Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης – έκθεση έργων τέχνης
Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες στην Κρήτη για την μεγάλη εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Τα υπέρ-αιωνόβια ελαιόδεντρα, στο νησί που αποτελούν ζωντανά μνημεία εμπνέουν τους εικαστικούς οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην έκθεση.
Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού, φωτογραφίας και video art. Μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες και η κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής στην έκθεση λήγει στις 25 Μαΐου.
Τα έργα θα συγκεντρώνονται από τους Κρήτες δημιουργούς στο ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο) από τη 1 έως τις 14 Ιουνίου 2010. Η έκθεση στο ΤΕΙ Κρήτης προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 25 Ιουνίου για να διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου 2010. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούρνες) όπου τα έργα θα στηθούν με την ευγενή προσφορά της κριτικού τέχνης κ. Μαρίας Μαραγκού. Η έκθεση στο Δ.Ε.Κ.Κ. θα διαρκέσει από τις 25 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Υπάρχει προοπτική η έκθεση να μεταφερθεί σε χώρο της Αττικής και στη συνέχεια στο εξωτερικό.
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης η οποία θα έχει διεθνή χαρακτήρα, ανήκει στο Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (αποτελείται από 74 πολιτιστικούς και φιλοπεριβαλλοντικούς συλλόγους από τους τέσσερις νομούς) και το ΤΕΙ Κρήτης. Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Η έκθεση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Το Μάρτιο του 2009 ξεκίνησαν οι πρωτοβουλίες των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, τα οποία πολλές φορές εκριζώνονται και γίνονται καυσόξυλα για τζάκια και σόμπες….
Οι 74 πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι που μετέχουν μέχρι τώρα στο Δίκτυο (διαρκώς αυξάνονται οι συμμετοχές) υποστηρίζουν ότι «δεν πρέπει η δική μας η γενιά να είναι η υπεύθυνη για τον αφανισμό των αρχαίων ελαιόδεντρων που ζουν στην κρητική γη ακόμα και από την περίοδο του Μίνωα και αποδίδουν μέχρι και σήμερα τους καρπούς τους». Κάθε σύλλογος στο χωριό του εντοπίζει τα ενδιαφέροντα ελαιόδεντρα τα οποία στη συνέχεια αξιολογεί το επιστημονικό επιτελείο του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο τα καταγράφει σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα δημοσιευθεί στο internet μέσω των εφαρμογών google earth Όλα γίνονται σε εθελοντική βάση και μέχρι τώρα τόσο οι σύλλογοι όσο και το ΤΕΙ δεν έχουν επιβαρύνει στο παραμικρό κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα ή εθνικούς πόρους.
agrotypos