Ρύθμιση των δανείων της ΔΕΥΑΧ

Στη ρύθμιση των δανείων της, συνολικού ύψους 6.647.196,67 ευρώ, προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα επιχειρήσει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων, όπως αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου η ΔΕΥΑΧ να καταφέρει να αντεπεξέλθει στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη, για μια σειρά από λόγους, οικονομική συγκυρία.


Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ για τη ρύθμιση των δανείων, με τη σύναψη νέου ισόποσου, με τις συνολικές οφειλές της Επιχείρησης, δανείου με 25ετή διάρκεια αποπληρωμής, διετή περίοδο χάριτος (με 1η δόση στις 31 Δεκεμβρίου 2013) και επιτόκιο 5,9% (το οποίο μαζί με ορισμένες επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία θα ανέρχεται τελικά σε 6,62%).
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (ο Δήμος αποτελεί εγγυητή των δανείων της ΔΕΥΑΧ) επισημάνθηκε ότι το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της αγοράς, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία» Γρηγόρη Αρχοντάκη να κάνει, μάλιστα, λόγο για «τοκογλυφικό επιτόκιο» και να ζητά να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ρύθμισης των δανείων μέσω ιδιωτικών τραπεζών.
«Θα πληρώνει η ΔΕΥΑΧ 6,6% επιτόκιο που δεν το πληρώνει κανείς ιδιώτης αυτή τη στιγμή όταν τα χρήματα είναι εγγυημένα; Πρέπει να το δείτε, δεν το έχετε δει. Το επιτόκιο αυτό είναι πραγματικά τοκογλυφικό, μην το δεχθείτε σε καμία περίπτωση, αν τουλάχιστον δεν κάνετε μία σοβαρή έρευνα αγοράς», σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.
Με τις επισημάνσεις του κ. Αρχοντάκη, σε ηπιότερους, ωστόσο, τόνους και χωρίς να χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, συμφώνησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά – 21ος αιώνας» Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να λάβει καμία απόφαση σχετικά με το ύψος του επιτοκίου, τον χρόνο αποπληρωμής και την περίοδο χάριτος, αλλά θα πρέπει «να δώσει το “πράσινο φως” στη ΔΕΥΑΧ να διαπραγματευτεί και μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να έρθει να το κουβεντιάσουμε. Μέχρι τότε να έχουμε δει τα θέματα με τα πανωτόκια, με τις άλλες τράπεζες, όλα τα θέματα», σημείωσε ο κ. Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να λυθεί το πρόβλημα είναι θετική».
Με την πρόταση του κ. Βιρβιδάκη συμφώνησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» Τάσος Βάμβουκας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Παπαντωνάκης υπογράμμισε ότι «η ρύθμιση δεν είναι ευνοϊκή. Η κυβέρνηση υπεξαιρεί χρήματα της Αυτοδιοίκησης και εμείς τους δώσαμε περίοδο χάριτος να μας τα δώσει άτοκα. Τα 12 εκατ. ευρώ οι Χανιώτες τα έχουν πληρώσει 24 εκατ. ευρώ. Αυτό για εμάς είναι παράλογο και παράνομο.
Απέχουμε από τη διαδικασία της πρότασης».
Τελικά, και μετά από κατάθεση παρόμοιας πρότασης με αυτές των κυρίων Αρχοντάκη, Βιρβιδάκη και Βάμβουκα από τον αντιδήμαρχο Χανίων Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε γενικότερα σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Επιχείρησης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η ΔΕΥΑΧ στην υποβολή αιτήματος προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη ρύθμιση των δανείων της και στο μεσοδιάστημα, έως ότου ληφθεί απόφαση επί του συγκεκριμένου αιτήματος, να προχωρήσει και σε έρευνα αγοράς για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα η ρύθμιση να γίνει με ευνοϊκότερους όρους, μέσω ιδιωτικής τράπεζας.
Κλείνοντας τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης ανέφερε ότι «θα τα διαπραγματεύουμε και τα τρία», σημείωσε ότι «μας έχει ξεζουμίσει ο φορέας που μας έχει δανειοδοτήσει» (σ.σ. Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε κάνει επαφή με ιδιωτικές τράπεζες. Θα δούμε», είπε.

Χανιώτικα Νέα