Νανόπουλος : Η ΕΕ θα μας μειώσει το χρέος αν…
Την εκπόνηση ρεαλιστικού σχεδίου για την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας έθεσε ως κομβικό σημείο για την Ελλάδα ο επικεφαλής της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, σε ομιλία του σε ημερίδα για την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Νανόπουλος υποστηρίζει ότι μόνο κάτω από αυτή την προϋπόθεση και με παράλληλη επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά όρους που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική μείωση του Δημοσίου χρέους. ΠΑράλληλα ο κ. Νανόπουλος χαρακτήρισε την 15η Απριλίου «κρίσιμο ορόσημο για επανεκκίνηση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, μετά τις θετικές για τη χώρα μας εξελίξεις, των δύο Συνόδων Κορυφής το Μάρτιο».
Παράλληλα ο Ελληνας τραπεζίτης έκανε λόγο για «Μεταρρυθμίσεις-σοκ» που θα αιφνιδιάσουν θετικά τους εταίρους μας, τις αγορές, αλλά και τους Έλληνες πολίτες για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους.
Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση, μια νέα δυναμική κινητοποίηση στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής».
Τόνισε, τέλος την την ανάγκη συναίνεσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν, θα πρέπει να γίνουν σε ένα κλίμα μεγαλύτερης συναίνεσης, ή τουλάχιστον ανοχής».
«Δεν μπορεί να ορθώνονται σε κάθε πρόταση αλλαγής, τείχη και κόκκινες γραμμές, των οποίων ο κοινός τόπος είναι το απόλυτο μηδέν οδηγώντας στην πλήρη στασιμότητα», υπογράμμισε.
Οσον αφορά την αποτίμηση της κατάστασης ταυτίστικε με τον Γ. Παπακωνσνταντίου εκτιμώντας ότι: «πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και είμαστε μόνον στη μέση του δρόμου. Υπάρχουν έκδηλα σημάδια κόπωσης ενώ η προσπάθεια δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από φωνές που αμφισβητούν την αξία της προσπάθειας, και αντιδράσεις από οργανωμένες συντεχνίες και συμφέροντα που θίγονται».
Εκτίμησε, παράλληλα «εναλλακτικές λύσεις, πλην της πλήρους οπισθοδρόμησης και περιθωριοποίησης, δεν υπάρχουν».
Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι στηρίζει τις προσπάθειες και το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών.
Όπως είπε, «όσο καθυστερούμε, το κλίμα επιδεινώνεται, η οικονομία βουλιάζει βαθύτερα στο αδιέξοδο της αβεβαιότητας, και το κόστος της περαιτέρω προσαρμογής μεγαλώνει, όπως έδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας. Παράλληλα, εντείνονται οι αμφισβητήσεις, κλιμακώνονται οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και εξυφαίνονται νέα σενάρια καταστροφής, στα οποία πολλοί εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν».
ΣοφοκλεουςIn