Η μαφία του κλεμμένου χαλκού

Με μία επιχείρηση που ξεκίνησε από καταγγελίες του ΟΣΕ για συστηματική κλοπή εναέριων καλωδίων ηλεκτροδότησης, κάτι που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και καθυστερούσε τις συγκοινωνίες, η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε μέρος της μαφίας που δρούσε στη Βοιωτία και την Αττική. Συνελλήφθησαν Πακιστανοί, Ρομά και ένας ιδιοκτήτης μάντρας, ενώ αναζητούνται τα χυτήρια.

Μαζικό χτύπημα σε κυκλώματα που είχαν προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ κλέβοντας συστηματικά χάλκινα καλώδια και μεταλλικά τμήματα τα οποία στην πορεία πουλούσαν σε μάντρες της Αττικής, επέφερε η ΕΛΑΣ.

Σε μία συντονισμένη επιχείρηση, κατάφερε να συλλάβει 12 άτομα, από τους οποίους οι 12 είναι Πακιστανοί και οι τέσσερις Ρομά, καθώς και έναν ιδιοκτήτη μάντρας που αγόραζε το κλεμμένο μέταλλο και στη συνέχεια το πουλούσε σε χυτήρια στην περιοχή της Αττικής.

Λόγω της αξίας του κλεμμένου χαλκού από τα καλώδια, που ξεπερνούσε τους τρεις τόννους και της καταστροφής που επέφεραν οι αλλεπάλληλες κλοπές υλικού, που είχε ως συνέπεια να θέσει σε κίνδυνο ζωές επιβατών στις αμαξοστοιχίες, εναντίον των συλληφθέντων ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Οι αρχές βρέθηκαν σε οργανωμένη μαφία, που χρησιμοποιούσε τους Πακιστανούς και τους Ρομά για να κόβουν τα καλώδια ηλεκτροκίνησης από τις γραμμές, κυρίως στις περιοχές της Θήβας, της Αλιάρτου και της Λειβαδιάς , να τα συσκευάζουν σε κουλούρες τις οποίες έκρυβαν στα χωράφια και κατόπιν άλλα μέλη της μαφίας, με φορτηγάκια τα μετέφεραν σε άλλα ερημικά σημεία στην Μάνδρα όπου τα έκαιγαν για να λιώσει το πλαστικό περιτύλιγμα, μάζευαν τον χαλκό και τον πουλούσαν σε μάντρες. Μία από αυτές εντοπίστηκε στα Άνω Λιόσια.

Οι αστυνομικοί φόρτωσαν ποσότητα χάλκινου καλωδίου και παρουσιάστηκαν στον ιδιοκτήτη ως πωλητές. Εκείνος τους έδωσε 250 ευρώ και συνελήφθη.

Η επιχείρηση τέθηκε σε εφαρμογή, μετά από συνεχείς αναφορές του ΟΣΕ (μάλιστα μία αμαξοστοιχία είχε ακινητοποιηθεί λόγω κοπής του καλωδίου ηλεκτροδότησης) ότι αφαιρούνται χάλκινα υλικά από το δίκτυό του κυρίως στην περιοχή της Βοιωτίας.

Επιστρατεύθηκαν δεκάδες αστυνομικοί που άρχισαν μέρα-νύχτα να περιπολούν κοντά στις γραμμές του τραίνου και στ δύο περιπτώσεις, που εντόπισαν φορτηγάκια μεταφοράς χαλκού, ακολούθησε περιπετειώδης καταδίωξη, μέχρι οι Πακιστανοί και οι Ρομά που τα οδηγούσαν να αποκλεισθούν από παντού και να αναγκαστούν να σταματήσουν.

Τώρα η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τα χυτήρια, τα οποία δέχονταν τον χαλκό, το έλιωναν και τον πουλούσαν σε καθαρή μορφή, με κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

[News247]