Λιμνοδεξαμενή με τροποποιήσεις στον Ομαλό;

Μικρή διέξοδος στην κατασκευή της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού διεφάνη μετά τη χθεσινή σύσκεψη στον Ο.Α.ΔΥ.Κ., παρουσία στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας και τοπικών φορέων.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που αφορούν το μέγεθος της λιμνοδεξαμενής, την προστασία της αμπελιτσιάς και του εποχιακού λιμνίου, φαίνεται να αντιμετωπίζονται με τη μείωση του όγκου του έργου και με αλλαγές στην περιβαλλοντική μελέτη.

Αυτός που διαφωνεί πάντως ξεκάθαρα με το έργο είναι ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, ο οποίος ζήτησε την επαναχωροθέτησή της σε άλλο σημείο. Οι αντιρρήσεις αυτές εκτιμάται ότι ή θα εκπέμψουν σε κάποιο Δικαστήριο ή θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία απαλλοτρίωσης της έκτασης που ανήκει στην τέως Κοινότητα Επανωχωρίου (σήμερα Δήμος Καντάνου – Σελίνου), για την οποία υπάρχει εξασφαλισμένο χρηματικό ποσό.

Ειδικότερα, μετά το σταμάτημα της κατασκευής του έργου με Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, έπειτα από προσφυγή του Φορέα Διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαμαριάς, με την αιτιολογία ότι η κατασκευή δεν προστατεύει την αμπελιτσιά, επηρεάζει τον οικότοπο του εποχιακού λιμνίου και δεν δικαιολογεί το μέγεθός του για το είδος και το μέγεθος των αρδευόμενων εκτάσεων, ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. προχώρησε σε νέα γεωργοοικονομική μελέτη και επεξεργάστηκε αλλαγές στην περιβαλλοντική μελέτη.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οπως περιέγραψαν τις αλλαγές αυτές η κα Τσουκαλά, διευθύντρια της ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης και ο κ. Βολάνης, μηχανικός του Ο.Α.ΔΥ.Κ., το έργο πλέον θα διαμορφωθεί ως εξής:
– Θα γίνει μείωση του όγκου της δεξαμενής από τα 750.000 κυβικά στα 500.000 κυβικά και μείωση της έκτασης από τα 197 στρ. στα 100 στρ. Η σκοπιμότητα της κατασκευής καλύπτεται από τη νέα γεωργοοικονομική μελέτη με στοιχεία του ΕΘΙΑΓΕ.
– Παρακάμπτεται το εποχιακό λιμνίο με υπόγειο αγωγό.

Ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης του Φαραγγιού, κ. Μπαρνιάς, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, σημείωσε πως μετά τις παραπάνω βελτιώσεις ο Φορέας δεν θα έχει αντίρρηση για το έργο. Από τη μεριά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διευθύντρια Τεχνικών Μελετών και κατασκευών του Υπουργείου, κα Κατερίνα Τσίμπιλα, δήλωσε αντίθετη στη μείωση των κυβικών από τα 750.000 στα 500.000 καθώς, όπως ανέφερε, ‘μια τόσο μεγάλη αλλαγή είναι πιθανόν να απεντάξει το έργο από τη χρηματοδότησή του’. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα αυτό.

Η διευθύντρια της ΠΕΧΩ, κα Τσουκαλά, επεσήμανε πως στόχος όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών είναι να αρθεί η απόφαση ανάκλησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ώστε να συνεχιστεί άμεσα και ότι μπροστά στην προστασία του περιβάλλοντος το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κανένα πρόβλημα να απεντάξει το έργο.

Από τη Διεύθυνση Δασών η διευθύντρια, κα Π. Σκλαβάκη, αφού σημείωσε πως από το 2006 ‘είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για το μέγεθος του έργου’, συμπλήρωσε πως ‘δεν είμαστε κατά του να γίνει η λιμνοδεξαμενή. Να γίνει, αλλά θεωρούμε ότι τα 750.000 κυβικά είναι πάρα πολλά, αλλοιώνεται πλήρως η φυσιογνωμία του Ομαλού. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο’.

‘Η μείωση του όγκου της λιμνοδεξαμενής στα 500.000 κυβικά και η προστασία του εποχικού λιμνίου επιτρέπει την πραγματοποίηση του έργου. Είναι κρίμα να χαθούν για τα Χανιά τα χρήματα που προβλέπονται’, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Α. Βουλγαράκης.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Από τη μεριά του Δήμου Καντάνου – Σελίνου τόσο ο δήμαρχος, κ. Δερμιτζάκης όσο και οι αντιδήμαρχοι κ. Πυροβολάκης και Κουκουβιτάκης, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση σημείωσαν πως ‘τα 197 στρ. για τη λιμνοδεξαμενή είναι απαράδεκτα, αλλοιώνεται πλήρως η εικόνα της περιοχής. Εμείς είμαστε αντίθετοι και ζητούμε την επαναχωροθέτηση της λιμνοδεξαμενής, να πάει σε άλλο μέρος του οροπεδίου’, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

‘Επαναχωροθέτηση σημαίνει απένταξη του έργου’, είπε ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Μαλανδράκης, απαντώντας στον κ. Δερμιτζάκη και λέγοντας στη συνέχεια πως, μετά από τις αλλαγές που έγιναν, το έργο μπορεί να συνεχιστεί.

‘Η λιμνοδεξαμενή είναι έργο ζωής για τον Ομαλό. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων και των ιδιοκτητών της περιοχής το θέλουν’, είπε ο αντιδήμαρχος Πλατανιά, κ. Σολιδάκης. ‘Αυτοί που υπογράφουν και θέλουν να γίνει η λιμνοδεξαμενή να τη δεχτούν στα χωράφια τους’, ήταν η απάντηση του κ. Δερμιτζάκη.

Τέλος, ο εργολάβος του έργου ανέφερε στη συνάντηση πως θα κινηθεί δικαστικά σε βάρος αυτών που δημοπράτησαν το έργο γιατί, αν δεν συνεχιστεί, καταστρέφεται οικονομικά.

‘Ηπια ανάπτυξη’
‘Να εναρμονιστούν τα έργα στον Ομαλό με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των Λευκών Ορέων’ ζητούν με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Καντάνου – Σελίνου κα Στέλλα Αλφιέρη και Νίκος Φιωτοδημητράκης. ‘Στη θέση Ξεροπόταμος, νοτιότερα στο δέλτα του Ξεροπόταμου, να κατασκευαστεί ένα μικρό φράγμα που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οροπεδίου με άφθονο καθαρό νερό τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, με φυσική ροή χωρίς αντλιοστάσια και δεξαμενές. Δεν θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις διότι η έκταση αυτή είναι μέσα στο ρέμα, δεν θα απαιτηθούν σωλήνες απορροής και αλλά σημαντικά τεχνικά έργα που ανεβάζουν το κόστος κατασκευής του έργου και καταστρέφουν το περιβάλλον. Ή εναλλακτικά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν μικρές πέτρινες στέρνες όμοιες με αυτές που υπάρχουν στην περιοχή των Λευκών Ορέων.

Ο Ομαλός είναι γνωστός για τα άνυδρα προϊόντα του, οι πατάτες Ομαλού είχαν άτυπη ονομασία προέλευσης «πατάτες Ομαλού» και τα αρωματικά φυτά εξαιρετικής ποιότητας. Ο άναρχος τρόπος περισυλλογής και καλλιέργειας δημιούργησε προβλήματα. Σήμερα στον νέο σχεδιασμό είναι ανάγκη να εκπονηθεί ειδική μελέτη για τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τα αρωματικά φυτά της περιοχής και να ενταχτούν σε προγράμματα που σήμερα χρηματοδοτούνται για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Τα προγράμματα εντατικής καλλιέργειας με φυτοφάρμακα και λιπάσματα δεν είναι συμβατά με το περιβάλλον της περιοχής γι’ αυτό και οι κάτοικοι καλλιεργητές ανησυχούν και διαμαρτύρονται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο πλαίσιο της ήπιας ανάπτυξης. Για τη σωστή διαχείριση του νερού οι ανάγκες για νερό ύδρευσης και άρδευσης του Ομαλού βάζει επιτακτικά στο «τραπέζι» τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού με τη συμμετοχή των Δήμων και των φορέων της περιοχής’, καταλήγει η ανακοίνωση.

[haniotika-nea.gr]