Μπουτάρης: «Παραλάβαμε χρέη 150 εκατ. ευρώ και κακοδιαχείριση»

Ενα αδιανόητο χάος στον Δήμο Θεσσαλονίκης παρέλαβε η νέα διοίκηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Β. Παπαγεωργόπουλου.

Αυτήν την εικόνα έδωσαν χθες, παραθέτοντας στοιχεία, ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Καπόν παρουσιάζοντας τον νέο προϋπολογισμό για το 2011, ο οποίος είναι για πρώτη φορά πραγματικός και όχι πλασματικός.


Με περίπου 150 εκατ. χρέη και υποχρεώσεις ο δήμος έτσι όπως παραλήφθηκε περιγράφεται ως χρεοκοπημένος, ενώ στη γνωστή «μαύρη τρύπα» της υπεξαίρεσης, που αποτιμάται για τον δήμο σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν και πολλές άλλες μικρότερες «μαύρες τρύπες» και ένας χορός κακοδιοίκησης, που βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης.
«Το πρόβλημα της κληρονομιάς που παραλάβαμε έχει δύο συνιστώσες, η μία είναι της διαφθοράς (από πρόθεση) στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η άλλη η αδιαφορία στη διαχείρισή του» είπε ο Γ. Μπουτάρης προσθέτοντας ότι η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου αγνόησε τις διά νόμου καθορισμένες υποχρεώσεις της, με συνέπεια να της επιβληθούν μια σειρά από ποινές, οι οποίες σωρευτικά συνιστούν δυσβάστακτη απώλεια χρήματος.
Ο φετινός προϋπολογισμός (ουσιαστικά μεταβατικός) θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος. Το τακτικό τμήμα του θα είναι 160 εκατ. ευρώ και θα είναι κατά 40% χαμηλότερος από τον περσινό, ενώ στο σύνολό του δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.
Ανακαλύφθηκε επίσης πληθώρα ακαταχώριστων τιμολογίων που συσσωρεύονταν σε περιφερειακές διευθύνσεις του δήμου μέσα από ένα ανεξέλεγκτο σύστημα παραλαβής υπηρεσιών και παραστατικών τους.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν διατηρούσε μητρώο και σύστημα παρακολούθησης παγίων στοιχείων και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των φορολογικών αρχών καταστρατηγούσε επί σειρά ετών τις σχετικές φορολογικές διατάξεις, με αποτέλεσμα σήμερα να διεξάγεται από τη Θ’ ΔΟΥ ενδελεχής έλεγχος για την επιβολή προστίμων. Δήμαρχος και αντιδήμαρχος ξεκαθάρισαν ότι ο δήμος θα καταθέσει αγωγές αποζημίωσης σε όσες υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

www.ethnos.gr