«Τέλος εποχής» για Τσάρο το κάζο με τα φρουτάκια…
Σε πλήρη αμηχανία βρίσκεται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η εξέγερση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση στο χώρο του τζόγου καταδεικνύει όχι μόνο το «τέλος εποχής» για τον τσάρο της οικονομίας, αλλά και τα πραγματικά, στενά όρια εντός των οποίων κινείται πλέον ολόκληρη η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει προσωπικά το εγχείρημα έγκρισης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, του εν λόγω νομοσχεδίου – από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως -, αλλά ακόμη κι αν το κάνει, όλοι συμφωνούν ότι η αυτή η τακτική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. «Δηλαδή κάθε φορά, που ο υπουργός Οικονομικών ή άλλος υπουργός θα τα βρίσκει σκούρα με την κοινοβουλευτική ομάδα θα αναλαμβάνει όλη την προσπάθεια και όλο το κόστος ο πρωθυπουργός;» αναρωτιούνται κυβερνητικοί παράγοντες, που θεωρούν αναγκαίες δύο ειδών κινήσεις: πρώτον την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το αργότερο μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος με την παρουσίαση και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας – παρότι έχουν αμφιβολίες για το εάν ο τσάρος θα μπορέσει να πείσει για τα μέτρα του νέου πακέτου – και δεύτερον ακόμη πιο δραστικές παρεμβάσεις, όπως ένας ευρύς ανασχηματισμός, ή ακόμη και εκλογές.
Το τελευταίο μάλιστα σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συζητείται πλέον όλο και πιο έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού γίνεται αντιληπτό ότι η παρούσα κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της, η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν έχει νομιμοποίηση και πως χρειάζεται μία νέα στρατηγική με την ανάλογη αναβάπτιση στη
λαϊκή βούληση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Απριλίου και θα έχει στόχο να εξοικονομηθούν πόροι της τάξης τουλάχιστον των 23 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2012-2015. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σκληρά φορολογικά μέτρα και περαιτέρω δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, φυσικά και σε μισθολογικό κόστος.
Θα πρέπει δε να εγκριθεί έως τις 15 Μαΐου από τη Βουλή. Για τα διάστημα πριν, αλλά κυρίως για το μετά της ημερομηνίας αυτής, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ευθέως ότι «όλα μπορούν να συμβούν στο πολιτικό σκηνικό».
Τι τελευταίες ημέρες γίνονται προς τούτο διαρκείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποφασιστούν οι πολιτικοί χειρισμοί και να επιλεγεί το επικοινωνιακό πλαίσιο.
[protothema]