Παρουσίαση περιοδικού σήμερα στο “Χρυσόστομο”

Με τίτλο «Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τον μεταπρατισμό, τον εθνομηδενισμό: Ενας ελληνικός Διαφωτισμός είναι εφικτός», η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση στην Κρήτη, στην οποία θα παρουσιάσει το πρώτο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού ‘Νέος Λόγιος Ερμής‘. Η εκδήλωση διοργανώνεται μαζί με τους πνευματικούς φορείς των Χανίων, τον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων «Ο Χρυσόστομος» και την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Καψωμένου.

Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου (Χάληδων 83), σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. Ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος, ο καθηγητής πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός και ο τ. διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Αλέξανδρος Παπαδερός. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου, Αντώνης Πετρουλάκης.
Η Ε.Μ.Ε.Π. προτίθεται να αναλάβει ένα συστηματικό έργο σε τομείς όπως η ιστορία, η γλώσσα, ο λαϊκός και λόγιος πολιτισμός, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η σχέση με άλλους πολιτισμούς, με στόχο να οργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις, να παρεμβαίνει στο Διαδίκτυο και τον Τύπο. Η ΕΜΕΠ, 200 χρόνια μετά την έκδοση του κυριότερου οργάνου του ελληνικού διαφωτισμού, του Λόγιου Ερμή, το 1811 στη Βιέννη, προχώρησε στην έκδοση του ‘Νέου Λόγιου Ερμή’, ενός τετραμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, στον χώρο της ιστορίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και της τέχνης. Οπως ο ‘Λόγιος Ερμής’ προετοίμασε πνευματικά την Επανάσταση του ’21, έτσι και ο ‘Νέος Λόγιος Ερμής’ επιθυμεί να συμβάλει στην ανάδυση ενός πνευματικού κινήματος – ρεύματος, το οποίο θα ολοκληρώσει επιτέλους τη σύνθεση ανάμεσα σε παράδοση και νεωτερικότητα.  Για να ξεπεράσουμε επιτέλους την αδιέξοδη αντίφαση ανάμεσα σε έναν εισαγόμενο εκσυγχρονισμό και μια παρελθοντολογική εκδοχή της παράδοσης.