Κόλλησε ο σκληρός του TAXIS

Κίνδυνο«κατάρρευσης» αντιμετωπίζει το σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών που ήδη υπολειτουργεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβληµα θα επιδεινωθεί ενόψει της μαζικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά, από τη ∆ευτέρα 18Απριλίου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και από 1η Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους.   

Τις τελευταίες ημέρες ο μέσος χρόνος αποστολής µιας δήλωσης ξεπερνά τα 15-20 λεπτά, το σύστημα είναι αργό και συχνά παρουσιάζει σφάλματα, µε συνέπεια, αν ο χρήστης δεν έχει προλάβει να την αποθηκεύσει, να πρέπει να την πληκτρολογήσει εξαρχής. Ταυτόχρονα, οι νέοι χρήστες του TAXISnet (από τις 6/12/2010 οπότε και άλλαξε το καθεστώς) υποχρεούνται να έχουν έναν ειδικό κλειδάριθμο, τον οποίο όμως για να τον παραλάβουν πρέπει να µεταβούν υποχρεωτικά στις ∆ΟΥ. Τις τελευταίες λοιπόν εβδομάδες, ουρές σχηματίζονται στα τμήματα Μητρώου των εφοριών από λογιστές που περιμένουν να παραλάβουν τους σχετικούς κλειδάριθμους.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το υπουργείο Οικονοµικών «βιάστηκε» να καθιερώσει την υποχρεωτικότητα, από φέτος, στην υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων που θα γίνειµέσω λογιστών. Το σύστηµα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γ.γ. της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελµατιών Αττικής ∆. Τσαµόπουλος, ήταν ανέτοιµο να δεχτεί 1,1 εκατοµµύρια δηλώσεις επιχειρήσεων, επιτηδευµατιών και ελεύθερων επαγγελματιών, γι’ αυτό και τουπουργείο ανακοίνωσε παρατάσεις, µε τον φόβο ωστόσο της κατάρρευσης να παραµένει. Χθες, για παράδειγμα, από τις 3 το µεσηµέρι μέχρι και μετά τις 5 το απόγευμα, µια σειρά υπηρεσιών του TAXISnet δεν ήταν διαθέσιμη (όπως εγγραφή νέων χρηστών, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, κ.ά.), προκειμένου να «φορτωθεί» µία ακόμη καινούργια εφαρμογή µε στόχο να επιταχυνθούν οι χρόνοι υποβολής των δηλώσεων. Στις διαμαρτυρίες των λογιστών και των φοροτεχνικών ήρθαν χθες να προστεθούν εκείνες των εμπόρων. «Τεράστια προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι επιθυµούν να εκμεταλλευτούν τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αντί της εξοικονόμησης χρόνου έγινε ακριβώς το αντίθετο», σημειώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Και ζητά νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, ώς το τέλος Μαΐου.

ΚΙΝ∆ΥΝΟΣ ΑΠΟ ∆ΕΥΤΕΡΑ

Από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου μάλιστα, οπότε αρχίζει να υποβάλλεται ο μεγαλύτερος όγκος δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ο φόβος ότι το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί είναι έντονος. Το μεγαλύτερο, δε, πρόβλημα θα παρουσιαστεί από τον Μάιο και μετά, οπότε και ξεκινούν οι προθεσμίες για µισθωτούς και συνταξιούχους. Τα παραπάνω έχουν επισημανθεί προς την ηγεσία της ΓΓΠΣ από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών σε συνάντηση που είχαν προ ημερών, µε τους τελευταίους να προτείνουν μεταβατικά, µόνο για φέτος, να επιτραπεί η αποστολή των δηλώσεων µέσω των δικών τους κωδικών.

[tanea.gr]