Άρση απορρήτου για τους καταθέτες εξωτερικού!

Όλους όσοι έστειλαν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό θα μπορεί να εντοπίσει και να ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών, «εξουδετερώνοντας» πλήρως το τραπεζικό απόρρητο, με διάταξη-βόμβα που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η μόνη οδός διαφυγής που αφήνεται πλέον σε φοροφυγάδες καταθέτες εξωτερικού είναι να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους , πληρώνοντας φόρο 8%, για να αποφύγουν τον έλεγχο.

Η σχετική διάταξη του εφαρμοστικού νόμου δίνει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπ. Οικονομικών για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ξεπερνούν το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο για φορολογικούς ελέγχους, αλλά ακόμη και για απλές διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων. Με τη διάταξη υποχρεώνονται οι… πάντες, από τους φορείς του Δημοσίου μέχρι τους συμβολαιογράφους, να δίνουν στην εφορία οποιαδήποτε στοιχεία ζητηθούν στο πλαίσιο ενός φορολογικού ελέγχου. Μεταξύ των φορέων που μνημονεύονται περιλαμβάνονται και οι τράπεζες, με ρητή αναφορά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου και την παράκαμψη ακόμη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, όταν πρόκειται για ελέγχους από την εφορία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η διάταξη αναφέρει τα εξής:

n  «Τα πιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, οι εταιρείες μεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος που τους ζητείται, όπως στοιχεία λογαριασμών ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν, στοιχεία για μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές, εισπράξεις μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων για το επαγγελματικό και τραπεζικό απόρρητο,  καθώς και κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.

n  Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για τους σκοπούς της διάταξης αυτής δεν προϋποθέτει ενημέρωση και συγκατάθεση του φυσικού προσώπου του οποίου τα δεδομένα διαβιβάζονται, ούτε άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται το είδος των υποβαλλόμενων στοιχείων και πληροφοριών, οι μορφότυποι ανταλλαγής τους, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Όπως τονίζουν στο «Β» τραπεζικά στελέχη, με αυτή τη διάταξη, εκτός όλων των άλλων προφανών συνεπειών, ασκείται πρωτοφανής πίεση σε όσους έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό και έχουν λόγους να φοβούνται την εφορία να τα φέρουν πίσω στις ελληνικές τράπεζες, για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο. Η διάταξη για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, που θα ισχύσει τουλάχιστον ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, προβλέπει ότι όσοι φέρουν πίσω στην Ελλάδα κεφάλαια από το εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να τα τοποθετήσουν σε προθεσμιακές καταθέσεις τραπεζών, ή σε ομόλογα του Δημοσίου, ή σε ακίνητα. Σε αυτή την περίπτωση πληρώνουν μόνο φόρο με συντελεστή 8% επί του κεφαλαίου που θα φέρουν πίσω στη χώρα και γλιτώνουν τους ελέγχους.

Μέχρι τώρα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να κυνηγήσει όσους φοροφυγάδες έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό ήταν ατελέσφορη, καθώς προσέκρουε στο τραπεζικό απόρρητο: οι τράπεζες αρνούνταν να δώσουν στοιχεία για πελάτες τους, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο και ξεκαθάριζαν στην κυβέρνηση, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ότι τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να δοθούν μόνο εάν προβλεπόταν ρητά από διάταξη νόμου. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καταφέρει να αντλήσει πλήρη στοιχεία για όσους έστειλαν καταθέσεις στο εξωτερικό, ώστε να τους ελέγξει φορολογικά, και ήταν υποχρεωμένο να εργάζεται με «λειψά» στοιχεία που έδιναν κυβερνήσεις ξένων χωρών.

Έτσι όπως έχει διατυπωθεί η νέα διάταξη μνημονεύει συνεταιρισμούς και ενώσεις τραπεζών, η ΕΕΤ είναι πλέον υποχρεωμένη να συλλέξει για λογαριασμό της κυβέρνησης από τα μέλη της όλα τα στοιχεία όσων έχουν στείλει τουλάχιστον από τις αρχές του 2010 και μετά καταθέσεις στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει αυτά τα στοιχεία με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι πολίτες την τελευταία δεκαετία και όπου διαπιστώνει αναντιστοιχίες θα αρχίζει τη διαδικασία φορολογικού ελέγχου.

Ουσιαστικά, όσοι έστειλαν δεκάδες δισ. ευρώ καταθέσεων στο εξωτερικό και έχουν… λερωμένη φωλιά καλούνται με απειλή… φορολογικής εκτέλεσης να τα επαναπατρίσουν. Αν το μέτρο εφαρμοσθεί και πετύχει, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ένα τεράστιο «μπόνους» εσόδων, από το φόρο επαναπατρισμού με συντελεστή 8%, αλλά και οι τράπεζες θα έχουν ένα πολύτιμο σε αυτές τις δύσκολες εποχές «μπόνους» καταθέσεων. Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το μέτρο, αλλά και αν αυτή η νέα δυνατότητα ελέγχων θα αξιοποιηθεί και για όσους μεγαλόσχημους έχουν στείλει χρήματα ύποπτης προέλευσης στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας ως τώρα πλήρη ασυλία…

banksnews