Αναπλάσεις στο Ακρωτήρι από το δήμο Χανίων

Σημαντικές αναπλάσεις στα Κουνουπιδιανά και στο Αρώνι δρομολογεί ο Δήμος Χανίων μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, που έγινε, χθες, στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Μανώλη Κεμεσίδη.
Στο μεταξύ, έκλεισε από χθες, λόγω εργασιών, η οδός Πειραιώς, ενώ αύριο πρόκειται να ξεκινήσουν έργα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, η οποία θα παραμείνει κλειστή έως το τέλος του μηνός.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες ο κ. Κεμεσίδης, σημείωσε ότι οι αναπλάσεις στα Κουνουπιδιανά και στο Αρώνι θα χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ και έχουν προϋπολογισμό 611.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
«Οι αναπλάσεις αφορούν τον δρόμο των Κουνουπιδιανών από το Πολυτεχνείο μέχρι και τα Κουνουπιδιανά, όπου θα γίνει πλακόστρωση, ηλεκτροφωτισμός, δεντροφύτευση, εγκοπές για κάδους κ.λπ., ενώ το ίδιο θα γίνει στον δρόμο του Αρωνίου», τόνισε ο κ. Κεμεσίδης και πρόσθεσε ότι «σιγά – σιγά θα προχωρήσουμε και σε άλλες αναπλάσεις τώρα που ψηφίσαμε προϋπολογισμό και θα γίνουν και άλλα έργα στους πρώην περιαστικούς Δήμους, αλλά και στον Δήμο Χανίων».
Ειδικότερα, στο Δ.Δ. Κουνουπιδιανών οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στην οδό Ελ. Βενιζέλου και στην οδό Ακρωτηρίου (πλατιά στράτα) είναι οι εξής:
– Στην οδό Ελ. Βενιζέλου από τη διασταύρωση με την οδό Αριστοτέλους μέχρι το ύψος του Πολυτεχνείου θα πλακοστρωθούν τα ήδη διαμορφωμένα πεζοδρόμια με τσιμεντόπλακες.
– Στην οδό Ακρωτηρίου (πλατιά στράτα) θα διαμορφωθεί δρόμος κυκλοφορίας σταθερού πλάτους 5.50 μ. με το φρεζάρισμα του υπάρχοντος οδοστρώματος και τη στρώση του με καινούργιο ασφαλτοτάπητα. Το υπόλοιπο πλάτος του δρόμου θα διαμορφωθεί με τη χρήση πρόχυτων κράσπεδων σε πεζοδρόμιο που θα επιστρωθεί με τσιμεντόπλακες. Θα τοποθετηθεί και όλη η αναγκαία Η/Μ υποδομή. Στα σημεία που υπάρχει ικανό πλάτος θα διαμορφωθούν εσοχές για στάθμευση οχημάτων, θα φυτευθούν δέντρα, θα κατασκευαστούν καθιστικά κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο Δ.Δ. Αρωνίου αυτές περιλαμβάνουν:
– Φρεζάρισμα και εκ νέου ασφαλτόστρωση του δρόμου.
– Κατασκευή πεζοδρομίων στη νότια πλευρά του δρόμου και κατάλληλη διαμόρφωση με κυβόλιθους της βόρειας πλευράς του δρόμου για στάθμευση οχημάτων.
– Ενοποίηση της πλατείας μπροστά από την εκκλησία και του χώρου μπροστά από το σχολείο με την τοποθέτηση γρανιτοκυβόλιθων στο επίπεδο του δρόμου.
– Κατασκευή όλης της απαραίτητης Η/Μ υποδομής.
– Περιτοίχιση με αργολιθοδομή της νησίδας που χωρίζει την είσοδο του κεντρικού δρόμου από την Ε.Ο.
– Σημειακές προσθήκες αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, πράσινο κ.ά.).

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
Ο κ. Κεμεσίδης αναφέρθηκε ακόμα στα έργα και στις αναπλάσεις, που ξεκίνησαν χθες στην οδό Πειραιώς, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου, ενώ διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στη διοργάνωση του «Αγροτικού Αυγούστου». «Σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκίνησε η Πειραιώς και θα υπάρξει μια ταλαιπωρία γιατί είναι καλοκαιρινή σεζόν. Ομως μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία θα ρυθμίσουμε τα ζητήματα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα 18 μήνες, αλλά θεωρώ ότι ο εργολάβος θα κάνει άμεσες παρεμβάσεις και θα τελειώσει πολύ γρήγορα», είπε ο κ. Κεμεσίδης, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον «Αγροτικό Αύγουστο», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Τάφρο, ανέφερε ότι «μέχρι τη διοργάνωση του ‘Αγροτικού Αυγούστου’ στη Δυτική Τάφρο θα είναι προσπελάσιμη η οδός».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι παρεμβάσεις στην οδό Πειραιώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πλακόστρωση με κυβόλιθους, υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, πεζοδρόμια με εγκοπές και δεντροφύτευση, ενώ για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος.
Επίσης, θα υπάρξει πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων και των τυφλών.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι αύριο και μέχρι το τέλος του μηνός η οδός Εθνικής Αντιστάσεως θα κλείσει προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και έργα.

[haniotika-nea.gr]