18 Απριλίου, ‘Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ UNESCO, παλιά πόλη

Το 1982 στην Τυνησία, κατά τη διάρκεια συμποσίου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ετέθη η πρόταση της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και έναν χρόνο μετά η UNESCO την υιοθέτησε και θέσπισε τη 18η Απριλίου, ως ημέρα ‘εορτασμού’.


Ο στόχος είναι η οργάνωση από επιστημονικούς φορείς, που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν για τη διάσωση της κληρονομιάς κάθε χώρας.
Ποια είναι, όμως, τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με την UNESCO;
– Είναι τα έργα των ανθρώπων και της Φύσης, που αξίζουν να τα διατηρήσουμε.
– Είναι τα μνημεία, αντικείμενα, χώροι, τοποθεσίες αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αλλά και οι τεχνοτροπίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από τους πολιτισμούς, που έζησαν ή ζουν ακόμα.
– Είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα κάθε λαού.
– Είναι και τα μοναδικής ομορφιάς δημιουργήματα της ίδιας της Φύσης που αξίζει να μην επιτρέψουμε να καταστραφούν.
* Η Ελλάδα υπέγραψε τη διεθνή συνθήκη το 1981 και η πρώτη ελληνική εγγραφή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO έγινε το 1986, με την ένταξη του Επικούρειου Απόλλωνα.
* Από τότε ακολούθησαν 16 ακόμη εγγραφές (με 21 τοποθεσίες) με τελευταία αυτή της παλιάς πόλης της Κέρκυρας (με δύο φρούριά της, παλαιό και νέο).
* Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησαν δειλά – δειλά κάποιες σκέψεις, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Χανίων, σε συνεργασία και με την συμπαράσταση των διάσπαρτων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Εχει δημιουργηθεί Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα, δεν το γνωρίζουμε.
* Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι αυτό:
Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 θα γιορτασθεί στα Χανιά; Και πώς σκέφτεται η νέα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου ‘Καλλικρατικού’ Δήμου ΧΑΝΙΩΝ να προωθήσει και να συμβάλλει στην αναγνώριση της παλιάς πόλης των Χανίων ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Κατάλογος μνημείων
Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα

* Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (1986)
* Αρχαιολογικός τόπος των Δελφών (1987)
* Ακρόπολη (1987)
* Αγιο Ορος (1988)
* Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988)
* Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)
* Μετέωρα (1988)
* Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
* Αρχαία Ολυμπία (1989)
* Μυστράς (1989)
* Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
* Δήλος (1990)
* Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992)
* Αρχαιολογικός τόπος της Βεργίνας (1996)
* Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου, Σπήλαιο Αποκάλυψης στη νήσο Πάτμο (1999)
* Αρχαιολογικοί τόποι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)
* Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας (2007)

Σχολικές εκδρομές
Γράφτηκε στον Τύπο πως ‘από τον επόμενο χρόνο λέγεται πως όλα τα σχολεία θα αναζητούν και εγγυητική επιστολή, κάτι που, με την οικονομική κρίση στα ύψη, ελάχιστα τουριστικά γραφεία θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν’.
-Η ιστορία του Superior ταξιδιωτικού Γραφείου είναι γνωστή:
‘Εκατοντάδες μαθητές σχολείων που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν την εκδρομή τους με το συγκεκριμένο γραφείο, εξαπατήθηκαν και έχασαν τα λεφτά τους’.

Πάικο, ορεινός όγκος
Βρίσκεται κοντά στη Γουμένισσα και το Πολύκαστρο, στην εθνική οδό προς τους Ευζώνους.
Σημειώστε την Kυριακή στις 3 Απριλίου 2011, ο δραστήριος Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας διοργάνωσε τον 1ο Ορεινό Ημιμαραθώνιο Πάικου, αγώνας μήκους 20 χλμ., από τα οποία τα 15 χλμ. εξελίχθηκαν σε μονοπάτια και τα υπόλοιπα 5 χλμ. σε δασικούς δρόμους. Το υψόμετρο βρίσκεται στα 900 – 1.350 μ. Και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Εκκίνηση στις δέκα το πρωί.
Να, μια αφορμή για τον Δήμο Κισάμου να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Χανίων, τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής κ.ά. φορείς, στη διοργάνωση ενός παρόμοιου αγώνα πιο ήπιου και με αρκετό πράσινο, όπως Καλουδιανά, Ποταμίδα, Βουλγάρω, Μάκρωνα, Δελιανά, Σφακοπηγάδι, Περβολάκια, Χαιρεθιανά, Δραπανιά κ.α.
Μια εύκολη διαδρομή είναι και η χρησιμοποίηση της παλιάς εθνικής οδού από Ροδωπού στα Φαλάσαρνα. Ή Πλατανιάς – Βατόλακος – Σκονίζο – Ντερές – Λίμνη – Ζουνάκι – Σιρίλι – Βλαχερωνίτισα -Ταυρωνίτης.

Ραντεβού στο Γκάζι
– Ο λόγος;
– Το 2ο ΑGRO QUALITY FESTIVAL – Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
– Πότε;
– Από τις 13 μέχρι τις 15 Μαΐου 2011.
Για δηλώσεις συμμετοχής:
* Τηλ. 210/3610265, 210/3622205
* Fax: 210/3610276
* e-mail: info@edpa.gr
* www.edpa.gr
Περισσότερα γι? αυτήν την εκδήλωση σε επόμενες σελίδες.
Για την ώρα, μάθετε τις κατηγορίες εκθεμάτων:
* Προϊόντα της ελιάς
* Τυροκομικά προϊόντα
* Μελισσοκομικά
* Οπωροκηπευτικά, Βότανα – Αρωματικά φυτά
* Προϊόντα κρέατος
* Αλλαντικά, Αποστάγματα, Ζυμαρικά, Αρτοσκευάσματα, Αλιεύματα, Αλευρα και Δημητριακά.

Ισπανία
Χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι εταιρίες χαμηλού κόστους που συνδέουν απευθείας την Ευρώπη με τους σημαντικούς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, τη θερινή περίοδο.
Ετσι ήρθε η σειρά της ισπανικής Vueling, η οποία ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Ιουνίου -φέτος- εγκαινιάζει απευθείας δρομολόγια από τη Βαρκελώνη προς τη Μύκονο και προς το Ηράκλειο.
– Στις 23 Ιουνίου η Vueling θα πετάει τρεις φορές την εβδομάδα προς Μύκονο, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.
– Ενώ από 25 Ιουνίου θα ξεκινήσει δύο πτήσεις την εβδομάδα προς το Ηράκλειο, κάθε Τρίτη και Σάββατο.

Κρουαζιέρα, συνέχεια VI
* Και μόνο αυτό το πλάνο, είναι αρκετό για να συγκρίνετε τις διαστάσεις, το εκτόπισμα και τη χωρητικότητα σε μηχανές, μηχανισμούς, καμπίνες, σαλόνια, πισίνες, χώρους παιχνιδιών, κ.λπ. – κ.λπ.
* 3.500 επιβάτες/θαλασσοπεριηγητές της Μεσογείου και 1300 άτομα, πλήρωμα. Τα λεωφορεία που αναμένουν καρτερικά είναι 15, αυτά της φωτογραφίας. Στο σύνολό τους έφταναν τα 30 και 100 ΤΑΧΙ.

Κύπρος – Αγία Νάπα
Θυμάστε την αναφορά μας για την τουριστική περιοχή της Αγίας Νάπας, στη σελίδα της 4ης Απριλίου 2011.
Δείτε, τώρα, τι έγραψε η ‘Γκάρντιαν’:
‘Καλύτερος παράλιος προορισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη ψηφίστηκε η Αγία Νάπα, με βάση τις απόψεις της δημοφιλούς ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Trip – Advisor.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό Τύπο, η Αγία Νάπα αποτελεί τον καλύτερο παράλιο προορισμό της Ευρώπης.
Ακολουθεί, στη δεύτερη θέση η Σκιάθος και στην τρίτη ο Πρωτάρας επίσης κοντά στην Αγία Νάπα.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μύκονος και στην πέμπτη το Ολουντενίζ στην Τουρκία.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», η Κύπρος είναι στην ουσία η νικήτρια της ψηφοφορίας, με τις δύο παραλίες της στις τρεις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων’.

Αρθρο του Βασίλη Μιχαελιουδάκη
Αναδημοσίευση απο τα “Χανιώτικα Νέα”