Αντιδράσεις για το επικείμενο «λουκέτο» στο υποκατάστημα Βάμου των ΕΛΤΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Βάμου πραγματοποίησαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι του Βάμου διαμαρτύρονται για τον σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης των Ταχυδρομείων –στο πλαίσιο περικοπών- να κλείσουν το συγκεκριμένο ταχυδρομικό γραφείο και το έργο της αλληλογραφίας να δοθεί σε ιδιώτη πράκτορα.

Στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλευρό των κατοίκων του Βάμου βρέθηκαν τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η Αντιπολίτευση του Δήμου Αποκόρωνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι οι κάτοικοι του Βάμου, προκειμένου να μην κλείσει το ταχυδρομείο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν ακόμα και το κόστος των λειτουργικών του εξόδων.

Σε σχετική ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι:
«Με πρόσφατη απόφασή της η Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. αποφάσισε, στο πλαίσιο των περικοπών στο λειτουργικό κόστος, την κατάργηση διαφόρων καταστημάτων ανά τη χώρα. Ένα από αυτά είναι και το κατάστημα στον Βάμο Αποκορώνου Χανίων.

Το εν λόγω κατάστημα λειτουργεί στον Βάμο, ιστορική έδρα του νέου Δήμου Αποκόρωνα, από την εποχή της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, εξυπηρετεί δε -πέραν των γηγενών- άνω των 600 αλλοδαπών μονίμων κατοίκων, προερχομένων από χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι και εκφράζουν τη ζωηρή τους ανησυχία για την παραπάνω απόφαση.

Δεδομένου ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται στους 5.000 περίπου, μετά τη ραγδαία αγροτουριστική ανάπτυξη καθώς και το γεγονός πως μέσω του συγκεκριμένου καταστήματος εξυπηρετείται και η υπηρεσιακή αλληλογραφία πλήθους Δημόσιων Υπηρεσιών που εδρεύουν στον Βάμο (Κέντρο Υγείας, Ενιαίο Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό, Νηπιαγωγείο, Ειρηνοδικείο, Ο.Τ.Ε., Αγροτική Τράπεζα), καθίσταται προφανές το λανθασμένο της παραπάνω απόφασης.

Εξάλλου, η κατάργηση του καταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. στον Βάμο ελάχιστα συνεισφέρει στην περικοπή του λειτουργικού κόστους, αφού ουδείς υπάλληλος απολύεται (απλώς τοποθετούνται στα άλλα δύο καταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή), ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί το κόστος διανομής, εάν συνυπολογίσει κανείς τον διπλασιασμό σχεδόν των χιλιομετρικών αποστάσεων που θα πρέπει να καλύπτουν οι διανομείς από τα δύο άλλα καταστήματα προς τον Βάμο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την περιοχή.

Δεν νομίζω πως η εξοικονόμηση του πενιχρού ενοικίου (300 ευρώ τον μήνα) αποτελεί σοβαρό αντίλογο και σε κάθε περίπτωση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου αναλαμβάνει δημοσίως την υποχρέωση να βρει λύση στο θέμα του κτηρίου, με μηδενικό κόστος για τα ΕΛ.ΤΑ. Ας μην υπολογίσουμε επίσης τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τα ΕΛ.ΤΑ. (εξ όσων γνωρίζω πηγαίνουν πίσω σε βάθος δεκαετίας), οι οποίες, εάν είχαν καταβληθεί, ίσως να ήταν περιττή η συζήτηση περί ελλειμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε πως υπέρ της διατήρησης του εν λόγω καταστήματος, συνηγόρησαν τόσο ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Γρηγόρης Μαρκάκης όσο και ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, με δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Εν κατακλείδι, αιτούμεθα την αναθεώρηση της απόφασης για την κατάργηση του εν λόγω καταστήματος, διότι, εκτός όλων των ανωτέρω, αντίκειται και στο πνεύμα του «Καλλικράτη», όπου ρητώς αναφέρεται «οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν τη λειτουργία δημοσίων Υπηρεσιών και υπηρεσιών Νομικών Προσώπων, που εδρεύουν σε συνενούμενους Δήμους και δεν στερούν τους δημότες εξυπηρετήσεων που παρείχοντο από τον καταργούμενο Δήμο’ (Ν. 3852/2010, άρθρο 283, παράγραφος 18).

Τέλος, επικαλούμαστε την απάντηση του διευθυντή των ΕΛ.ΤΑ. προς τον τότε δήμαρχο Βάμου, με ημερομηνία 3/7/2007 και Α.Π. 1.5.4./1375/104, η οποία κατέληγε πως «επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση του καταστήματος Βάμου». Τι άραγε άλλαξε από τότε;».

Τέλος σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη ΕΜΑΑΚ τονίζει ότι:
«Ενώνουμε έντονη φωνή διαμαρτυρίας για την Απόφαση κλεισίματος του Ταχυδρομικού Γραφείου των ΕΛ.ΤΑ. Βάμου το οποίο καλύπτει βασικές ανάγκες των κατοίκων.

Το γραφείο των ΕΛ.ΤΑ. Βάμου εξυπηρετεί επίσης αρκετά μεγάλο αριθμό υπηρεσιών.
Απορούμε για μια τέτοια αψυχολόγητη απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες κυβερνητικές θέσεις για αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Με την  κατάργηση και του κομβικού κέντρου των ΕΛ.ΤΑ. στα Χανιά η αλληλογραφία μεταξύ των Χανιωτών και υπηρεσιών θα διακινείται από το κομβικό κέντρο διαλογής του Ηρακλείου!!

Εάν αυτό δεν είναι οπισθοδρόμηση τότε πως εννοούν οι υπεύθυνοι στην ουσία και την πράξη την Διοικητική μεταρρύθμιση με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;
Καλούμε τους αρμόδιους που έλαβαν μια τέτοια απόφαση να την ακυρώσουν.».

neatv.gr – Β.Κ.