Ναι στο υπόγειο καλώδιο ρεύματος
Θετικό είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο/Τμήμα Δυτικής Κρήτης στην υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, θέμα που απασχολεί επί πολλά χρόνια τώρα την ΔΕΗ, τα εκάστοτε υπουργεία αλλά και το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας. Πάγια θέση του ΤΕΕ/Δυτ. Κρήτης είναι ότι η διασύνδεση των νησιών με το Ηπειρωτικό Δίκτυο Ηλεκτρισμού της χώρας αποτελεί πολιτική, η οποία εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της ηλεκτροδότησής τους με τοπικούς συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με αφορμή την προχθεσινή δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη ότι η ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των περισσότερων άλλων νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Πιταριδάκης τόνισε στο «ν.Κ.» πως «όσον αφορά το θέμα της εξέτασης και θα έλεγα και της κατεύθυνσης προς μία εφικτή πλέον λύση της ηλεκτρικής σύνδεσης γενικά της νησιώτικης χώρας και ειδικότερα της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, κατά την άποψή μας ήταν και είναι ένα πάγιο δικό μας αίτημα και εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τα υπουργεία και βέβαια την ΔΕΗ ότι θα πρέπει να εξετασθεί, διότι μ’ αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε ν’ αξιοποιήσουμε, κατά το μέγιστο δυνατόν, το φυσικό πλούτο που διαθέτει και η Κρήτη, με συνέπεια την καλύτερη εισαγωγή και εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σήμερα δεσμευόμαστε σε μικρότερα ποσοστά, λόγω του ότι δεν είμαστε «διασωληνωμένο» νησί. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι η δήλωση της κυρίας Μπιρμπίλη βρίσκεται προς τη θετική κατεύθυνση και πρέπει να εξετασθεί με περίσσια προσοχή και σοβαρότητα.
Σήμερα πλέον αυτή η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι εφικτή με τη σύγχρονη τεχνολογία και αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αλλά και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «νομίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή αυτοτέλεια και αυτάρκεια του νησιού, αλλά κυρίως στη μείωση παραγωγής ενέργειας από τους συμβατικούς σταθμούς, και άρα στη μείωση των ρύπων, αλλά κυρίως στην εφαρμογή και στην ένταξη στο δίκτυο παραγωγής της Κρήτης ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προφανώς όμως απαιτείται ένας σωστός προγραμματισμός και μία σωστή εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τα δεδομένα που έχουμε βάλει και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ».
Σημειώνεται ότι στις διαπιστώσεις-παρατηρήσεις και προτάσεις για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Πιτταριδάκης επεσήμανε ότι
« Ως γνωστόν η Κρήτη διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα για εγκατάσταση σταθμών παραγωγής Η.Ε. από ΑΠΕ και ιδιαίτερα Αιολικών και Φ/Β σταθμών. Δίκαια χαρακτηρίζεται σαν «ο παράδεισος των ΑΠΕ». Το υψηλό αιολικό δυναμικό και η τεράστια ηλιοφάνεια (ιδιαίτερα στα νότια) είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το Νησί. Αυτόν τον τεράστιο φυσικό «πλούτο» όμως δεν είναι σε θέση να τον αξιοποιήσει και στην πράξη περιορίζεται σημαντικά λόγων των τεχνικών περιορισμών που επιβάλλονται για την ευστάθεια του δικτύου της. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό σύστημα της Ηπειρωτικής χώρας.
Μόνο με την καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα το νησί θα αξιοποιήσει όλο το φυσικό πλούτο που διαθέτει και μόνο έτσι θα μπορέσει να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας που αναφέρονται στο άρθρο 27 του Ν.3468/2006. Έτσι επίσης θα συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Μέχρι σήμερα έχουν διασυνδεθεί μερικά Νησιά που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τα παράλια της Ηπειρωτικής χώρας όπως τα Ιόνια Νησιά, Νησιά του Αργοσαρωνικού και Σποράδες. Για τα Νησιά
που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις δεν έγινε διασύνδεση και οι λόγοι είναι ουσιαστικά δύο :
> Το σχετικά υψηλό κόστος και
> Οι τεχνικές δυσκολίες που εντοπίζονται κυρίως στην τεχνολογία των καλωδίων σύνδεσης και στα ηλεκτρονικά ισχύος.
Έχουμε όμως σε παγκόσμια κλίμακα πολλές εφαρμογές παρόμοιων συνδέσεων που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και σε τοπικό επίπεδο. Η τεχνολογία επίσης κατασκευής σύγχρονων καλωδίων και ηλεκτρονικών ισχύος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και δημιουργούν έτσι τις προϋποθέσεις διερεύνησης του προβλήματος διασύνδεσης των μακρινών Νησιών, και της Κρήτης βέβαια, κάτω από το πρίσμα αυτών των εξελίξεων.
[Νέος Κήρυκας]