Ψεκασμοί για κουνούπια μετά από χρόνια στα Χανιά!

Ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του κουνουπιού του Νείλου θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές των Χανίων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καταπολέμησης του εντόμου που βρίσκεται σε έξαρση.


‘Επειδή οι βροχοπτώσεις ήταν ύστερες  και έχουμε ενοχλήσεις από πολλές περιοχές των Χανίων όπου λιμνάζουν βρόχινα ή θαλασσινά νερά και το Υπ. Υγείας έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ για την αντιμετώπιση του κουνουπιού, αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμησή του, παρότι είχε σταματήσει για 3 – 4 χρόνια στα Χανιά’, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Αποστόλης Βουλγαράκης, σε συνέντευξη. Για τους ψεκασμούς και τους καθαρισμούς των εξασφαλίσθηκε μια πίστωση 50.000 ευρώ και οι ψεκασμοί θα γίνουν σε περιοχές που συνέστησαν οι Δήμοι.

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, όπως ανέφερε ο διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων, κ. Δημήτρης Νικολακάκης, θα γίνουν δύο σεμινάρια:

  • Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 10 π.μ., στο Δημαρχείο Πλατανιά για το κοινό και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το αρμόδιο στέλεχος του Τμήματος Επιδημιολογίας Νοσημάτων του Υπ. Υγείας, κ. Γιώργο Δελλή.
  • Ο ίδιος ομιλητής θα ενημερώσει και το προσωπικό των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των ιδιωτών ιατρών των Χανίων το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.


ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥ

– ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
α) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΜΕΝΩΝ: Αρμένοι, περιοχή Λιβάδια, Καλύβες, περιοχή ποταμού πλησίον Δημοτικού Σχολείου.
β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΜΟΥ: Κόκκινο Χωριό, περιοχή Στέρνες, Αλμυρίδα, ποταμός.
γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ: Βρύσες, ποταμός Μπούτακας (σημειακά).
δ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ: Γεωργιούπολη, υδατορέμα Δέλφινα. Γεωργιούπολη, χαντάκια ομβρίων. Γεωργιούπολη, χαντάκια ομβρίων ΒΟΑΚ και ΠΕΟ (σημειακά).
Η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γεωργιούπολης (από παραλία μέχρι και τη Λίμνη Κουρνά είναι εντός δικτύου Νatura 2000, ενώ η Λίμνη Κουρνά και το έλος Γεωργιούπολης και η εκβολή του Αλμυρού ποταμού είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα.

– ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ -ΣΕΛΙΝΟΥ
α) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ: Σούγια, παραλία Σούγιας, ποταμός (από διασταύρωση Κουστογέρακου έως παραλία).
β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΝΤΑΝΟΥ: Κακοδίκι, εκβολές Κακοδικιανού ποταμού, Πλεμενιανά, παραποτάμιος περιοχή.
γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ: Παλιόχωρα, εκβολές Αζωγυριανού ποταμού, Παλαιόχωρα, εκβολές Πελεκανιώτη ποταμού, Κουντούρα, εκβολές αυλακιών απορροής ομβρίων.

– ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
α) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ: Ελος, εκβολές Κακοπέρατου ποταμού,  Ελος, ποταμός Τυφλός,  Τοπικές Κοινότητες Ποταμίδας, Βουλγάρω, Καλουδιανών.
β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΣΑΜΟΥ: Κίσαμος, εκβολές Πυργιανού και Καμαριανού ποταμού Λαγού ρυάκι, Πλάτανος, ρυάκι από φούρνο Τσατσαρωνάκη έως θέση Μπουμπουλιά, Γραμπούσα, από Μπουμπουλιά έως περιοχή Βιγλιά.
γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΘΥΜΝΗΣ: Νοπήγια, Μπακίρ Ρυάκι.

–   ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
α) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ: Βουκολιές, ποταμός Ταυρωνίτης, κοίτη από Βουκολιές έως Μέσα Βουκολιές, Ταυρωνίτης, εκβολή ποταμού.
β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ: Σκουτελώνας, εκβολές Σπηλιανού ποταμού, Καμισιανά, εκβολή χειμάρρου.
γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Μανωλιόπουλο, κοίτη και εκβολή ποταμού, Γεράνι, εκβολή ποταμού, Πλατανιά, εκβολή ποταμού.

– ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ:
Αγιά Ρουμέλη, ποταμός, Χώρα Σφακίων, ρυάκι στη θέση Θόλος έως Μεσοχώρι, Φραγκοκάστελλο, τοποθεσίες: Μαύρο νερό, Αγία Πελαγία, Ιλιγγας, Σκουλουδιανά, Χελινοκόλυμπος, Μοναστηρικός λάκκος, Λουτρό.

–   ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
α) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΙΣΟΥ: Αγιά, περιοχή λίμνης, Περιβόλια.
β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΔΑΣ: Αγροκήπιο, Σούδα, εμπορικό λιμάνι.
δ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ: Ν. Χώρα, περιοχή Κλαδισού ποταμού, Κουμπελής, περιοχή βιολογικού καθαρισμού, Κουμ Καπί.

Χανιώτικα Νέα