Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ θα κατατεθεί μέχρι τις 18 Μαΐου

Η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2012-2015, ύψους 26 δισ. ευρώ, στη Βουλή, αναμένεται να γίνει μέχρι τις 17 ή 18 Μαΐου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή.  

«Θα ακολουθηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία», διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ώς τα μέσα Ιουνίου. Πριν την κατάθεση στη Βουλή θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σήμερα, Πέμπτη, στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας θα βρεθεί η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθούν πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενημερωθούν για την ρευστότητα και τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος.

Η τρόικα έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να παρουσιάσει νομοθεσία που θα κατατάσσει όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.

Ακόμη, προκειμένου να υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους για λειτουργική αναδιάρθρωση, έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των μπόνους και για την κατάργηση του αποκαλούμενου «επιδόματος ισολογισμού» ή άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Εξάλλου, το απόγευμα θα συνεχισθούν οι συζητήσεις στο υπουργείο Εργασίας για τα οικονομικά αποτελέσματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσεως, τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στο υπουργείο θα είναι και το θέμα των έξτρα επιχορηγήσεων σε ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν πως τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικά εγκυμονεί ο κίνδυνος αποκλίσεων.

Συγκεκριμένα, θεωρούν πως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των ταμείων κάτι που όπως σημειώνουν πρέπει να αποτραπεί.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο ΟΓΑ έχει καλύψει το 30,5% της ετήσιας χρηματοδότησης, το ΙΚΑ το 42,4%, ο ΟΑΕΕ το 46,9% και το ΝΑΤ το 30,5%.

Η συζήτηση της τρόικας με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα θα εστιάσει και στην επιδοματική πολιτική, όπου η τρόικα ζητεί μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και εξορθολογισμό των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Ακόμη, αύριο Παρασκευή η τρόικα θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ καθώς και το πλάνο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.

Ήδη από το Φεβρουάριο έχει ζητηθεί από τη κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταγραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε εισηγμένες ή μη εισηγμένες επιχειρήσεις, και των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει στη τρόικα  μία ενδιάμεση έκθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου καταλόγου περιουσιακών στοιχείων, που θα περιγράφει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι το πρώτο μέρος της καταγραφής θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο .

Τέλος, η τρόικα θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην τοποθέτηση οικονομικών συμβούλων για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων και το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών, αλλά και για τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους και όχι για την υποκατάσταση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το πόρισμα που θα συντάξουν τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα παραδοθεί στους επικεφαλής του κλιμακίου που θα αναλάβουν στα μέσα Μαΐου την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Η ηγεσία της τρόικα θα έρθει με νέα σύνθεση, καθώς εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναλαμβάνει ο Γερμανός Ματθίας Μορς στην θέση του Σερβάζ Ντερουζ.

[sofokleous10.gr]