Γιάνκα χορεύει και ο Θεοδωράκης

Η σπάνια αυτή φωτογραφία δείχνει τον Μίκη Θεοδωράκη να χορεύει Γιάνκα σε χορό των Λαμπράκηδων στο Ξενοδοχείο Κινγκ Μίνως στα 1965. (λέτε η κοπέλα μπροστά του να είναι η Μαρία Φαραντούρη; της μοιάζει πάντως…)

Ο χορός αυτός είχε γίνει μόδα, τότε γιάνκα χόρευαν όλοι, δεξιοί, αριστεροί και βασιλόφρονες, όπως έλεγε εξάλλου και το λαϊκό στιχάκι «γιάνκα χορεύει και η Άννα Μαρία, γιάνκα χορεύει και ο βασιλεύς, γιάνκα χορεύει και η Αλεξία μέσα στις φασκιές…».

Το τραγούδι λεγόταν Jeronimo Yanka και παρουσιάστηκε από το τότε συγκρότημα Forminx σαν σύνθεση του αρχηγού του, Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Δυστυχώς όμως, το Yanka, η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος  που σάρωσε την Ελλάδα και έκανε όλους να δίνουν συγχαρητήρια στον Βαγγέλη, ήταν ..εμπνευσμένο από αλλού.

Στην πραγματικότητα, το Yanka ήταν το Jenka, μία Φιλανδική παραδοσιακή μελωδία, που χόρευαν οι Φιλανδοί στα γλέντια και στις χαρές τους. Στα 1963 μάλιστα ο Φιλανδός τραγουδιστής Jan Rohde διασκεύασε την παραδοσιακή αυτή μελωδία της πατρίδος του και την έκανε τραγούδι, βάζοντας Αγγλικούς στίχους.
Το  Jenka είχε μεγάλη επιτυχία στην Φιλανδία και έγινε γρήγορα χορός  με απήχηση στη νεολαία, ο γνωστός εκείνος πλακατζίδικος όπου πιάνονται όλοι από την μέση και σχηματίζουν μια μακριά ουρά.

Εκείνη τη χρονιά, κάποιοι Φιλανδοί τουρίστες, είχαν έρθει στην Θεσσαλονίκη και όπου πήγαιναν χόρευαν το τραγούδι του Jan Rohde. Εκεί τους είδε ο Νίκος Μαστοράκης και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ρώτησαν και έμαθαν ότι πρόκειται για ένα τραγούδι της Φιλανδίας. Οι αθεόφοβοι τότε έκαναν την σκέψη πως δεν θα τους καταλάβαινε κανένας αν το ”έκλεβαν” και το παρουσίαζαν σαν τραγούδι του ελληνικού συγκροτήματος Forminx. Και το έκαναν. Μαγνητοφώνησαν το τραγούδι, ξεσήκωσαν τις χορευτικές κινήσεις και ύστερα το παρουσίασαν στο ανυποψίαστο ελληνικό κοινό σαν σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Γιατί το έκανε αυτό ο Μαστοράκης; Απλούστατα διότι ήταν ο μάνατζερ του ελληνικού συγκροτήματος και θα κέρδιζε χρήματα από τις πωλήσεις. Ο δε Παπαθανασίου, έτσι θα κέρδιζε πόντους και θα αναγνωριζόταν το όνομά του.

Αυτά λοιπόν για το τραγούδι που μια εποχή ξεσήκωσε την Ελλάδα και έκανε δεξιούς και αριστερούς να χορεύουν, μην γνωρίζοντας ότι και τα βήματα και η μουσική ήταν made in Finland.

[youtube width=”550″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=nXEcHbXb1bM[/youtube]

[mediasoup.gr]