Δέκα συλλήψεις για τα στημένα παιχνίδια

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων για τα «στημένα». Εντάλματα σύλληψης για Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Παπακώστα και άλλους τρεις.

Τα ονόματα δεκαπέντε ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, μετά από ειδική διάταξη που εξέδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δέκα άτομα που είχαν συλληφθεί από χθες το βράδυ, καθώς και άλλα πέντε άτομα για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά για τα οποία έχει παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου. Μεταξύ των τελευταίων, περιλαμβάνεται ο «ισχυρός άνδρας» της Καβάλας, Μάκης Ψωμιάδης, καθώς και ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας.

Τα 15 ονόματα που δημοσιοποίησαν οι δικαστικές αρχές είναι τα ακόλουθα: Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάνης, Νικόλαος Ζαμάνης, Βασίλειος Καρακούλιας, Ανδρέας Τζιμόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας, Αθανάσιος Ντότσης, Νικόλαος Χάλκος, Νικόλαος Παντέλης, Σταύρος Ψωμιάδης (οι δέκα που έχουν συλληφθεί από χθες), Χρυσόστομος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωρτσιάκος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπακώστας (οι πέντε για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης).

Οι κατηγορίες τις οποίες απήγγειλε ο εισαγγελέας προϊστάμενος ποινικής δίωξης, Δημήτρης Πιέρος, είναι οι εξής:

– εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)

– διέθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)

– απάτη κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)

– εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ΄εξάκολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)

– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση (κακούργημα)

– δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα

– παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακολούθηση

– συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση

– ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις

– παράνομη οπλοκατοχή

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 9ο τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει την κύρια ανάκριση. Στο πλαίσιο αυτής αναμένεται να κληθούν ακόμη 70 άτομα που φέρονται ως ύποπτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για τα οποία όμως δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες περί συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση, οπότε δεν συντρέχουν προϋποθέσεις να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Οπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η όλη έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 ζητήθηκε η συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -όχι όμως της Αστυνομίας- όταν έφτασε στις αρχές από το Τμήμα Ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου, ανώνυμη καταγγελία που περιλάμβανε συγκεκριμένα ονόματα.

Χρ. Παπουτσής: «Όλα στο φως και απονομή δικαιοσύνης»

«Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας της χώρας για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος θα συνεχιστούν αποφασιστικά» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και συνέχισε: «Θέλω να καλέσω όλους τους υπεύθυνους φορείς, τους συλλόγους αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές με στοιχεία, που μπορούν να φωτίσουν όλες τις πλευρές».

«Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια, εφαρμογή των νόμων, απονομή δικαιοσύνης, προστασία του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Είναι δημοκρατικό καθήκον όλων μας» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

Μ. Όθωνας: «Υπόθεση εξαιρετικής σημασίας»

Η δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα σχετικά με τη σύλληψη 10 μελών εγκληματικής οργάνωσης για εκβιάσεις και απάτες, τη δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου και τη διενέργεια παράνομου στοιχήματος: «Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής για να αλλάξουμε το τοπίο στο μολυσμένο βιότοπο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

«Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ένα ακόμα μετέωρο βήμα στην προσπάθεια κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπάρχει αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση. Καμία ανοχή, καμία έκπτωση, κανένας συμβιβασμός. Είναι απαίτηση όχι μόνο του κόσμου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η πολύ σημαντική υπόθεση εμπεριέχει πολυσήμαντα μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός του χώρου του ποδοσφαίρου. Το γεγονός δηλαδή, ότι ζούμε μια νέα εποχή στην πατρίδα μας, όπου εστίες ανομίας και διαφθοράς που μέχρι πρότινος εθεωρούντο ως άβατα ή με υψηλές διασυνδέσεις και προστασίες, δεν απολαμβάνουν πια καμιάς ιδιότυπης ασυλίας».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Συνελήφθησαν, σήμερα (σ.σ. χθες), ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δέκα μέλη εγκληματικής οργάνωσης με διεθνικό χαρακτήρα, όλοι τους ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.

Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος.

Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εβδομήντα (70) περίπου άτομα, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.

Όπως προέκυψε από τη συνέχιση της αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από το 2008, με τη συστηματική οργάνωση, δράση και λειτουργία, με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης παράνομου πλουτισμού.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: Δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ».

Καθημερινή