«Αγρυπνία» στο θέατρο Κυδωνία

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει το πρώτο μέρος του έργου του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από την Παρασκευή 15 Απρίλη ως και την Μεγάλη Τρίτη.

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, από την Παρασκευή 15 Απριλίου, το πρώτο μέρος του θεατρικού έργου του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία» (διάρκεια 2.30 ώρες, με ένα διάλειμμα), ενώ προετοιμάζεται εκ παραλλήλου να παρουσιάσει και το δεύτερο μέρος του έργου μέχρι τον Νοέμβριο 2011 (συνολική διάρκεια 5.30 ώρες με τρία διαλείμματα).

Το πρώτο μέρος του έργου παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέρυσι, στο θέατρο Κυδωνία, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η φετινή παράσταση, που ξεκινά στις 15/4, αφορά σε μια καινούρια εκδοχή του πρώτου μέρους του έργου, δουλεμένη απ’ την αρχή, με περισσότερες σκηνές και καινούρια διανομή ως προς τους γυναικείους ρόλους. Το έργο παίζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά, επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Μπαλαντίνου. Στην καινούρια αυτή εκδοχή θα παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Άλαν).

Η παράσταση ξεκινά την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 9.00 μμ και θα παίζεται συνεχόμενα μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, την ίδια πάντα ώρα. Σύνολο 5 παραστάσεις.

Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1944. Θεωρείται πνευματικό παιδί του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και, όπως ο προκάτοχός του, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών δεσμών και ιδιαίτερα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αψηφώντας τα ταμπού του θανάτου, της μοιχείας ή της αιμομιξίας, παρακολουθεί τους ήρωές του μέσα στο τέλμα μιας αδιέξοδης ανθρώπινης κατάστασης.

Το έργο: Στο θεατρικό του έργο Αγρυπνία, ο συγγραφέας γοητευμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Άβελ, θέτει στο επίκεντρο της γραφής του τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τις ζεστές ακόμα στάχτες της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας χωρίς ηθικές αναστολές τις απογοητεύσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Η αγρυπνία μετατρέπεται σ’ ένα ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών της παιδικής ηλικίας και, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασφυκτική από τους καπνούς και ποτισμένη από το αλκοόλ, εξελίσσεται σε ένα λεκτικό μακελειό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει για το έργο του: «Η Αγρυπνία χρονολογείται από το 1983 και είναι ένα έργο ανάλαφρο και σκληρό ταυτόχρονα, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό, πάνω στην υπαρξιακή δυσφορία, τα εσωτερικά τραύματα, τη σχέση με το αλκοόλ και την τρέλα δύο ζευγαριών, όπου οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους. Είναι ένα έργο «κεκλεισμένων των θυρών» γύρω από τον θάνατο της μητέρας, ένα πρόσχημα κατ’ ουσίαν για να διηγηθώ τον ξεπεσμό της αστικής οικογένειας. Τα αδέλφια αυτά και οι γυναίκες τους διασκεδάζουν με λεκτικά παιχνίδια, δηλαδή με τη θανάσιμη δύναμη των λέξεων: η ελεύθερη και παιγνιώδης λέξη είναι ένα από τα πιο τρομερά παιχνίδια που έρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασυνείδητο κόσμο μας.»

(Απόσπασμα από συνέντευξη του Λαρς Νουρέν στη Veronique Hotte, Journal La Terrasse, No 150, Σεπτέμβριος 2007.)

Η Αγρυπνία (NATTVARDEN) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Dramaten της Στοκχόλμης στη σκηνή Målarsalen στις 16 Φεβρουαρίου 1985, σε σκηνοθεσία Christian Tomner.

Τα σημαντικότερα θεατρικά του έργα είναι: Η δύναμη του να σκοτώνεις, Η νύχτα είναι μητέρα της μέρας, Το χάος είναι γείτονας του Θεού, Δαίμονες, Αγρυπνία, Φθινόπωρο και Χειμώνας, Εβριάνα, Κρύο, Λεπτομέρειες, Πόλεμος, Στη μνήμη της Άννας Πολιτκόφσκαγια κ.α. Ο Λαρς Νουρέν υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteatern (Εθνικός Οργανισμός Θεάτρου της Σουηδίας) κατά την περίοδο 1999-2007. Από τον Ιούλιο του 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Folkteatern στο Γκέτεμπουργκ.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr