Χανιά: Στα…χαρτιά παραμένει το Εργαστήριο Ανάλυσης Ελαιολάδου!
Εδώ και μία τετραετία, έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κρήτης, ωστόσο, η καθυστέρηση, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι χαρακτηριστική.
Στις… χαρτόκουτες κρατά η ελληνική γραφειοκρατία ένα ολόκληρο Εργαστήριο Ανάλυσης Ελαιολάδου !
Εδώ και μία τετραετία, έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κρήτης, ωστόσο, η καθυστέρηση, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της υπογραφής των σχετικών εγκρίσεων, έχει αφήσει έναν κρίσιμο τομέα, όπως αυτόν του ελαιολάδου, χωρίς ένα πιστοποιημένο Εργαστήριο.
Ανάλογη είναι και η ζημιά με το Κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων, πάλι του Ινστιτούτου, το οποίο κινδυνεύει να μην λειτουργήσει καθώς η κωλυσιεργία, από πλευράς Υπουργείου, είναι χαρακτηριστική.
Την ίδια στιγμή… αναζητείται η κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
‘Είναι φοβερό να μην ζητάμε λεφτά, αλλά αντίθετα να φέρνουμε και κανείς να μην ευαισθητοποιείται σε αυτήν την κατεύθυνση’, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.
Η δημιουργία του Εργαστηρίου εγκρίθηκε το 2006. Ωστόσο, από τότε όλες οι γραφειοκρατικές εργασίες κινούνταν με ταχύτητα… χελώνας. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δεν είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του Χατζηγάκης και Μπατζελή.
Ωστόσο, το γραφειοκρατικό ζήτημα δεν έληξε, αφού μένει να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΘΙΑΓΕ, ώστε να δοθούν τα χρήματα για την παραλαβή του εξοπλισμού!
‘Τα οφέλη για τον παραγωγό θα είναι τεράστια. Θα έχει μια πλήρη ανάλυση αποδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο για το προϊόν του. Λέμε ότι θέλουμε να παράγουμε ένα λάδι πιστοποιημένης ποιότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπεραξίας για τον παραγωγό.
Την πιστοποίηση μπορεί να τη δώσει το Εργαστήριό μας, αλλά πρώτα πρέπει να λειτουργήσει’, αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης.
Ορισμένες από τις αναλύσεις του Εργαστηρίου μπορούν να τις κάνουν το Χημείο του Κράτους, εργαστήρια Συνεταιρισμών και ιδιωτών, ωστόσο, το συγκεκριμένο Εργαστήριο θα μπορεί να προσφέρει σύγχρονες χημικές αναλύσεις, που θα εξασφαλίζουν την πιστοποίηση του ελαιολάδου.
‘Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Εργαστηρίου θα βοηθήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με τα κριτήρια ποιότητας και γνησιότητας του ελαιολάδου καθώς και στη λήψη αποφάσεων σχετικών με την πρόληψη της υποβάθμισής του προς όφελος του καταναλωτή και γενικότερα του περιβάλλοντος’, δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του Εργαστηρίου ήδη το Ινστιτούτο έχει βρει άτομα από τα Χανιά που θέλουν να αποσπαστούν στο Εργαστήριο (δύο χημικούς μηχανικούς, τεχνολόγους τροφίμων), ωστόσο, ούτε αυτό το ζήτημα προχωρά.
Cretalive/Χανιώτικα Νέα