Δεν θέλουν ούτε να ακούνε οι Ρώσοι για αντιπυραυλική ασπίδα

Ένας ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού δήλωσε σήμερα ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη μπορεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια πυρηνική ισορροπία καθώς τη χαρακτήρισε άχρηστη έναντι απειλών από την Μέση Ανατολή αλλά ιδανική για την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων.  

Ο υποστράτηγος Αντρέι Τρέτιακ, διευθυντής επιχειρήσεων του ρωσικού γενικού επιτελείου, είπε ότι μια ανάλυση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων που μόλις ολοκληρώθηκε καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ασπίδα, όταν θα είναι πλήρως έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία, θα «απειλεί άμεσα στο ρωσικό πυρηνικό δυναμικό».

«Η ανάλυσή μας έχει δείξει ότι οι αρχικές φάσεις του συστήματος των ΗΠΑ δεν αποτελούν απειλή στα ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα», είπε ο Τρέτιακ σε δηλώσεις του που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. «Αυτό θα αλλάξει στην τρίτη και στην τέταρτη φάση, δηλαδή ως το 2015».

Οι ΗΠΑ και το NATO εργάζονται για να υλοποιήσουν τα σχέδια κατασκευής συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη. Λένε ότι βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η μεγεθυνόμενη απειλή που θέτουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν.

Το 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τα αμφιλεγόμενα σχέδια του προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους να δημιουργηθεί μια αντιπυραυλική ασπίδα για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τασσόμενος υπέρ μιας ασπίδας για πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Το σχέδιο των ΗΠΑ καλεί να εγκατασταθούν πάνω από 300 συστήματα αναχαίτισης πυραύλων ως το 2015, κάτι που θα έδινε στην Ουάσινγκτον την δυνατότητα να καταστρέψει μεγάλους αριθμούς ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονται από χερσαίες εγκαταστάσεις και υποβρύχια, σημείωσε ο Τρέτιακ.

Αυτό, εξήγησε, θα μεταβάλει την πυρηνική ισορροπία των δύο χωρών.

Ουδεμία χώρα της Μέσης Ανατολής μοιάζει πιθανό να αποκτήσει την δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο πριν το 2015 ή και αργότερα, κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό σύστημα στρέφεται αποκλειστικά στη Ρωσία. Και εξαιτίας αυτού η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει «μέτρα για να αντιμετωπίσει» το νέο σύστημα, πρόσθεσε ο Τρέτιακ

[i-reportergr.com]