Αναμένουν έσοδα εώς και 25 δισ. από τα αυθαίρετα

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το πακέτο μέτρων για τα περίπου ένα εκατομμύριο αυθαίρετα.Θα εξαιρεθούν από την τακτοποίηση παράνομα κτήρια που κατασκευάστηκαν μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Ανεπίσημοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, σχεδόν τα μισά από τα… προσδοκώμενα από την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου!

Με την ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου , έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» σε νέα γενιά αυθαιρέτων. Αυτή τη φορά διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν «ό,τι είναι πιο πρόσφορο και συνταγματικό», τονίζοντας ότι πριν από τις εξαγγελίες θα υπάρξει συνεργασία με το ΣτΕ, με δεδομένο ότι υπάρχει σωρεία αποφάσεων του συνταγματικού δικαστηρίου που αποκλείουν την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 και το νόμο 1337 του Αντώνη Τρίτση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν θα μπορούν να θεωρηθούν συνέχεια των ρυθμίσεων που αφορούν τους ημιυπαίθριους. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, αποκάλυψε ότι μόνον το 3% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί αφορά ημιυπαίθριους και ο κύριος όγκος αντιπροσωπεύει αιτήσεις για άλλες παρανομίες που έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής, όπως αλλαγή χρήσης σε υπόγεια, πιλοτές, σοφίτες, κ.λπ. Η αναφορά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της «Ε», σύμφωνα με τις οποίες η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα γίνει μετά από κατηγοριοποίηση. Συγκεκριμένα:

* Νομιμοποιούνται τα περίπου 350.000 αυθαίρετα που είχαν δηλωθεί με το νόμο Τρίτση και οι διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει μόνο την πρώτη δόση. Είναι πιθανόν να κληθούν να υποβάλουν και νέα δήλωση, με έκπτωση στο οφειλόμενο ποσό.

* Καλύπτονται, με την υποβολή δήλωσης και την καταβολή προστίμου οι παρανομίες σε νόμιμες οικοδομικές άδειες, όπως η προσθήκη ορόφου, το «ξεχείλωμα» του κτηρίου κ.λπ., που εκτιμάται ότι αποτελούν το 70% των παρανομιών των τελευταίων χρόνων.

* Προβληματίζουν τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια και οι ρυθμίσεις θα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με ειδικούς, μηχανικούς αλλά και νομικούς. Θεωρείται ότι σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων, για τους οποίους θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης, με τους ιδιοκτήτες να κληθούν να προκαταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές σε χρήμα