Την Τρίτη οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Με «καυτή» πολιτική ατζέντα αρχίζει η νέα εβδομάδα, καθώς την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Αλέκας Παπαρήγα που απέρριψε την πρόσκληση, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν τη μεγαλύτερη συναίνεση.

Αύριο Δευτέρα, στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015. «Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας» δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή». Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σχετική είδηση: «Η αναδιάρθρωση εκτός συζήτησης»

όλο το ρεπορτάζ

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, ως ακολούθως: Στις 10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Στην τελική ευθεία για το μεσοπρόθεσμο

Τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το διάστημα 2012 -2013, το οποίο εγκρίνεται τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημαντικό είναι ότι το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων είναι πιθανό στην πρώτη του φάση να διπλασιαστεί -η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε οκτώ περιπτώσεις- και μάλιστα αυτό να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ασαφές παραμένει το θέμα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε περίπτωση αποκρατικοποίησης των σχετικών ΔΕΚΟ, με την κυβέρνηση να μιλά μεν για μετατάξεις, αλλά και να τεκμηριώνει με τα απολογιστικά στοιχεία του 2010 ότι έχει ήδη μειώσει δραστικά τις δαπάνες στο συγκεκριμένο τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει γρήγορα τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές επόμενα δημοσιονομικά βήματα (μαύρη τρύπα 6 δισ.), ώστε να εμφανιστεί έτοιμη για τη σημαντική διαπραγμάτευση του Ιουνίου (για τη στήριξη το 2012), οπότε και αναμένεται να συζητηθεί και πάλι η κρίση χρέους στην Ελλάδα με αφορμή το Συμβούλιο Κορυφής.

«Ανοιχτός σε κάθε ρεαλιστική πρόταση»

Είμαι πάντοτε ανοιχτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο. Τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας” τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο «Έθνος της Κυριακής».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για συναίνεση, ο Πρωθυπουργός τονίζει πως χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης και προσθέτει, η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αποφασισμένη.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM