Στα «χέρια» του υπουργείου, το πολιτισμικό μέλλον του Ρεθύμνου

Η χρηματοδότηση του εκθεσιακού χώρου (Μουσείο) της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, η αποκατάσταση και ανάδειξη των τειχών του Ενετικού φρουρίου «Φορτέτζα», η χρηματοδότηση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ρεθύμνου και η προκήρυξη της αρχιτεκτονικής μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, είναι όπως όλα δείχνουν αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που κάνουν το νομό Ρεθύμνου να «αισιοδοξεί» για το πολιτιστικό του και όχι μόνο μέλλον.



Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε επίσκεψή της στο Ρέθυμνο ύστερα από πρόσκληση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, Μανόλη Όθωνα, επεσήμανε το ενδιαφέρον του υπουργείου για τις πολιτιστικές ανάγκες και εκκρεμότητες του Ρεθύμνου τονίζοντας πως όλα θα γίνουν σε σύντομο διάστημα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν: «Η χρηματοδότηση του εκθεσιακού χώρου (Μουσείο) της Αρχαίας Ελεύθερνας, προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των τειχών του Ενετικού φρουρίου “Φορτέτζα”, με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης θα χρηματοδοτηθεί επίσης από πόρους του υπουργείου Πολιτισμού προϋπολογισμού 750 χιλ. ευρώ, η ένταξη και χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα Τουρισμού της Β’ φάσης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης μετά την οριστική απεμπλοκή διαδικαστικών, αλλά και νομικών προβλημάτων, προκηρύσσεται η αρχιτεκτονική μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου μέσα στο επόμενο δίμηνο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο και οι αρμόδιες διευθύνσεις του δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για εκκρεμότητες που υπάρχουν στο νομό, όπως η αξιοποίηση της εκκλησίας του Αγ. Φραγκίσκου, η επίσπευση της μελέτης και των εργασιών που αφορούν την αποκατάσταση του Μιναρέ Νερατζέ και θέματα που αφορούν σε διατηρητέα κτίσματα. Σημαντική είναι και η απόφαση να διατεθεί το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ για το μοναστήρι του Αρκαδίου για αναστηλωτικές εργασίες.

Ο υφυπουργός κ. Όθωνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα εποικοδομητική και καρποφόρα συνεργασία που έχει με την κ. Μενδώνη η οποία εμφανίστηκε ενημερωμένη πλήρως για τα θέματα του Ρεθύμνου και επισήμανε παράλληλα πως: «Εκτός από το ότι είναι ένας καταξιωμένος άνθρωπος με ουσιαστική παρουσία και αποδεδειγμένη συνεισφορά στο χώρο του Πολιτισμού, πρόκειται για περίπτωση κυβερνητικού παράγοντα που δεν εξαντλείται σε εθιμοτυπικές παρουσίες, αλλά πάντα η συνεργασία μαζί της έχει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα».

newpost