Επιτροπή για το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας

Η ανάγκη άμεσης προώθησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και των Σχεδίων Χωρικών Οικιστικών Οργανώσεων Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά, στη χθεσινή συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Χανίων (Τ.Ε.Δ.Κ.).


Αφορμή στάθηκε το «αλαλούμ» που επικρατεί σχετικά με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, η οποία δεν έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια, με συνέπεια σοβαρές παρενέργειες στον τομέα της βιοτεχνίας, της οικοδομής, αλλά και της γεωργίας.
Η Τ.Ε.Δ.Κ. χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επείγον το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού» καθώς -όπως τονίστηκε- μόνο μέσω του ορισμού των χρήσεων γης μπορεί να επιλυθούν όλες οι παρερμηνείες και τα προβλήματα. Παράλληλα, αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξετάσει το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας και να φέρει συγκεκριμένη εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΔΚ) Αντώνης Πιταριδάκης, εκ μέρους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ο Λευτέρης Ντουντουνάκης και η Εφη Κουλουβάτου από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Η Τ.Ε.Δ.Κ.
Ο γραμματέας της Τ.Ε.Δ.Κ. Χανίων, Γιάννης Κοτσιφάκης, στην εισήγησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τις εκδοθείσες Κ.Υ.Α. οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας «κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης αδειών λειτουργίας» και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση εκπόνηση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ. Επίσης, επεσήμανε ότι χρειάζεται «άμεση στήριξη σε κάθε αναγκαίο επίπεδο των ΟΤΑ για την άμεση υλοποίηση όσων απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενοι χώροι για νόμιμη εγκατάσταση επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που προβλέπονται, δεδομένου ότι υπάρχει και ο κίνδυνος μετά από την 5ετία ημερομηνίας του θεσμοθετημένου ΣΧΟΟΑΠ να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα».
Από την πλευρά του το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ., Μιχάλης Σκουντριδάκης, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που αφορά τον χαρακτηρισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας, ενώ υπογράμμισε ότι για κάθε αγοραπωλησία που γίνεται θα πρέπει να προσκομίζεται, μεταξύ άλλων, στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό της γης.

ΤΟ ΤΕΕ/ΤΔΚ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Αντώνης Πιταριδάκης, επέρριψε ευθύνες στις εκάστοτε κυβερνήσεις που για χρόνια δεν έχουν ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ποια πρέπει να είναι και με ποια κριτήρια γη υψηλής παραγωγικότητας, αποτυπωμένη με σαφήνεια σε χάρτες, ούτως ώστε να γνωρίζουν όλοι πώς και πού δεν μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. «Η περίφημη αυτή Κ.Υ.Α. που εκκρεμούσε και η οποία θα όριζε τα κριτήρια για τη χωροθέτηση εξεδόθη εν τέλει τον Σεπτέμβριο του 2010 και υποτίθεται ότι τώρα πρέπει οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτυπώσουν σε χάρτες καθαρά -με τα κριτήρια που δίνονται- τη γη σε διάφορες ποιότητες και κατηγορίες ούτως ώστε να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η γη υψηλής παραγωγικότητας», σημείωσε ο κ. Πιταριδάκης, τονίζοντας ωστόσο και αναφερόμενος στα Χανιά ότι «τα κριτήρια που εισάγονται είναι τέτοια που σχεδόν όλη η γη… μπορεί να χαρακτηριστεί σαν γη υψηλής παραγωγικότητας, με συνέπεια η όποια δραστηριότητα οικιστική, βιομηχανική, βιοτεχνική να πηγαίνει στις βουνοκορφές μας».
Συνεχίζοντας ο κ. Πιταριδάκης επεσήμανε ότι τον Μάρτιο έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στην Κ.Υ.Α. χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει κάτι στα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί. «Το ζήτημα που μπαίνει επιτακτικά είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να αποτυπωθούν αυτά τα κριτήρια, να βγει καινούργια Κ.Υ.Α., όπως λέει ο νόμος και να εγκριθεί επιτέλους ποια είναι γη υψηλής παραγωγικότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση… Ωστόσο, το πιο σπουδαίο για εμάς ήταν, είναι και θα παραμείνει, αυτό που λύνει μια και έξω το πρόβλημα, δηλαδή η ολοκλήρωση των ΓΠΣ και των ΣΧΟΟΑΠ».
Καταλήγοντας ο κ. Πιταριδάκης, αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση και τη δύσκολη θέση που βρίσκονται επαγγελματίες και βιοτέχνες, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρέπει να παγώσει η έκδοση αδειών σε περιοχές που είναι γη υψηλής παραγωγικότητας», αλλά θα πρέπει να τηρείται η υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά τις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. «Δεν επιθυμούμε την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά δεν έχουμε άλλη οργανωμένη – χωροθετημένη… Εμείς θέλουμε σταδιακά να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση για τα πάντα. Αλλά πώς να καταργηθεί; Μόνο αν και εφόσον έχουμε χωροταξικό σχέδιο παντού. Αυτό μόνο την καταργεί».

Χανιώτικα Νέα