Δίνουν στους ιδιώτες το φιλέτο του Καρτερού

Πόρτες ανοιχτές για να περάσουν ιδιώτες στο φιλέτο της παραλίας των 250 στρεμμάτων στον Καρτερό, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση των Δήμων Ηρακλείου, Νέας Αλικαρνασσού και Γουβών, αφήνει τώρα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή τα δημοσιεύματα της «Τ» στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2010, για την εγκατάλειψη της περιοχής και τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης που υπογράφτηκε από τον ΕΟΤ το 1992 !


Ο κ. Γερουλάνος απαντά ότι η αξιοποίηση της περιοχής θα γίνει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα για να προκαταλάβει τυχόν αντιδράσεις αναφέρει ότι η αξιοποίηση θα γίνει κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων και περιορισμών! Αυτό σημαίνει ότι ήδη υπάρχει κατά νου και το πρότζεκτ που θα εφαρμοστεί στην περιοχή, πιθανότατα από ιδιώτη!

Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου προκλήθηκε από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Μαρία Σκραφνάκη, με αφορμή τα δημοσιεύματα της «Τ», ρωτώντας τον υπουργό, αν υπάρχει η πολιτική βούληση να ανανεωθεί η σύμβαση με τους τρεις δήμους, καθώς σε δύο χρόνια λήγει. Ο κ. Γερουλάνος στην απάντησή του αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο όχι μόνο να μην ανανεώσει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. τη σύμβαση, όπως έχουν ζητήσει με κοινό αίτημά τους οι τρεις δήμοι, αλλά να εξεταστούν και άλλοι τρόπο για την αξιοποίηση της περιοχής, αφού υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει επωφελεία της οικονομίας της χώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα επιλεγεί μια αξιοποίηση που θα είναι δυνατό να αποφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, μιας και σήμερα δεν μπορεί να νοηθεί άλλος εθνικός στόχος!

Συνεπώς, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιδιώξει έσοδα, παραδίδοντας την παραλία στον ιδιώτη εκείνο που θα προσφέρει το πιο δελεαστικό αντίτιμο μέσα από μια στρατηγική επένδυση και όχι στους δήμους, στους οποίους αν και τους παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ δωρεάν, δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την περιοχή και να την μετατρέψουν σε πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης όπου οι Ηρακλειώτες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες ακόμη και χωρίς να πληρώνουν για το μπάνιο τους! Δυστυχώς, όμως, οι τρεις δήμοι εδώ και 18 χρόνια δεν τήρησαν σχεδόν κανέναν όρο από τη σύμβαση, αφού με την ανοχή τους δεν απέτρεψαν τις καταπατήσεις και φυσικά δεν προχώρησαν στην εφαρμογή μιας τεχνικής μελέτης που τότε είχε εκπονηθεί για την ανάπτυξη της περιοχής. Πολύ περισσότερο δεν σύστησαν φορέα διαχείρισης παρά μόνο πριν από μερικούς μήνες την εταιρία ΚΑΡΤΕΡΟΣ, που παραμένει ανενεργή και ούτε εφάρμοσαν το πρότζεκτ εντός πενταετίας. Σήμερα -δύο χρόνια πριν από τη λήξη της σύμβασης (30-6-2010), η οποία καθίσταται ουσιαστικά άκυρη, λόγω της μη τήρησής τους από τους τρεις δήμους- οι τρεις δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι να «χάσουν» μέσα από τα χέρια τους το φιλέτο των 250 στρεμμάτων, αφού σύμφωνα με την απάντηση Γερουλάνου η αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΕΟΤ θα γίνει επωφελεία της οικονομίας της χώρας και την ανάπτυξη της περιοχής και σε δεύτερο πλάνο θα συνεκτιμηθούν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών! Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού επιβεβαιώνει για πρώτη φορά το φόβο των περισσοτέρων ότι το αίτημα των Δήμων Ηρακλείου, Νέας Αλικαρνασσού και Γουβών για ανανέωση της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια, προκειμένου να προχωρήσουν σε αξιοποίηση της περιοχής με την εφαρμογή ενός πρότζεκτ ύψους 200 εκατ. ευρώ, ίσως και να μην ικανοποιηθεί, καθώς καραδοκούν ιδιώτες που ακόμη και τώρα πληρώνουν όσο-όσο για να εκμεταλλευτούν μια παραλία με ακτογραμμή 1.800 μέτρων και εμβαδό 250 στρεμμάτων!

[tolmi.gr]