Τέσσερις λόγοι που αυξάνουν το βάρος μας

Ο τρόπος με τον οποίο παίρνουμε βάρος είναι πλέον γνωστός και βασίζεται στα απλά μαθηματικά. Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, καίμε …

λιγότερες μέσω της σωματικής δραστηριότητας και η ζυγαριά ανεβαίνει. Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι που μπορεί να παίρνουν βάρος, χωρίς να αλλάξουν κάτι στη διατροφή τους ή τον τρόπο που κινούνται. Τι είναι αυτό που μπορεί να πηγαίνει στραβά; Η αλήθεια κρύβεται, μάλλον, πιο βαθειά. 

1. Το στρες
Το στρες γίνεται πολύ συχνά ο σπινθήρας που πυροδοτεί το τσιμπολόγημα ή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, μάλιστα, πως το άγχος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αύξηση βάρους.

Αντιμετωπίστε το: Αποφύγετε να παρασυρθείτε από το άγχος και να ξεκινήσετε μια δίαιτα εξπρές ταλαιπωρώντας κι άλλο το σώμα σας. Επιχειρήστε να καθιερώσετε σταθερά πέντε γεύματα την ημέρα, όπου κι αν βρίσκεστε, γραφτείτε σε ένα κοντινό γυμναστήριο ή ξεκινήστε ένα χόμπι που να σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση της ημέρας.

2. Εμμηνόπαυση… η δεύτερη εφηβεία
Όπως και στην πρώτη, έτσι και στη δεύτερη εφηβεία, την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες αλλάζουν και παράλληλα αλλάζει και το σώμα. Η απουσία οιστρογόνων την περίοδο αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ελαφρά ο μεταβολισμός της γυναίκας, ενώ παράλληλα, παρατηρείται μετακίνηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αντί των γλουτών και των μηρών.

Αντιμετωπίστε το: Αποδεχτείτε πως έρχεται ακόμη μια αλλαγή και καλωσορίστε τη με περισσότερη φροντίδα για το σώμα. Ξεκινήστε ένα χόμπι που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δραστηριότητα και προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να «τα βρείτε μπροστά» σας.

3. Ειδική φαρμακευτική αγωγή
Υπάρχουν φάρμακα που συνδέονται με την αύξηση βάρους ή την κατακράτηση υγρών. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντικαταθληπτικά και τα κορτικοστεροειδή ή κορτιζονούχα.

Αντιμετωπίστε το: Συζητήστε τις αλληλεπιδράσεις με το γιατρό σας, ενημερώστε το διαιτολόγο σας αν χρειάζεται να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και βάλτε ρεαλιστικούς στόχους ώστε να διατηρήσετε βάρος σας.

4. Πολυκυστικές ωοθήκες
Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και η αιτία τους κρύβεται σε ορμονολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ακμής και τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Οι γυναίκες που εμφανίζουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ινσουλινοαντοχή και αύξηση βάρους.

Αντιμετωπίστε το: Επισκεφθείτε το γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο σας, ώστε να παρακολουθείτε και να ρυθμίσετε την κατάσταση των ορμονών. Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες, προσπαθήστε να εντοπίσετε συμπεριφορές που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού και σιγά σιγά δοκιμάστε και υιοθετήστε νέες, πιο ισορροπημένες διατροφικές.

[nutrimed.gr]