6.500 μετανάστες στο Νομό Ρεθύμνου
Ο αριθμός των υπηκόων ξένων χωρών που ζουν και εργάζονται στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια, παραμένει σταθερός.
Αν και θα περίμενε κάποιος ότι σε σχέση με πέρσι η κοινότητα των αλλοδαπών θα είχε μειωθεί αισθητά, πληθυσμιακά, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, μια και η πλειοψηφία τους είναι οικονομικοί μετανάστες, εν τούτοις διαπιστώνεται πως επιμένουν να παραμένουν στην Ελλάδα και εν προκειμένω στο Ρέθυμνο.
Μπορεί να πλήττονται από την ανεργία, πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν το σχετικό μικρό επίδομα, γνωρίζουν ίσως ότι δεν έχουν προοπτική εύρεσης εργασίας για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον, ωστόσο προτιμούν την «ξενιτιά» από την επιστροφή τους στις χώρες τους.
Οι αλλοδαποί που σήμερα βρίσκονται επίσημα καταγεγραμμένοι στο αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και πληρούν όλες της προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με τον πίνακα που οριστικοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, είναι 6.439, ενώ το 2010 ήταν 6.866.
Τα περίπου 500 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρσι είναι μια διαφοροποίηση μάλλον φυσιολογική που κάθε χρόνο παρατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει μαζική φυγή αλλοδαπών από το νομό μας τουλάχιστον για τη χρονιά που πέρασε. Η δε Αλβανική κοινότητα που είναι η μεγαλύτερη στο νομό την τελευταία 10ετία εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη με σχετικά ελαφρά αριθμητική απόκλιση από πέρσι που πάντως δεν δείχνει πως η τάση των υπηκόων της γειτονικής μας χώρας το 2010 ήταν να εγκαταλείψουν το Ρέθυμνο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή ενδεχομένως να αναζητήσουν σε άλλη περιοχή «φιλοξενία», δείχνει όμως πως το έχουν κατά νου και πιθανόν το 2011 να είναι για πολλούς η χρονιά της απόφασής τους για τον νόστο, αφού, σταδιακά και προ των οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν κυρίως την τελευταία χρονιά στην Ελλάδα, ύστερα από αρκετών ετών εργασία και παραμονή τους στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με πληροφορίες, 60 οικογένειες έκριναν πως ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους ως μετανάστες και επέστρεψαν στην Αλβανία.
Η Αλβανική κοινότητα αριθμεί στο Ρέθυμνο αυτή την ώρα 3.948 άτομα έναντι 4.246 που είχε τον Μάρτιο του 2010, ενώ στο διάστημα αυτό ήταν ελάχιστες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία για χορήγηση νέων αδειών παραμονής.
Σταθερότητα φαίνεται να προσφέρει το Ρέθυμνο και στους Ινδούς υπηκόους που, όπως και πέρσι, διατηρούν την δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα αλλοδαπών στο νομό.
Αναλυτικό ρεπορτάζ
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Οικονομικοί μετανάστες στο Ρέθυμνο
• Ελαφρά μειωμένος ο αριθμός τους σε σχέση με πέρσι • Η οικονομική κρίση και η ανεργία τους οδηγεί σε σκέψη για επιστροφή στις πατρίδες τους
Σταθερή βάση για εκατοντάδες αλλοδαπούς εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα το Ρέθυμνο. Εξίμιση χιλιάδες υπήκοοι ξένων κρατών, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία, οικονομικοί μετανάστες στο σύνολο τους σχεδόν, αποτελούν μια μεγάλη πολυπολιτισμική κοινότητα στο νομό. Ζουν, εργάζονται, κινούνται ανάμεσά μας, δραστηριοποιούνται κοινωνικά, έχουν όμως και την ίδια αγωνία με τους ντόπιους σε σχέση με το αύριο και την εργασία τους που θα καθορίσει και την απόφασή τους αν θα παραμείνουν ακόμα για πολύ ή θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους ή για άλλες ενδεχομένως χώρες που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, κλείνοντας τον μεταναστευτικό τους κύκλο εδώ.
Η κοινότητα των αλλοδαπών στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στα «Ρ.Ν.» ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλλοδαπών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ρεθύμνου Μιχάλης Νεονάκης, όπως καταγράφηκαν από την υπηρεσία πρόσφατα, αριθμεί 6.439 άτομα από 52 διαφορετικές χώρες και είναι 427 λιγότερα από αυτά που ζούσαν στην πόλη και την ενδοχώρα του νομού τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όλος αυτός ο πληθυσμός, πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τους νόμιμους μετανάστες στην χώρα μας. Όμως, υπάρχει κι ένας άλλος αριθμός αλλοδαπών, απροσδιόριστος, που διαμένουν παράνομα στο νομό.
Περιπτώσεις ατόμων που είτε δεν πήραν ποτέ άδεια παραμονής είτε πήραν αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκε για κάποιο λόγο. Με πολύ συγκρατημένες εκτιμήσεις, μπορεί να ανέρχονται στα 2.500 άτομα.
Από τους 6.439 ξένους υπηκόους, οι άνδρες υπερτερούν αφού ανέρχονται σε 3.590 έναντι 2.849 των γυναικών. Μεταξύ των αλλοδαπών περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά, καθώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις οικογενειών. Το εργατικό δυναμικό των ξένων υπηκόων εκτιμάται πως αριθμεί περίπου 4.500 άτομα, με την έννοια ότι μπορεί τόσοι να είχαν εργασία μέχρι το 2010, ωστόσο είναι δύσκολο σήμερα να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι ακριβώς εργάζονται σε σταθερή βάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κι επειδή οι περισσότεροι εργάζονταν κυρίως στον οικοδομικό κλάδο που σήμερα στο Ρέθυμνο παρουσιάζει πρωτοφανή κάμψη, οι περισσότεροι απ‘ αυτούς έχουν βγει στην ανεργία και κάνουν περιστασιακά μεροκάματα αν τους δοθεί ευκαιρία.
Το γεγονός της δυσκολίας να βρουν δουλειά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει αρκετούς να εγκαταλείψουν εντός του τρέχοντος έτους όχι απλά το Ρέθυμνο αλλά γενικότερα την Ελλάδα. Κυρίως υπήκοοι κρατών που στο εσωτερικό τους δεν υπάρχουν ταραχές τέτοιες που να είναι απαγορευτικές για την επιστροφή τους. Μάλιστα, όσον αφορά τους Αλβανούς, φαίνεται ότι στην χώρα τους δρομολογούνται συνθήκες θετικές πλέον που τους επιτρέπουν να γυρίσουν πίσω και να επενδύσουν μάλιστα τα χρήματα που κατάφεραν να αποταμιεύσουν δουλεύοντας στην Ελλάδα, αφού για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον δεν προβλέπεται προοπτική καλύτερων οικονομικών συνθηκών στην χώρα που τους υποδέχτηκε ως μετανάστες.
Να πούμε ότι η μεγαλύτερη κοινότητα ξένων υπηκόων στο Ρέθυμνο, όπως εξ άλλου συμβαίνει την τελευταία 10ετία, είναι η Αλβανική με 3.948 άτομα και ακολουθεί αυτή των Ινδών, όπως και πέρσι, με 966 άτομα. Έπεται αριθμητικά η κοινότητα των Συρίων που έχει 560 άτομα.
Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και ως προς την κοινωνική συμπεριφορά των ξένων υπηκόων. Ως οι πιο ήσυχοι φέρονται οι Ινδοί, που δημιουργούν ελάχιστα προβλήματα, εκείνοι που φέρονται να έχουν τις περισσότερες «δοσοληψίες» με τις αστυνομικές αρχές είναι οι Αλβανοί που δεν έχουν οικογένεια. Ίσως αυτό να οφείλεται και στον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχει η Αλβανική κοινότητα.
Των Αλβανών, σε επίπεδο απασχόλησης αστυνομικών αρχών, έπονται οι Σύριοι υπήκοοι. Ταυτόχρονα όμως, οι Αλβανοί που έχουν οικογένειες, φέρονται ως οι πλέον εργατικοί αλλοδαποί που ζουν στο Ρέθυμνο.
ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΝΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Υπηκοότητα Άνδρες Γυναίκες Σύνολο |
2810.gr