Ανοικτή Επιστολή, κατοίκων της Καντάνου

Ανοικτή Επιστολή προς : τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργό δημοσίας διοίκησης , ΤΕΚΔ, ΚΕΔΚΕ, Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδος

Στις 3 του Ιούνη το 1941, η Κάντανος εκθεμελιώθει με φωτιά και μπαρούτι από τους ναζί, γιατί τόλμησε αυτόβουλα, χωρίς καμιά κρατική εντολή και βοήθεια, να αντισταθεί μαζί με όλους τους Σελινιώτες, στα Μεσαύλια, τα Φλώρια, τον Άναβο και το φαράγγι, τα Πλεμενιανά και το Κακοδίκι, μέχρι την Παλαιόχωρα, ενάντια στο σιδερόφραχτο τρίτο Ράιχ.

Σήμερα η ελληνική(!) πολιτεία, με το σχέδιο “Καλλικράτης”, την αφανίζει, με  τα  νέα διοικητικά όρια και τις πρωτεύουσες των ανασχεδιασμένων δήμων.

Η ίδια πολιτεία που το 1989 αναγνώριζε – κατ΄ εξαίρεση – με Προεδρικό Διάταγμα (199/06-04-1989, ΦΕΚ 97/τΑ/17-04-1989) την τότε κοινότητα σε δήμο Καντάνου «λόγω ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας».
Η ίδια πολιτεία που με νέο Προεδρικό Διάταγμα (399/712/1998, ΦΕΚ 277/τΑ16/12/1998), την χαρακτήρισε ως Μαρτυρική πόλη, για τις μεγάλες απώλειες που υπέστη σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά της αντίστασης των δυνάμεων κατοχής 1941-1945.
Η ίδια πολιτεία που πάλι με Προεδρικό Διάταγμα (69/2008, ΦΕΚ 97/τΑ/26-05-2008,) καθιερώνει την 3η Ιουνίου ως Δημόσια Εθνική Γιορτή  τοπικής σημασίας για το Δήμο Καντάνου, αποφασίζει σήμερα, ανίερα και βέβηλα, να καταργήσει τον Δήμο και την Πρωτεύουσα της ιστορικής και Μαρτυρικής Καντάνου !
Όμως εμείς,  οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Καντάνου που υπογράφουμε, αποφασίσαμε για μια ακόμα φορά, να “φυλάξουμε Θερμοπύλες”.
Γι΄αυτό θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, ώστε η τοπική ιστορική μνήμη της Καντάνου και ολόκληρου του Σελίνου, όπως αυτή διαδραματίστηκε στα χώματα της Καντάνου, να  μη διαγραφεί, για καμία σκοπιμότητα, από το νέο χάρτη της Ελλάδος.
Ζητούμε από την πολιτεία να σεβαστεί χωρίς καμία έκπτωση, την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλεων, που ζητά την εξαίρεση της Καντάνου, μαζί με 16 άλλες Μαρτυρικές Πόλεις και 4 Μαρτυρικές Κοινότητες, από την νέα ανασυγκρότηση της χώρας, για ιστορικούς, άρα ουσιαστικούς, λόγους.
Η Κάντανος είναι ιστορικό μνημείο και στην συνείδηση μας σύμβολο αντίστασης των λαών εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης.
Απαιτούμε να μείνουν, ο δήμος Καντάνου και η πρωτεύουσα του, ως έχουν.
Γιατί λαός χωρίς ιστορική μνήμη, είναι δέντρο χωρίς ρίζες !
Η ορεινότητα του τόπου, πέρα από την ιστορικότητα, ενισχύει την πρόταση μας.
Οι υπογράφοντες

255 δημότες και κάτοικοι του δήμου Καντάνου. Οι υπογραφές συνεχίζονται

Ομάδα από δημότες και κατοίκους της “Μαρτυρικής Καντάνου”

e-mail: dimoteskantanou@gmail.com

Επαρχιακό Φως