Δύο μουσουλμάνες συνελήφθησαν στη Γαλλία για τη μπούρκα

Δύο γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση στη Γαλλία σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου που απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν με νικάμπ ή μπουρκα.

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πάντως ότι οι γυναίκες συνελήφθησαν όχι γιατί φορούσαν μπούρκα αλλά επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Παναγία των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Οι Αρχές είπαν ότι τις συνέλαβαν γιατί παρά τις συστάσεις, εκείνες αρνήθηκαν να αποχωρήσουν. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζεται ένας τέτοιος νόμος και προβλέπει πρόστιμο 150 ευρώ και δίωξη ενώ αν αποδειχθεί ότι η γυναίκα φέρει το ισλαμικό κάλυμμα μετά από εξαναγκασμό, τότε ο υπαίτιος τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση και πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο. Η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει στηρίζοντας το νόμο ότι η κάλυψη του προσώπου υπονομεύει τα βασικά πρότυπα για την κοινή διαβίωση σε μία κοινωνία αλλά και υποβιβάζει τα πρόσωπα που φέρουν το ισλαμικό κάλυμμα σε κατώτερη θέση, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές της ισότητας.

[youtube width=”550″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=vT3u6pWjDHY&feature=player_embedded[/youtube]

Πάντως, σύμφωνα με το BBC η εφαρμογή του νόμου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία. Ένας μουσουλμάνος έμπορος, Rachid Nekkaz, πρότεινε μάλιστα ανυπακοή και την δημιουργία ταμείου που θα πληρώνει τα πρόστιμα των γυναικών που επιμένουν να φέρουν μπούρκα ή νικάμπ. “Όλες οι ελεύθερες γυναίκες που το επιθυμούν να φορούν το κάλυμμα στο δρόμο και να συμμετάσχουν σε πολιτική ανυπακοή», δήλωσε ο Nekkaz

Στην Αβινιόν, η Kenza Drider κράτησε την υπόσχεση της και επιβιβάστηκε σε τρένο φορώντας νικάμπ. “Δεν είναι προκλητική ενέργεια” είπε. “Ασκώ τα δικαιώματα μου, δεν κάνω κάτι προκλητικό. Αν μου ζητήσουν ταυτότητα, θα τη δώσω”.

Οι επικριτές του νόμου λένε πάντως ότι δεν καταλαβαίνουν για ποιό λόγο επιβλήθηκε, αφού δεν είναι περισσότερες από 2 χιλιάδες οι γυναίκες στη Γαλλία που φορούν νικάμπ ή μπούρκα. Οι ίδιοι βλέπουν πίσω από την ενέργεια του Σαρκοζί την ανάγκη να ανεβάσει την πεσμένη δημοφιλία του.

Τα δύο είδη ισλαμικού καλύμματος που απαγορεύτηκαν στη Γαλλία:

[Lifo]