Η κρητική διατροφή σε κατάλογο της UNESCO

Την ένταξη της κρητικής διατροφής στον κατάλογο των Μνημείων Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO, με στόχο “τη διεθνή προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Κρήτης, ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς με αιωνόβιες ρίζες” εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αποκάλυψε από τα Χανιά ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης.

Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνουμε τη διατροφική αξία των κρητικών προϊόντων, ενθαρρύνουμε τους τοπικούς φορείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να ενισχύσουν την προσπάθεια για την προστασία τους και εντάσσουμε την κρητική διατροφή στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, κερδίζοντας μια σημαντική αναπτυξιακή μάχη με τις ανταγωνιστικές αγορές”, υπογράμμισε ο υφυπουργός.


Ο κ. Καρχιμάκης προέβη στις παραπάνω ανακοινώσεις κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Κρητική διατροφή και υγεία», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο στο Καλαμάκι του Δήμου Νέας Κυδωνίας. Το συνέδριο οργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και η εταιρεία «Daskalakis Travel», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνου.

Ο κ. Καρχιμάκης υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων σε έναν εθνικό στόχο: η παραδοσιακή κρητική διατροφή να γίνει το σημείο αναφοράς και το πρότυπο υγιεινής διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο! «Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Καρχιμάκης επεσήμανε, παράλληλα, ότι ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι και η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. «Αναλαμβάνοντας δράση εντατικών ελέγχων σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας. Βελτιώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο και συντονίζοντας όλους τους ελεγκτικούς φορείς του Υπουργείου. Αυξάνοντας τις ποινές ώστε αυτές να είναι αποτρεπτικές για τους παραβάτες. Στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι συγκρουόμαστε με κάθε λογής συμφέροντα που λυμαίνονται το εισόδημα του αγρότη, παραπλανούν τον καταναλωτή και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.

Και πρόσθεσε: «Γιατί η διασφάλιση της ποιότητας και της ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων, η ανάταξη της αγροτικής οικονομίας, η ομαλή διακίνηση των αγροτικών αγαθών και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των τροφίμων, αποτελούν για την κυβέρνηση ζητήματα εθνικής σημασίας. Με αυτή τη φιλοσοφία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία, υποστηρίζει την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού, που συνδέονται άμεσα με την προβολή της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων. Γιατί, οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας γίνονται μεταφορικά “καταναλωτές” του τουριστικού μας προϊόντος, της κουλτούρας μας και των υπηρεσιών μας. Γίνονται όμως και πρακτικά, καταναλωτές των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που παράγουμε και της κρητικής γαστρονομίας».

Η κρητική διατροφή

Στα σημαντικά οφέλη της κρητικής διατροφής, που είναι μοναδική στον κόσμο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Δημήτρης Γρηγοράκης.

«Είναι γεγονός ότι το κρητικό μοντέλο διατροφής συνεισφέρει στη διατήρηση της υγείας και είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι η κρητική διατροφή είναι μοναδική ανά τον κόσμο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η φιλοσοφία και η σύσταση της κρητικής διατροφής άλλαξε τα επιστημονικά δεδομένα ως προς την αντίληψη της σύστασης που πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής. Από ’κει που στην ουσία η αποδεκτή πρόσληψη λίπους, λιπαρών θεωρείτο ασφαλής μέχρι το 30%, με βάση τη μελέτη του κρητικού διατροφικού μοντέλου πλέον μπορεί να προσλαμβάνεται έως και 40% ολική ποσότητα λίπους, πράγμα το οποίο απορρέει από τη μελέτη της κρητικής παραδοσιακής διατροφής, αρκεί η μεγαλύτερη ποσότητα των λιπαρών να είναι μονοακόρεστα, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κρητική διατροφή και το ελαιόλαδο, το οποίο περιλαμβάνει», τόνισε ο κ. Γρηγοράκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η μελέτη της παραδοσιακής κρητικής διατροφής άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη αντίληψης των διατροφικών πραγμάτων. Αυτό είναι μοναδικό, συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της διατροφής μία χώρα, μία περιοχή να αλλάξει τις αντιλήψεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία ήδη από το 1994 έχει διατυπώσει ότι η μακροζωία των κρητικών οφείλεται στο μοναδικό διατροφικό μοντέλο, το οποίο ακολουθούν».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι κρητικοί έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες, ο κ. Γρηγοράκης τόνισε πως «δυστυχώς φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των σημερινών κρητικών έχουν αλλάξει κι έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από το παραδοσιακό μοντέλο της δεκαετίας του 1960, που τους ανάδειξε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των επτά χωρών, ως τους μακροβιότερους κατοίκους περιοχής ανά τον κόσμο. Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική παραδοχή από τη μία και από την άλλη βλέπουμε ότι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά και η παχυσαρκία χτυπούν απειλητικά την πόρτα των σημερινών κρητικών, πράγμα βέβαια που οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες, στον δυτικοποιημένο τρόπο διατροφής, που επιλέγουν σήμερα».

Εκ μέρους της εταιρείας «Daskalakis Travel», η κα Αργυρώ Δασκαλάκη σημείωσε ότι «επιβάλλεται η προώθηση της υγιεινής διατροφής. Αν βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια για την Κρήτη θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Θέλουμε να ακούγεται τακτικά ο όρος κρητική διατροφή, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, και πιστεύουμε στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Η Κρήτη έχει όλα αυτά τα στοιχεία και τις δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού, που θα τη βοηθήσει αρκετά στο μέλλον, εάν βεβαίως απευθυνόμεθα και σε ταξιδευτές και όχι απλώς τουρίστες».

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης και ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες για τα πλεονεκτήματα της κρητικής διατροφής, αλλά και για θέματα που αφορούν τη μεταποίηση, την εμπορία και την προβολή των κρητικών προϊόντων έγιναν στη διάρκεια του συνεδρίου από σημαντικούς ομιλητές (γιατρούς, επιστήμονες κ.ά.).

[tsouknida.com]