Πράσινο φως από τη ΡΑΕ για το ηλιοθερμικό πάρκο στο Ακρωτήρι
Μόνο δυσπιστία και καχυποψία μπορεί να προκαλέσει η εμφάνιση μιας εταιρίας, με ανύπαρκτη παρουσία στο διαδίκτυο στην υπόθεση του ηλιοθερμικού πάρκου που επιχειρείται να δημιουργηθεί στον κάμπο του Ακρωτηρίου, σε έκταση την Μονής Γουβερνέτου.
Το θέμα ανακίνησε η άδεια που έδωσε τελικά (ενώ στην αρχή την είχε απορρίψει) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην NATURA POWER ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. η οποία εκπροσωπείται κατά 100% από την άγνωστη TSAMANIA ENTERPRISES COMPANY LTD.
Το σημαντικό είναι πως η εταιρεία που έχει νοικιάσει 2150 στρέμματα από το Μοναστήρι προς 285.000 ευρώ το χρόνο, πρόκειται να εγκαταστήσει, εκτός από την ηλιοθερμική μονάδα και μία συμβατική που θα καίει LPG (*) δηλαδή, υγραέριο (μίγμα προπανίου και βουτανίου σε υγρή μορφή) και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται στη ΔΕΗ είτε με πυλώνες υψηλής τάσης, είτε με υπόγεια καλωδίωση.
Οι εγκαταστάσεις των παραβόλων και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, σύμφωνα με την εταιρεία, θα καλύψουν γύρω στα 550 στρέμματα.
Τι αναφέρει η άδεια της ΡΑΕ:
– Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από παραβολικά κάτοπτρα τα οποία θερμαίνουν υγρό μέσο με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού ο οποίος τελικών χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
– Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού παραγωγής ανέρχεται σε 50MWe.
– Η μέγιστη αποδιδόμενη στο δίκτυο ισχύς ανέρχεται σε 50MWe.
– Ο ηλιοθερμικός σταθμός περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας που αποτελείται από δύο δεξαμενές άλατος, για τη λειτουργία του σταθμού στο ονομαστικό του φορτίο και για χρονικό διάστημα 7 ωρών.
– Η αδειούχος δύναται να εγκαταστήσει στο χώρο του σταθμού βοηθητικούς συμβατικό (ούς) λέβητα(ες) συνολικής ισχύος 109,8 MWth κατά μέγιστο με χρήση συμβατικού καυσίμου (LPG).
– Ο κάτοχος της άδειας δύναται να εγκαταστήσει στο χώρο του σταθμού εφεδρικό Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος ισχύος περί τα 2600 KVA συνεπικουρούμενο από συσσωρευτές.
Πιο αναλυτικά στοιχεία δίνει η παρουσίαση που είχε κάνει ο ίδιος ο εκπρόσωπος της NATURA POWER σε ημερίδα που είχε γίνει στα Χανιά για την προώθηση της επένδυσης:
«Ο ΗΣΠΕ θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία των παραβολικών συλλεκτών για δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας, μέσω των οποίων θα θερμαίνεται φορέας μεταφοράς θερμότητας (λάδι) ο οποίος με τη σειρά του μέσω εναλλάκτη θα ατμοποιεί νερό το οποίο θα κινεί ατμοστρόβιλο και γεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας. Για το συγκεκριμένο έργο, έχει επιλεγεί η χρήση παραβολικών συλλεκτών, που συλλέγουν και στέλνουν το φως του ηλίου σε συλλέκτες που βρίσκονται στο κέντρο τους (έναντι της εναλλακτικής τεχνολογικής λύσης με πύργο και επίπεδους συλλέκτες) ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αντανάκλαση φωτός λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο Χανίων. Επιπλέον, για το σύστημα ψύξης θα χρησιμοποιηθεί αερόψυκτος ψύκτης ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση στο υδατικό περιβάλλον και για να ελαχιστοποιηθεί η όποια απαίτηση σε νερό στα πλαίσια της λειτουργίας του Σταθμού». Τέλος σύμφωνα με την εταιρεία με την ολοκλήρωσή του το έργο θα παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Χανίων και θα αποδίδει έσοδα από δημοτικά τέλη προς το Δήμο Χανίων 1,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας».
Αντιδράσεις
Ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου θα είναι όμως μακρύς αφού:
– Η τοπική κοινωνία του Ακρωτηρίου δε συναινεί και ο νέος Δήμος Χανίων είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου. Με τις αιτιάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εξάλλου συμφωνεί και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων που έχει εκφράσει τη θέση «ειδικά στην περίπτωση του Ακρωτηρίου, πάντως, χρειάζεται να αποφευχθούν τα μεγάλα μεγέθη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τεχνολογία που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα παρά μόνο πειραματικά σε μικρή κλίμακα (Ηλιοθερμικός σταθμός) και με δεδομένο το γεγονός πως το Ακρωτήρι είναι μια μικρή περιοχή βεβαρημένη με πολλές δραστηριότητες.
– Πρέπει να καμφθούν τα εμπόδια που μπορεί να παρουσιάσει η Αρχαιολογία, καθώς η περιοχή γύρω από τα μοναστήρια είναι αρχαιολογική ζώνη.
– Το κόστος από την υπογειοποίηση των καλωδίων που θα διασχίζουν όλο το Ακρωτήρι θα είναι τεράστιο και θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να δεχτούν κάτοικοι να περάσουν μέσα από τα χωράφια και τα οικόπεδά τους. Να σημειωθεί πάντως, πως η εταιρεία θα εξυπηρετηθεί πολύ και από τη δημιουργία του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που συνέπεσε να θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στο Πιθάρι. Έτσι, η εταιρεία θα γλιτώσει το κόστος της μισής διαδρομής προς την Ξυλοκαμάρα.
– Η εταιρεία πρέπει να καταθέσει μια πειστική περιβαλλοντική μελέτη για να πάρει τις υπόλοιπες υπογραφές, απαντώντας σε ερωτήματα όπως, που θα βρει και σε τι ποσότητα το νερό που θα χρησιμοποιήσει (λέγεται για 35.000 κυβικά, τα οποία αν τα πάρει από τον ΟΑΔΥΚ δε θα μένει τίποτα για το υπόλοιπο Ακρωτήρι), τι θα κάνει με τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης, πώς θα αξιοποιήσει τα υπόλοιπα 1600 περίπου στρέμματα που παραμένουν κενά, ποιος και πώς θα επιβλέπει τα μέτρα ασφαλείας για τη χρήση του υγραερίου, από πού και με τι τρόπο θα έρχεται στη μονάδα κ.α.
Τι είναι το LPG (Υγραέριο)
Το LPG (Liquefied Petroleum Gas) αποτελεί εναλλακτικό καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον αντίστοιχης θερμογόνου δύναμης με τη βενζίνη. Αποτελεί προϊόν διύλισης του πετρελαίου και έσι υπάρχει σε περίσσεια. Σε μικρή σχετικά πίεση υγροποιείται και έτσι μεταφέρεται εύκολα σε κλειστές δεξαμενές. Όταν είναι αναμεμιγμένο με τον αέρα, το υγραέριο (υπό ορισμένες συνθήκες) σχηματίζει εκρηκτικό μίγμα. Διαρροή μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος. Πάντως, ο κίνδυνος μεγιστοποιείται στην περίπτωση μας, αν σκεφτεί κανείς ότι η μονάδα θα βρίσκεται κοντά στο Πεδίο Βολής Κρήτης και στην εμβέλεια των… λάθος βολών που συχνά πέφτουν στο έδαφος!
[chaniapolitis.gr]