Παρουσιάστηκαν τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο για Λυρική και Βιβλιοθήκη στο Φαληρικό Δέλτα
Τα σχέδια, την μακέτα και το βίντεο του Κέντρου Πολιτισμού- ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του οποίου η κατασκευή ξεκινά στο Φαληρικό Δέλτα μέσα στο 2011, παρουσίασε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαζί με τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα.
Σε μια έκταση 170.000 τ.μ. θα απλώνεται το «Πάρκο Σταύρος Νιάρχος», καταλαμβάνοντας με πράσινο το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, ενώ το 15% θα καταλαμβάνουν τα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με «πράσινη οροφή» διαστάσεων 100 μ. επί 100 μ. Μια «Αγορά», τόπος συνάντησης των επισκεπτών στον ισόγειο χώρο των κτιρίων συμπληρώνουν την κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Στην έκταση αυτή εντάσσεται και η κατασκευή αθλητικού πάρκου, προσφορά στον Δήμο Καλλιθέας. Το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων, προς την πλευρά της θάλασσας, διατηρώντας ήπια κλίση και προσφέροντας πανοραμική θέα στους επισκέπτες προς την θάλασσα, την πόλη και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Νερό, πράσινο, γυαλί και εξοικονόμηση ενέργειας χαρακτηρίζουν το έργο. Ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το Πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού. Τοίχοι από γυαλί και σίδερο ντύνουν την Όπερα, την Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο που υψώνεται πάνω από την Όπερα. Χιλιάδες δένδρα και φυτά στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, θα απορροφούν 11.000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η πράσινη οροφή και τα υπερσύγχρονα ηλιακά πάνελ στην ελληνική πρωτεύουσα θα αναγκάσουν την Ευρώπη «να κοιτάξει πολύ προσεκτικά πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από τον ήλιο» είπε ο Ρέντσο Πιάνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού θα προσελκύει 1,5 εκ. επισκέπτες τον χρόνο. «Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα μεγάλα έργα στις ΗΠΑ έγιναν στην περίοδο της ύφεσης» δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος.
Το έργο ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, και το χαρακτήρισε «δείγμα κοινωνικής προσφοράς, ελπίδας και υποχρέωσης στην επόμενη γενιά»
«Αν μια χώρα δεν μπορεί να έχει υπό την εποπτεία της μια βιβλιοθήκη και μια Όπερα, τότε έχουμε σοβαρά προβλήματα» απάντησε, όταν ερωτήθηκε για την υποθετική περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο δεν λάβει το μήνυμα αισιοδοξίας που εκπέμπει το έργο αυτό.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Ρέντσο Πιάνο (έργο του είναι και το περίφημο «Κέντρο Πομπιντού» στο Παρίσι).
Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου 566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.
Το Κράτος δωρίζει τη γη και το Ίδρυμα κτίζει το Κέντρο Πολιτισμού.
Χρονοδιάγραμμα του έργου:
Οκτώβριος 2006: Το Ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Ιούνιος 2007: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου
Ιούλιος 2007: Έναρξη προκαταρκτικών διερευνήσεων
Φεβρουάριος 2008: Επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ
Απρίλιος 2008: Έναρξη προκαταρκτικής μελέτης
Ιούλιος 2008: Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του αρχιτέκτονα με τον Πρωθυπουργό
Οκτώβριος 2008: Έναρξη της προμελέτης του έργου
Ιανουάριος 2009 O Renzo Piano παρουσιάζει την προμελέτη του έργου στον Πρωθυπουργό και το ελληνικό κοινό
Μάρτιος 2009: Υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πραγματοποίηση του έργου
Ιούλιος 2009: Κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ιούνιος 2011: Παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου στο ελληνικό κοινό
2011: Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών
2015: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου και παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο.
[rethnea.gr]