής Μ.- Νενεδάκης Μ.-Σαλούστρος Α.-Σαλούστρος Β.-Σκουλάς Δ.- Πατενταλάκης Ν. – Γιαννακάκη Ε. -Γρηγοράκη Ε.-Χρονάκη Σ.- Γιαμπουλάκης κ.α.

Μερικά από τα έργα του είναι: Ένα παλιό καλό καιρό, Αγάπησέ με, Μοιρολόγια, Ριζίτικα, Δωδεκανησιακά, Συρτά, Κρητικός δρόμος, Παίζω κρυφτό τση μοίρας μου, Ανάραχο, Χρονογυρίσματα, Ερημίτης, Που πάνε οι κόποι μας, Κοσμογυρευτής, Intsrumental its for you, Μαντινάδες Νο 1, Τα δώρα, Χοροί τση Κρήτης, Αυτά που άφησα, Η μοίρα μου πάει μπροστά, Αγάπης λάθη, Τα πρώτα μου βήματα, Ναχα την χάρη του αετού, Η μεγαλόνησος, Ερωτόκριτος Νο 2, Αναστενάρια, Μαντινάδες, Κρητική Παρέα, Παράπονα, Τ’ αλλιώτικα, Οι γλάροι, Ερωτόκριτος, Μαντινάδες Νο 5, Αγάπες δίχως σύνορα, Το ημερολόγιο της ζωής μου, Παλιές πληγές, Το δεντρί, Νο 11 Διάφορα, Με μια μπαμπακερή κλωστή, Ο πρακτικός, Την Κρήτη η νύχτα τραγουδεί, Γόρδιος δεσμός, Μανόλης Καρπουτζάκης 1975, Μα την δική σου ανάμνηση, Μια βραδιά στο Ζαρό Νο 1, Μια βραδιά στο Ζαρό Νο 2, Νησιώτικο γλέντι, Κρητικοπούλα μου, Καρδιοχτύπια, Ζαριανοσατυρική παρέα, Παλιές στράτες Νο 1 – Συρτά, Παλιές στράτες Νο 2, Συρτά, Παλιές στράτες -μαντινάδες, Οι ατσιποδιές του Χότζα, Αμανέδες, Με τον Γιώργη Βιτώρο, Μαντινάδες Βενιζέλου, Πολυτεχνείο 1974, Κρητικοί χοροί Οργανικά, Αναστορούμαι, Καρπουτζάκης – Επιτυχίες.

Eίχε παντρευτεί την Ελένη Μπαρμπιανιτάκη, το γένος Φιτσάκη από το Πετροκεφάλι της Μεσσαράς με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά τον Γιώργο και την Ειρήνη η οποία μάλιστα του χάρισε δυο εγγόνια την Ελένη και τον Γιάννη. Ο Μανώλης Καρπουζάκης ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος τα έτη 1994 έως 1997. Έφυγε από την ζωή στις 6 Ιουλίου 2011 σε ηλικία 64 ετών χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Πηγή: Από την επίσημη Ιστοσελίδα του Συλλόγου Κρητών Καλλιτεχνών.

kritikiparadosi.gr