Δεύτερο Βιοτεχνικό Πάρκο στο Ν. Χανίων

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας ενός δεύτερου Βιοτεχνικού Πάρκου στο Ν. Χανίων. Ήδη η Ανώνυμη Εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα» της Τράπεζας Χανίων μαζί με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Χανίων αγόρασαν μια μεγάλη έκταση στην περιοχή της Μαλάξας 650 στρεμμάτων για την ανάπτυξη της Βιοτεχνικής Περιοχής και οι δύο φορείς είναι έτοιμοι να εντάξουν το συνολικό έργο στο νέο Αναπτυξιακό νόμο, που θα προκηρυχθεί σε λίγες εβδομάδες.

Αυτή η συνεργασία ήταν απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου των Χανίων και ήταν  μονόδρομος, γιατί από μία αντίστοιχη συνεργασία θα βγουν ωφελημένες και οι δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Ευάγγελος Σπανουδάκης υπογράμμισε στο «ν.Κ.» ότι «ήδη έχουν γίνει οι προμελέτες για το έργο και οι ενέργειες που χρειάζονται για τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στην περιοχή της Μαλάξας.

Τη μελέτη του δεύτερου Βιοτεχνικού Πάρκου στο νομό την έχει αναλάβει Μελετητικό Γραφείο των Αθηνών, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εμείς προχωρούμε τα διαδικαστικά. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα, και σε χρονικό διάστημα που δεν θα περάσει τον 1-1,5 μήνα, θα είμαστε σε θέση ν’ ανακοινώσουμε την ίδρυση, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σημαντικού αυτού έργου για τον τόπο μας. Η επένδυση για το δεύτερο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων θα ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο και στα ΠΕΠ, όπως εντάσσονται  όλα τα  Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά Πάρκα.

Το  Βιοτεχνικό Πάρκο θα κατασκευασθεί στην περιοχή της Μαλάξας και στο ύψος των Τσικαλαριών». Ακόμα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ανάγκη για την δημιουργία ενός δεύτερου Βιοτεχνικού Πάρκου στο Ν. Χανίων  είναι τεράστια. Θυμάστε ότι στον κάμπο της Αγυιάς, που πήγαν να ξεκινήσουν αντίστοιχες υποδομές, όμως σταμάτησαν και αυτό έγινε σωστά, γιατί εκεί δεν προσφέρεται η περιοχή, για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν εκατοντάδες Χανιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν, τους οποίους κρατάμε με το «ζόρι», προκειμένου να μην προχωρήσουν στην ανέγερση δικής τους μονάδας, διότι και τα έξοδα θα είναι πάρα πολλά και τ’ αποτελέσματα δεν θα είναι τέτοια γι’ αυτούς όπως θα είναι σε μία οργανωμένη μονάδα μ’ Ευρωπαϊκά πρότυπα. Περιμένουμε λοιπόν να τελειώσουν τα διαδικαστικά, για να γίνει αυτή η επένδυση». Τέλος ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ότι «είναι γνωστό ότι πολλές τοπικές επιχειρήσεις σήμερα λειτουργούν σε υπόγειους χώρους, σε κατοικημένες περιοχές, όπου υπάρχουν αντιδράσεις απ’ τους κατοίκους και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. 2-3 έχουν κλείσει οριστικά και γενικά είναι πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα, τα οποία συμβαίνουν. Με το δεύτερο ΒΙΟ.ΠΑ θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Το 1988, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το υφιστάμενο Βιοτεχνικό Πάρκο, βγάλαμε απ’ όλα τα υπόγεια και όλες τις πολυκατοικίες τις επιχειρήσεις και τις μεταφέραμε εκεί. Τώρα όμως οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με πολλούς επιχειρηματίες που θέλουν να φύγουν από εκεί που είναι εγκατεστημένοι, διότι δεν μπορούν ν’ αναπτυχθούν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις τους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης υποστήριξε ότι «πριν από έξι μήνες  περίπου η Τράπεζα Χανίων, μαζί με το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων αποφάσισαν να λύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που υπήρχε, στον επιχειρηματικό κόσμο του τόπου μας και σε μία δύσκολη εποχή ουσιαστικά για την απόκτηση επιχειρηματικής στέγης, γιατί το υφιστάμενο ΒΙΟ.ΠΑ, που υπάρχει στον τόπο μας, δεν κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Έτσι, βλέποντας ως ευκαιρία το νόμο που βοηθάει την ανάπτυξη τέτοιων πάρκων, ενώσαμε τις δυνάμεις μας το δικό μας Πιστωτικό Ίδρυμα, μαζί με το Επιμελητήριο και αποφασίσαμε για την αγορά ενός ακινήτου στην περιοχή της Μαλάξας, έκτασης 650 στρεμμάτων, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου Βιοτεχνικού Πάρκου».

Ο κ. Μαρακάκης πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι αυτό ήταν μία απ’ τις αναγκαίες αναπτυξιακές προσπάθειες, που γίνονται στον τόπο μας, για να δώσουμε μία προοπτική λύσης της επαγγελματικής στέγης των επιχειρηματιών των Χανίων για πενήντα και πλέον χρόνια. Είμαστε σε μία πολύ καλή φάση. Έχουμε  αναθέσει σ’ ένα εξειδικευμένο οίκο τη μελέτη, αλλά και την κατάθεση του φακέλου στον αναπτυξιακό νόμο και πιστεύω ότι περίπου σ’ ένα μήνα από σήμερα θα είμαστε σε θέση ν’ αναγγείλουμε μαζί με το ΕΒΕΧ την επιτυχία αυτής της κοινής προσπάθειάς μας». Τέλος ο ίδιος τόνισε ότι «θέλουμε η τοπική κοινωνία να γνωρίζει ότι αυτό που κάνουμε είναι μία αναπτυξιακή προσπάθεια, που γίνεται σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΟ ΧΝ+Μ

Απίστευτο και όμως αληθινό !! Απο τη μια στα Χανιά έχει νεκρώσει η οικοδομική δραστηριόοτητα, κλείνουν το ένα μετα το άλλο τα εμπορικά καταστήματα, έχουν υποτιμηθεί τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμος έχει πρόβλημα, οι Κινέζοι ανοίγουν μαγαζιά…  και απο την άλλη ανοίγουν βιοτεχνίες ;;; Ενα ακόμα οικονομικό παράδοξο…