Περαιτέρω στρατιωτική και διπλωματική πίεση στον Καντάφι αποφάσισαν Ομπάμα-Κάμερον
Στην ανάγκη να εντείνουν τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συζήτηση που είχαν την Τετάρτη για την κρίση στη Λιβύη.
Την ίδια ώρα, το καθεστώς κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι ευθύνεται για το θάνατο αμάχων στην Τρίπολη, ενώ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζητά από τη συμμαχία «ουσιαστικά χτυπήματα» κατά των δυνάμεων του Καντάφι.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του λαού της.
«Επιπρόσθετα στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την προστασία των πολιτών μέσω των επιχειρήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της κλιμάκωσης της οικονομικής και διπλωματικής πίεσης που ασκείται στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών και να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρεται στη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.
Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους να βοηθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα της Τρίπολης.
«Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος έχει επίγνωση αυτής της πρωτοβουλίας και την υποστηρίζει, και ελπίζει και πιστεύει ότι θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους που ακολουθούν το ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στην Καλιφόρνια.
«Αλλά αυτό το γεγονός δεν σημαίνει καθόλου ότι αλλάζει η πολιτική του προέδρου, που αποκλείει το ενδεχόμενο να πατήσει το πόδι του Αμερικανός στρατιώτης στο έδαφος της Λιβύης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κάρνεϊ.
Το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών συμβούλων απέρριψε κατηγορηματικά και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Πάντως, η επικοινωνία Ομπάμα-Κάμερον σημειώθηκε τη στιγμή που η Ευρώπη κάνει αυτό που μέχρι πρόσφατα αρνείτο κατηγορηματικά.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερους από 10 στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν Βρετανία και Ιταλία. Οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί θα μεταβούν στη Λιβύη για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να οργανώσουν τη δράση τους αλλά και τις επικοινωνίες τους καλύτερα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε την Τετάρτη και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο ηγέτης του Κατάρ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ασκείται συνεχής διπλωματική και στρατιωτική πίεση στον Μ.Καντάφι.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ απηύθυνε έκκληση στο Παρίσι για «εντατικοποίηση» των επιθέσεων ειδικά στην Μισράτα, όπου «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Ο Αμπντελτζαλίλ εξήγησε στο δίκτυο France 24 πως τα όπλα που διαθέτουν οι αντικαθεστωτικοί τα έχουν αγοράσει «με λιβυκά χρήματα» ή τα έχουν προμηθευτεί από «ορισμένους φίλους», αλλά «δεν είναι αρκετά».
«Όσο περισσότερο μένει ο Καντάφι, τόσο περισσότερο αίμα θα χύνεται» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι αντικαθεστωτικοί περιμένουν «ουσιαστικά στρατιωτικά χτυπήματα από την συμμαχία».
Το CNT ζητεί από τους Δυτικούς να προστατεύσουν τους αμάχους «με οποιοδήποτε τρόπο» χωρίς να ζητούν ειδικά την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είπε ο Αμπντελτζαλίλ.
Την ίδια ώρα, το καθεστώς Καντάφι κατηγορεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι ευθύνονται για τον θάνατο επτά αμάχων, στη διάρκεια βομβαρδισμών σε προάστιο της Τρίπολης.
«Οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιδρομείς» όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση «εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κατά της συνοικίας Χαλάτ αλ-Φαριάν, μετατρέποντας σε ερείπια επτά κατοικίες».
Η είδηση πάντως δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητο μέσο ή άλλη πηγή.
Νωρίτερα, από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Καναδός επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη, υποστράτηγος Σαρλ Μπουσάρ, είχε απευθύνει έκκληση στους αμάχους να απομακρύνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, γιατί παρά τη δεδομένη σπουδή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος για τους πολίτες «δεν μπορεί να εκμηδενισθεί».
[news.in.gr]