ΔΝΤ: Πακέτο 100 δισ. με υποθήκη της δημόσιας περιουσίας
Η αρνητική έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου επιφέρει νέα σενάρια στην επιφάνεια… Σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας καταφθάνουν στην Αθήνα για εκ νέου διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τη διαπίστωση πολλών εκκρεμοτήτων από την ελληνική πλευρά.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι ιδαίτερα κρίσιμες για την ελληνική οικονομία, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα στις 16 Μαίου στο πλαίσιο του συμβουλίου του Εurogroup θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως ακρίβως εξήγγειλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έπειτα από την ολοκλήρωση της μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου… Δύο μέρες δηλαδή πριν τη λήξη των CDS στις 18 Μαίου, με τους κερδοσκόπους να έχουν πάρει ήδη τη θέση τους υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά 2 βαθμίδες (S&P). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, Τετάρτη, 11 Μαίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μάρκελ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συναντηθούν στο Βερολίνο με το ελληνικό ζήτημα να μονοπωλεί τη συζήτησή τους.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, “φωτιά” έχουν πάρει τα δημοσιεύματα περί νέου πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί στις 1.270 μβ από 1.301 μβ στο κλείσιμο της Δευτέρας, το 5ετές να διαμορφώνεται στις 1.895 μβ και το 2ετές στις 2.420 μβ, ενώ και τα ελληνικά CDS μειώνονται κατά 33 μβ στις 1.325 μβ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης ύψους 60 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα χρέους της, καθώς οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν ύστερα από “σαρωτικούς” ελέγχους ότι η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου δεν βαίνει καλώς.
Στο μεταξύ, την απαίτηση να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως υποθήκη, για να χορηγήσει όχι μόνο νέο πακέτο, αλλά και τις δόσεις του τρέχοντος δανείου έχει η Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” το ΔΝΤ προτείνει νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει την παροχή έως 100 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της τριετίας 2011-2013, αλλά και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και επιθετικές αποκρατικοποιήσεις.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο ποσό των 80-100 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ, περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας φέτος (απομένει η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους), για το 2012, οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει περίπου 27 δισ. και για το 2013, όταν οι ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου Μνημονίου ή επέκτασης του υφιστάμενου παραδέχθηκαν χθες και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει νέα χρηματοδότηση από την τρόικα. Στο νέο αυτό Μνημόνιο θα υπάρχουν νέοι στόχοι (πιο ρεαλιστικοί) καθώς και νέα μέτρα (πιο σκληρά) με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τήρησής τους.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα του Dow Jones, στο οποίο αναφέρεται ότι συζητεί νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την διάψευση έκανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, ο οποίος ήθελα να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση για νέα συμφωνία βοήθειας. Δεν ισχύουν δημοσιεύματα που θέλουν συζητήσεις αυτού του είδους”, δήλωσε συγκεκριμένα.
Την ίδια στιγμή και ενώ η Ελλάδα κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα” την άποψη ότι μέρος της λύσης στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων από την ΕΕ και του ΔΝΤ εξέφρασε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στη Wall Street Journal, ένα πειστικό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα με ευμεγέθεις και σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις είναι το κύριο χαρακτηρσιτικό κάθε λύσης ενάντια στο ελληνικό πρόβλημα. Σημεώνεται ότι ο κ. Παπαδήμος τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε την Τρίτη πως η βοήθεια προς την Ελλάδα “δεν είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο”, συμπληρώνοντας ότι η χώρα “δεν είναι αφερέγγυα”, σε συνέντευξή του στο δίκτυο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.
“Δεν θεωρώ (τη βοήθεια προς την Ελλάδα) σαν πηγάδι χωρίς πάτο. Αλλά πιστεύω ότι θέσαμε εδώ και έναν χρόνο, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί… Η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, αλλά δεν είναι αφερέγγυα”, δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, προσθέτοντας ότι μία αναδιάρθρωση (του χρέους) δεν αποτελεί λύση.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μία στάση πληρωμών ή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και να επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποιεί με συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα “La Stampa”.
Ο κ. Σμάγκι, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της, μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Τρισέ στη θέση αυτή είχε ήδη προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου από τα μέσα Απριλίου.
Υπέρ της στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικό πρόβημα από την Ευρώπη εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, George Osborne, συμπληρώνοντας ότι και αυτές από την πλευρά τους θα πρέπει να επιδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν τα ελλείμματά τους μόνες τους, όπως έκανε η Βρετανία.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Osborne τονίζει ότι οι χώρες της Ευρώπης στις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουν τρόπους για να παράσχουν στην Ελλάδα περισσότερη χρηματοοικονομική βοήθεια, καθώς η χώρα συναντά προβλήματα στην προσπάθειά της να μειώσει το χρέος. Όπως δήλωσε, η πιθανότητα η Ελλάδα να μην κατορθώσει να βγει στις αγορές στον επόμενο χρόνο, έχει αναγνωριστεί ως πρόβλημα. Αλλά δεν νομίζει πως είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Reporter.gr