Η Πορτογαλία χτύπησε τελικά την πόρτα της τρόϊκας
Την είσοδο της Πορτογαλίας στον µηχανισµό διάσωσης της ευρωζώνης προανήγγειλε και επίσημα χθες ο πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες.
Σε διάγγελµά του προς τον πορτογαλικό λαό είπε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονοµική βοήθεια». Νωρίτερα ο υπουργός Οικονοµικών της χώρας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να προσφύγουµε στους διαθέσιµους µηχανισµούς χρηµατοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την απόφαση αυτή της Πορτογαλίας χαιρέτησε ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, που τη χαρακτήρισε υπεύθυνη κίνηση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και την Ευρώπη. Η προσφυγή της Πορτογαλίας στην Ε.Ε. και το∆ΝΤ θα βρεθεί τώρα στην κορυφή της ατζέντας του Συµβουλίου Υπουργών Οικονοµικών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, που αρχίζει τις αµέσως επόµενες ώρες στη Βουδαπέστη.Η χώρα εκτιµάται ότι θα χρειαστεί οικονοµική βοήθεια 80δισεκατοµµυρίων ευρώ.
Πρόκειται για εξέλιξη που δηµιουργεί ακόµη µεγαλύτερες πιέσεις στους ηγέτες της ευρωζώνης για να συµφωνήσουν στο συνολικό πακέτο λύσης γιατο ευρωπαϊκό πρόβληµα. Η απόφαση αυτή έχει πάρει παράτασηγια τη Σύνοδο Κορυφής τού προσεχούς Ιουνίου.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΙΣ του ντος Σάντος επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις όσων έλεγαν μέχρι τώρα ότι η Λισαβώνα δεν θα αποφύγει την προσφυγή για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταμείο, αλλά και τις πληροφορίες των τελευταίων ηµερών ότι η ηγεσία της βρισκόταν σε σχετικές διαπραγµατεύσεις µε την Κοµισιόν και το ∆ΝΤ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται αµέσως µετά τα αποτελέσµατα της χθεσινής δηµοπρασίας έντοκων γραµµατίων, κατά την οποία τα επιτόκια δανεισµού της χώρας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Η χώρα άντλησε χθες ένα δισ. ευρώ µε δηµοπρασία 6µηνων και 12µηνων εντόκων γραμματίων, αλλά µε ιδιαίτερα αλμυρό επιτόκιο. Το μεγάλο πρόβλημα της Πορτογαλίας – και των ευρωπαίων εταίρων – είναι ότι η χώρα έχει προσωρινή κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δεν κατόρθωσε να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα λιτότητας που είχε προτείνει για μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών. Πριν από λίγες µόνο ηµέρες εξάλλου, η χώρα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειµµά της (άνω του 8%) προκαλώντας νέα αναταραχή στις αγορές. Η Πορτογαλία βρέθηκε στο κόκκινο έπειτα από απανωτές υποβαθμίσεις τόσο από τη Moody’s όσο και από τη Fitch και τη Standard & Poor’s. Οι αποδόσεις των πενταετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν το 10%, ενώ τα spreads έφτασαν έως τις 530 µονάδες βάσης.
Οι πιέσεις έφτασαν στο απροχώρητο προχθές όταν μεγάλες πορτογαλικές τράπεζες κάλεσαν την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο µέχρι τις 5 Ιουνίου, όταν και θα πραγματοποιούν οι εθνικές εκλογές.
Εν τω µεταξύ ο Στρος – Καν ζήτησε χθες για μια ακόμη φορά από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια συνολική λύση βασισμένη σε «πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη» όπως τη χαρακτήρισε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους των κρατών, αλλά και τα προβλήματα στον χρηματοοικονοµικό κλάδο.
Με το βλέμμα στην Ισπανία
Όλοι τώρα απεύχονται να μην κινδυνεύσει από ενδεχομένη επίθεση των αγορών η Ισπανία, η οποία είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος οικονομία από την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Mάλιστα χθες, ο επικεφαλής του ∆ΝΤ Ντοµινίκ Στρος – Καν σε συνέντευξη στη «Washington Post» και τη «La Repubblica», στην προσπάθειά του να κατευνάσει τους φόβους για ντόμινο, τόνισε:
«∆εν πιστεύω ότι η ισπανική κυβέρνηση χρειάζεται οικονομική βοήθεια οποιασδήποτε μορφής».
[tanea.gr]