Ξεκινά το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα των νέων
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για το ειδικό πρόγραμμα του επενδυτικού νόμου για την «Επιχειρηματικότητα των Νέων», συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για το 2011 (θα την βρείτε στα συνημμένα). Η υποβολή επενδυτικών σχεδίων θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2011.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες έως 40 ετών και ενισχύει επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από τον Ιανουάριο 2011 και μετά ή που δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσης κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης. Η επιχορήγηση μπορεί να φθάσει στο 35% της δαπάνης ανάλογα με την περιφέρεια. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι τα 100.000 ευρώ και το συνολικό ύψος της επιχορήγησης στην πενταετία δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ενώ το πλαφόν για το συνολικό ποσό που μπορεί να καταβληθεί ως επιχορήγηση είναι το 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης και 500.000 ευρώ στις άλλες περιπτώσεις. Στο ειδικό καθεστώς μπορούν να υπαχθούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, εκτός από αυτές που εξαιρούνται από το άρθρο 2 του επενδυτικού νόμου 3908/2011.
Οι ενδιαφερόμενοι για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς πρέπει:
– Να προχωρήσουν στην υλοποίηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου το οποίο θα προτείνουν προς αξιολόγηση και ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης.
– Οι επιχειρήσεις να έχουν ιδρυθεί τον Ιανουάριο του 2011 και εντεύθεν ή να μην έχουν κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους,
– Να αποτελούν είτε ατομικές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό (40ο) έτος της ηλικίας τους, είτε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) του εταιρικού τους κεφαλαίου, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό (40ο) έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας κατέχοντας θέση Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Διαχειριστή ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης,
Επισημαίνεται ότι, εκτός από το «Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων» δίνεται και η δυνατότητα ένταξης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού, εφόσον πληροί τους σχετικούς όρους, και σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων του Επενδυτικού Νόμου, με την προϋπόθεση της μη ενίσχυσης των ίδιων επιλέξιμων δαπανών.
Δαπάνες
Οι δαπάνες που ενισχύονται είναι οι αυτές που αφορούν:
1. Την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, και ειδικότερα:
– Αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000,00) ευρώ.
– Τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, όπως εκάστοτε καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
– Μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και χρησιμοποίηση τεχνολογικών υποδομών που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση (όπως σε περίπτωση εγκατάστασης εντός Τεχνολογικών Πάρκων, Ζωνών Καινοτομίας κ.λπ.),
– Ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων), όπως δημοτικά τέλη κ.λπ.,
– Μισθοδοσία βάσει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι γι’ αυτές δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις
2. Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
– Οι καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
H ενίσχυση των παραπάνω δαπανών αφορά στα 5 πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της επιχείρησης και μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία.
Υποβολή σχεδίων
Τα επενδυτικά σχέδιαυποβάλλονται πρώτα ηλεκτρονικά μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr), και έπειτα εντύπως στα παρακάτω γραφεία:
– Στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του Υπουργείου για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια (Κοραή 4, 6ος όροφος, ΤΚ 10564, Αθήνα, τηλέφωνο 210-3258800-4), πλην των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
– Στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του Υπουργείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, Γραφείο 203, 2ος όροφος, ΤΚ 54123, τηλέφωνο 2310 379103 και 2310 379240), για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στους παρακάτω συνδέσμους: http://www.startupgreece.gov.gr/el/funding-programs, http://www.ependyseis.gr/sub/nomos3908/n3908.htm, www.mindev.gov.gr.
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε την υπουργική απόφαση.
1 αρχεία διαθέσιμα για download |
Η απόφαση (αρχείο pdf 657 kb) |