Στις καλένδες οι Υποδομές Κρήτης

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν επιφανή στελέχη της Ν.Δ. και αφορά στην απαξίωση της Κρήτης από την κυβέρνηση, η εταιρία «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», περιγράφεται ως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν επιφανή στελέχη της Ν.Δ. και αφορά στην απαξίωση της Κρήτης από την κυβέρνηση, η εταιρία «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», περιγράφεται ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η Ν.Δ. από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει κάθε λόγο να υπερβάλλει, όμως στην προκειμένη περίπτωση, δε φαίνεται να έχει άδικο.

Η πολυθρύλητη εταιρία, που θα λειτουργούσε στα πρότυπα της «Εγνατία Α.Ε.» και θα αναλάμβανε τη μελέτη και ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, αλλά και άλλων μεγάλων έργων υποδομής του νησιού, εξαγγέλθηκε πριν από 14 μήνες (22 Μαρτίου 2010) από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, που περιόδευε στην Κρήτη, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Αποκαμωμένος από την περιοδεία ο κ. Ρέππας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε… μεσάνυκτα, ανακοίνωσε -δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες- τη σύσταση της εταιρίας, που θα έλυνε όλα τα δεινά του Βόρειου Οδικού Αξονα. Δεκατέσσερις μήνες μετά, η εταιρία… αγνοείται!

Η ίδια η κυβέρνηση μοιάζει να έχει εγκαταλείψει το εγχείρημα.

Και τούτο -εκτός των άλλωνπροκύπτει από το γεγονός ότι στις 19 Μαΐου το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, έβγαλε στον αέρα προκήρυξη για σύμβαση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, στην ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ. Την υπηρεσία, υποτίθεται, που δε θα είχε λόγο ύπαρξης, με την ίδρυση της εταιρίας «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.».

Ο τίτλος της παροχής υπηρεσιών είναι «Τεχνική Βοήθεια στο ΒΟΑΚ (Νέος Σύμβουλος Διαχείρισης» και ο τόπος της παροχής είναι η έδρα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (ΕΥΔΕ/ ΒΟΑΚ), στο Ηράκλειο Κρήτης. Στη σχετική προκήρυξη, η περιγραφή της σύμβασης, αναφέρει: «Υποβοήθηση των Υπηρεσιών Δ1 και ΕΥΔΕ /ΒΟΑΚ, σε θέματα εκπόνησης και ελέγχου μελετών, των υπό δημοπράτηση και εκτελούμενων έργων του ΒΟΑΚ, καθώς και σε θέματα επίβλεψης, ελέγχου, εποπτείας και προγραμματισμού των υπό δημοπράτηση και των σε εξέλιξη έργων του ΒΟΑΚ.

Επίσης, παροχή συμβουλών- υπηρεσιών με τη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων ελέγχου και την υποβολή του στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 786.317 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε 14 μήνες, από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Οι υπηρεσίες του Τεχνικού Συμβούλου -που μπορεί να είναι Μελετητικό Γραφείο ή εταιρία Μελετών, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

2810.gr