Ο Καζαντζίδης και η μάνα

Κατηγόρησαν τον Στέλιο Καζαντζίδη γιατί τραγούδησε σε πολλά τραγούδια την λέξη μάνα και γιατί αγάπησε τόσο πολύ την μητέρα του. Ορφάνεψε μικρός και το μόνο στήριγμα του στη ζωή ήταν η μητέρα του . Σε πάνω από 50 τραγούδια ο τίτλος του τραγουδιού έχει την λέξη μάνα .

Αν όμως ακούσουμε όλα τα τραγούδια του Στέλιου τότε θα διαπιστώσουμε πως τα τραγούδια που εμπεριέχουν την λέξη μάνα είναι πολύ περισσότερα από 50 .

Στο «ένα τραγούδι για την μάνα» που τους στίχους έγραψε ο Κώστας Βίρβος το 1964 και την μουσική ο Θόδωρος Δερβενιώτης ακούμε την φωνή του Στέλιου και χωρίς μουσικά όργανα να τραγουδά «τη μάνα του όποιος έχασε και ζει μες την ορφάνια – μοιάζει σαν έρημο πουλί , πλοίο χωρίς λιμάνια» .

Γράφει ο Κώστας Βίρβος το 2001 :

«Κάποιοι κορόιδεψαν τη μεγάλη αδυναμία που είχε στη μάνα του. Άδειοι θα’ ταν οι άνθρωποι! Δεν είχαν πονέσει, δεν είχαν κλάψει, δεν είχαν ορφανέψει. Δεν πούλησαν τσιγάρα στην Ομόνοια σε ηλικία οχτώ χρόνων. Δεν ήξεραν τα υλικά που άπλωσαν τη φωνή του Στέλιου στον ουρανό, στα πέλαγα, στα πέρατα της γης!

Στης Νέας Ιωνίας τα βαμβάκια / εργάτης από δώδεκα χρονών /πικρές κουβέντες, δάκρυα, φαρμάκια / η άπονη ζωή των ορφανών/ πατέρα του και άγια μανούλα / τον βράχο! την κυρά Γεθσημανή / το βράδυ ακουμπούσε την καρδούλα / να κλάψει στην ποδιά της την αγνή!»

Αν διαβάσουμε την λίστα των τραγουδιών του θα βρούμε  – Αλοίμονο στη μάνα μου – Άνοιξε μάνα άνοιξε – Απόψε μάνα σε συλλογιέμαι – Ας είχα τη μανούλα μου – Γλυκειά μου μάνα σήμερα – Γράμμα σου στέλνω μάνα μου – Γυναίκα μάνα κι ερωμένη – Μάνα γλυκειά – Μάνα και πάλι μάνα – Μάνα μου – Μάνα με γέννησε κι εμένα και άλλα πολλά.

Χαρακτηρίσθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης σαν ο τραγουδιστής της ξενιτιάς.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και ο τραγουδιστής της μάνας . Τίμησε την γυναίκα και την μητέρα όσο κανένας άλλος τραγουδώντας με τόση γλύκα και στοργή την λέξη μάνα .

Οι φίλοι του Στέλιου θα τιμήσουν την γιορτή της μητέρας και θα τραγουδήσουν τραγούδια για την μάνα στην ταβέρνα «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» στις 9 Μαΐου στις 9 το βράδυ με μουσική υπόκρουση του Στάθη Μιλάνου και του Γιάννη Καλαή στο μπουζούκι και του Κώστα Καραμπερόπουλου στην κιθάρα .

Μάνα μου . Ήσουνα στήριγμα κι η ποιο γλυκιά παρέα μου η πρώτη λέξη μου κι η τελευταία μου . Παρηγοριά μου μες τις δύσκολες τις ώρες μου με την αγάπη σου μου γλύκαινες τις μπόρες μου .Όλα σε σένα τα χρωστάω ότι έγινα  γιατί μου έδινες κουράγιο και δεν έσβηνα. Μάνα μου.

Απο το blog των φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Μαγνησίας