Το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έφτασε στο βαθμό 6 της 7βαθμης κλίμακας!

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΑΚΗ»

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα “δεν είναι πλέον αδιαπέραστο”.Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι “ειλικρινά κακή”.”Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εκεί μια θετική εξέλιξη, όμως η κατάσταση είναι ειλικρινά κακή”, δήλωσε ο Ετσαβαρί μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο.”Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ’ όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει”, δήλωσε ο ισπανός αξιωματούχος.

“Στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια”, όμως “σε πολύ χαμηλά επίπεδα” τα οποία “απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

“Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται”, δήλωσε ο διευθυντής της AEN.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας δεν επιβεβαιώνει την κατάταξη
Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας δεν αύξησε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του δυστυχήματος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπως έκανε η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ένας από τους αξιωματούχους της.

“Εδώ δεν γίνεται συζήτηση για αύξηση της κατάταξης του δυστυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα”, δήλωσε ο υπεύθυνος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας Αντρέ-Κλοντ Λακόστ ανακοίνωσε πως το πυρηνικό συμβάν στη Φουκουσίμα κατατάσσεται πλέον στο επίπεδο 6 της διεθνούς κλίμακας και πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα 2 του σταθμού “δεν είναι πλέον αδιαπέραστο”.

Η ιαπωνική υπηρεσία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της το πρωί ότι το κέλυφος αυτό δεν έχει τρυπήσει, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο επίπεδο του αντιδραστήρα 2.

Η ιαπωνική υπηρεσία είχε κατατάξει στο επίπεδο 4 της διεθνούς κλίμακας το ατύχημα που συνέβη το Σάββατο στον αντιδραστήρα 1.

[i-reportergr.com]