Στη δικαιοσύνη δύο φίλοι της Στέλλας

Παραπέμπονται 23χρονος και 17χρονος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ασελγείς πράξεις σε βάρος της
• Για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου οι γονείς του 17χρονου
• Δηλητηρίαση από κατανάλωση αλκοόλ διαπίστωσε ως αιτία θανάτου η ιατροδικαστική έκθεση
• Παραδέχθηκαν τα γεγονότα μετά από αλλεπάλληλες καταθέσεις οι δύο νεαροί

Ανατροπή στοιχείων που οδήγησαν σε δικογραφία εναντίον των δύο νεαρών φίλων της Στέλλας Ακουμιανάκη έφερε η προανάκριση, που διενέργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου για την υπόθεση του θανάτου της 16χρονης ανήμερα του Πάσχα από δηλητηρίαση λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, σύμφωνα και από την ιατροδικαστική εξέταση.
Ένας 17χρονος και ένας 23χρονος παραπέμπονται στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο και του βιασμού, καθώς στις καταθέσεις τους παραδέχθηκαν ότι πρόθεση τους ήταν να έρθουν σε συνουσία με την 16χρονη, αφού πρώτα είχαν καταναλώσει σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, σεξουαλική πράξη δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο οι ασελγείς πράξεις ήταν αρκετές για να παραπεμφθούν τα δύο άτομα με την κατηγορία του βιασμού, όπως προβλέπει ο ποινικός κώδικας.
Παράλληλα, η δικογραφία παραπέμπει και τους γονείς τους 17χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Η δικογραφία που θα αποσταλεί εντός των ημερών στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου ξεπερνά τις 100 σελίδες σε υλικό, περιλαμβάνει καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων με την υπόθεση, δηλαδή των δύο νεαρών φίλων, των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευόμενων που είχαν εφημερία τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής και αντιμετώπισαν το περιστατικό, των νοσηλευτών βάρδιας, των αντρών της ιδιωτικής ασφάλειας του νοσοκομείου, καθώς και των γονέων της άτυχης Στέλλας.
Επίσης, από την αστυνομία έχει σταλεί αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας να τους δοθεί απάντηση σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται επισήμως ένα περιστατικό μέθης.

Η δικογραφία παραπέμπει τους δύο νεαρούς και τους γονείς του 17χρονου, δεν περιλαμβάνεται, όμως, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση πιθανή κατηγορία σε γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Σε κάθε περίπτωση, την απαγγελία των κατηγοριών θα κάνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου, στον οποίο θα παραπεμφθεί η δικογραφία.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ιατροδικαστική έκθεση υπογράφουν από κοινού οι ιατροδικαστές Αντώνης Παπαδομανωλάκης και Σταμάτης Μπελιβάνης, αναφέρεται ότι ενεργήθηκε η νεκροψία – νεκροτομή και από τους δύο, ενώ μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν γνωστό, αφού εξ αρχής γνωστό ήταν ότι τη διαδικασία είχε αναλάβει μόνο ο κ. Παπαδομανωλάκης.
Η υπόθεση, που έχει συγκλονίσει όχι μόνο την κοινωνία του Ρεθύμνου, αλλά και την πανελλήνια κοινή γνώμη, εξ αρχής αποτέλεσε ένα μεγάλο ερωτηματικό, και οι αρχικές αναφορές και καταθέσεις δεν προμήνυαν την εξέλιξη της. Ωστόσο, ένα κενό διάστημα, περίπου μίας ώρας, που εντοπίστηκε από τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου ότι υπήρχε στις καταθέσεις των φίλων της μικρής Στέλλας οδήγησε σε συστηματική εξ αρχής έρευνα, που μετά από επίπονη και πολυήμερη δουλειά τόσο του διευθυντή Ασφαλείας, Νίκου Κουρμούλη, όσο και όλων των αξιωματικών και αστυνομικών της υποδιεύθυνσης είχε ως αποτέλεσμα να «ξετυλιχθεί» το κουβάρι της υπόθεσης και αυτή να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας έκανε χθες το απόγευμα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου, ταξίαρχος Μανώλης Παραδουλάκης, ενώ ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μανώλης Παραβολιδάκης συνεχάρη την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου και τον αστυνομικό διευθυντή. «Θέλω να συγχαρώ την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου και όλο της το προσωπικό για την προσπάθεια που έκανε τις τελευταίες ημέρες με την μεθοδευμένη έρευνα της, που κατάφερε να φωτίσει τις πτυχές όλες εκείνες που είχαν σχέση με τον άδικο χαμό της 16χρονης Στέλλας και να αναδείξει ιδιαίτερα σοβαρές παραμέτρους γύρω από θέματα που αφορούν την προστασία ανηλίκων, που πρέπει να προβληματίσει και εμάς και την κοινωνία. Επίσης, ευχαριστώ τον ταξίαρχο, κ. Μανώλη Παραδουλάκη», σημείωσε στη δήλωση του ο κ. Παραβολιδάκης.

Το χρονικό


Η μικρή Στέλλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου από τον 23χρονο και τον 17χρονο. Τα δύο νεαρά παιδιά ανέφεραν ότι η 16χρονη, η οποία ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ήταν σε κατάσταση μέθης. Η κατάληξη αυτής της υπόθεσης ήταν τραγική, όπως γνωρίζουμε, αφού το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η κατάσταση της κοπέλας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, υπέστη εγκεφαλικό οίδημα και εισήχθη εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου δυστυχώς κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ξεκίνησε έρευνα και έλαβε από την πρώτη στιγμή καταθέσεις των δύο νεαρών παιδιών, με τους οποίους η μικρή Στέλλα είχε πάει σε κάποια μπαρ της παλιάς πόλης. Οι δύο νεαροί ανέφεραν στις πρώτες καταθέσεις τους ότι στα δύο από τα τρία μπαρ που πήγαν ήπιαν από ένα ποτό και στη συνέχεια υποστήριξαν ότι καληνυχτίστηκαν και η 16χρονη αποχώρησε. Υποστήριξαν ακόμα πως λίγη ώρα αργότερα την βρήκαν σε άσχημη κατάσταση στο δρόμο, την παρέλαβαν με το αυτοκίνητο τους και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο 23χρονος και ο 17χρονος έπεφταν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, οι οποίες δεν συνέκλιναν, οδήγησε τις αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν όλα.
Οι δύο νεαροί εξετάστηκαν πολλές φορές ο καθένας μόνος του, μέχρι τελικά το περασμένο Σάββατο στην τελική τους κατάθεση να παραδεχθούν τις πραγματικές συνθήκες των όσων είχαν προηγηθεί. Εξετάστηκαν και κατ’ αντιπαράσταση, ακολούθησαν μάλιστα με τους αστυνομικούς της ασφάλειας Ρεθύμνου την ακριβή διαδρομή που έκαναν τη νύχτα προς το Μεγάλο Σάββατο, όταν είχαν φύγει από τα μπαρ της παλιάς πόλης και κατέληξαν στον περιφερειακό δρόμο, κάτω από το φρούριο της Φορτέτζας, μέσα στο αυτοκίνητο του 23χρονου να πίνουν ουίσκι και οι τρεις μαζί, πριν η άτυχη Στέλλα περιέλθει σε εκείνη την κατάσταση, που τους ανάγκασε να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
Η υποδιεύθυνση Ασφαλείας είχε ζητήσει και είχε λάβει βιντεοσκοπικό υλικό από πολλά καταστήματα του ιστορικού κέντρου, όπου φαινόταν ότι μετά την έξοδο των τριών παιδιών από το τελευταίο μπαρ και οι τρεις κυκλοφορούσαν σε σημεία της παλιάς πόλης. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τις αρχικές καταθέσεις και οι δύο νεαροί παραδέχθηκαν στις καταθέσεις τους τελικά τα όσα έγιναν, αφού πλέον είχαν πιεστεί από τα όσα τους παρουσιάστηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Το μπουκάλι με το ουίσκι το είχε στο αυτοκίνητο του ο 23χρονος, αφού το είχε πάρει από το σπίτι του όπως υποστήριξε, ενώ το μπουκάλι του αναψυκτικού και τα πλαστικά ποτήρια τα προμηθεύτηκαν από κατάστημα στην παλιά πόλη. Στη συνέχεια, πήγαν στο ερημικό σημείο, όπου σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση «να εξαναγκάσουν την ανήλικη σε συνουσία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, λόγω της κατάστασης που περιήλθε από την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτή προέβησαν διαδοχικά σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της».
Η 16χρονη έκανε εμετό και οι δύο νεαροί τη μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, «χωρίς όμως να ενημερώσουν τους ιατρούς για το ιστορικό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Α.Δ. Ρεθύμνου.
Ο 23χρονος στην κατάθεση του, δε, φαίνεται επίσης να υποστηρίζει ότι στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν με τη νεαρή – μέσα στο αυτοκίνητο – η 16χρονη κατανάλωσε περισσότερα ποτήρια ποτού από ό,τι ο 23χρονος και ο 17χρονος.
Κατά τις έρευνες της αστυνομίας, οι δύο νεαροί υπέδειξαν το ακριβές σημείο του συμβάντος και εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν το μπουκάλι του αναψυκτικού, τα ποτήρια και το καπάκι της φιάλης του ποτού (ουίσκι). Επίσης αναφέρθηκαν με ακρίβεια στο δρομολόγιο κίνησής τους κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και επέδειξαν  τον κάδο απορριμμάτων που είχαν απορρίψει την κενή φιάλη του  ποτού, η οποία όμως δεν βρέθηκε λόγω αποκομιδής των απορριμμάτων από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου. Οι δύο νεαροί δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και πλέον η υπόθεση περνάει στα χέρια της δικαιοσύνης.

Η αντιμετώπιση στο Νοσοκομείο

Από τη στιγμή του θανάτου της 16χρονης, ο πατέρας της Μανώλης Ακουμιανάκης είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το περιστατικό της κόρης του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έχοντας υποστηρίξει ότι η Στέλλα αφέθηκε σε ένα φορείο και πως δεν υπήρξε η δέουσα προσοχή από τους γιατρούς.
Βασικό ερώτημα είναι το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι γονείς της από τους γιατρούς του νοσοκομείου, όταν η 16χρονη μεταφέρθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα από τους δύο νεαρούς φίλους της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του ο 23χρονος υποστηρίζει ότι γύρω στις 5 τα ξημερώματα οι γιατροί μετέφεραν την 16χρονη σε ένα φορείο έξω από τα ΤΕΠ, τους έδωσαν σακούλες για τον εμετό και τους είπαν να προσέχουν να είναι σε πλαϊνή θέση, προκειμένου να μην πάθει αναρρόφηση.
Φέρεται, δε, να υποστηρίζει ότι της τοποθέτησαν ορούς, ωστόσο εκτιμά ότι η παρακολούθηση ήταν αμελής, ενώ ισχυρίζεται ότι γύρω στις 8 το πρωί η 16χρονη άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα και ειδοποίησαν τους γιατρούς των ΤΕΠ, που κινητοποιήθηκαν.

Το αποτέλεσμα της νεκροψίας – νεκροτομής

Σε «καρδιοαναπνευστική κάμψη συνεπεία της εγκεφαλικής νέκρωσης μετά από δηλητηρίαση με αιθανόλη» αποδίδεται ο θάνατος της άτυχης Στέλλας στην ιατροδικαστική έκθεση που υπογράφουν οι κ.κ. Παπαδομανωλάκης και Μπελιβάνης.
Σύμφωνα με την έκθεση η συγκέντρωση αιθανόλης που ανιχνεύτηκε ήταν 1,6 g/L που αντιστοιχεί σε 1,52 promill. Πρόκειται για την τιμή που προέκυψε από τη λήψη στις 9.30 περίπου το πρωί. Οι ιατροδικαστές κάνουν, δε, μία εκτίμηση ότι κατά την ώρα εισαγωγή της Στέλλας, γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα, η συγκέντρωση της αιθανόλης στο αίμα ήταν περί τα 2,27 promill.
Καταλήγουν ότι η συγκέντρωση αυτή είναι ικανή να προκαλέσει δηλητηρίαση, καθιστώντας αυτήν αυτούσια αιτία θανάτου. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο μέσος όρος της θανατηφόρας δηλητηρίασης είναι περί τα 3 ως 3,5 promill, όμως έχουν καταγραφεί και περιστατικά δηλητηρίασης με συγκέντρωση 2 promill και χαμηλότερα.
Επισημαίνεται, ακόμα, ότι ρόλο στη δηλητηρίαση με αιθανόλη παίζουν εκτός από το φύλο και το σωματότυπο και οι συνθήκες απορρόφησης της.
Ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός ότι η έκθεση συνυπογράφεται από τους δύο ιατροδικαστές, γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προβληματίσει την αστυνομία και την οικογένεια της μικρής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας είχε στείλει τη σχετική παραγγελία για την ιατροδικαστική εξέταση προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης.

Συγκλονισμένη η οικογένεια

Ο πατέρας της 16χρονης μετέβη χθες το απόγευμα στο γραφείο του Διευθυντή Ασφαλείας Ρεθύμνου, Νίκου Κουρμούλη μαζί με τον δικηγόρο της οικογένειας, όπου ενημερώθηκαν για τα στοιχεία της δικογραφίας και της ιατροδικαστικής έκθεσης.
Στην ασφάλεια παρών ήταν και ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμενου να παρέχει ψυχολογική στήριξη στην οικογένεια της μικρής.
Ο κ. Ακουμιανάκης, με τον οποίο επικοινώνησε η Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως ο ίδιος μελετά ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της οικογένειας, αφού πρώτα μελετηθεί η δικογραφία.

Για τα μπαρ

Σε ό,τι αφορά στα τρία μπαρ, στα οποία είχαν διασκεδάσει οι τρεις νέοι το μοιραίο βράδυ, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι «σε βάρος των ιδιοκτητών τριών καταστημάτων, που είχαν επισκεφτεί οι δράστες με την ανήλικη, εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».
Ο δήμος Ρεθύμνου έχει δώσει εντολή για τη σφράγιση δύο νυχτερινών κέντρων, όπως μας είπε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, και οι ιδιοκτήτες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για πταισματική παράβαση και πως δεν πρέπει να σφραγιστούν. Τις αντιρρήσεις θα εξετάσει η νομική υπηρεσία του δήμου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τρία νεαρά άτομα ήπιαν ένα ποτό σε κάθε ένα από δύο μπαρ και στο τρίτο τους επετράπη η είσοδος, αλλά δεν κατανάλωσαν αλκοόλ.

Εισαγγελική έρευνα για το Νοσοκομείο ζητησε η ΕΛ.ΑΣ.

Την πραγματοποίηση εισαγγελικής έρευνας για την απόδοση τυχόν ευθυνών του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Ρεθύμνου σε σχέση με τα 25 περιστατικά οξείας μέθης ανηλίκων, που καταγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο, ζήτησε η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου.
Η αποκάλυψη ότι τα περιστατικά μέθης ανηλίκων φτάνουν σε αυτό το νούμερο φάνηκε να προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ., καθώς για κανένα από αυτά δεν είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της Α.Δ. Ρεθύμνου, «με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η δίωξη και η τιμωρία των ιδιοκτητών των καταστημάτων οινοπνευματωδών ποτών».
Έτσι, η αστυνομία ζητά την πραγματοποίηση εισαγγελικής έρευνας για την απόδοση τυχών ευθυνών του ιατρικού προσωπικού σε σχέση με την τέλεση του αδικήματος της υπόθαλψης εγκληματία.

goodnet.gr-της Αγγελικής Καλλέργη