Η μεγάλη αγάπη για την τέχνη ενός αεικίνητου εφοπλιστή

Ο συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ευχαρίστησε τον δήμο Αθηναίων και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, αλλά και όσους παρευρέθηκαν και σημείωσε :

«Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η συλλογή έχει δημιουργηθεί με πάθος και αγάπη αλλά και με πολλή προσπάθεια από όλους όσοι έχουν συνεργαστεί για να γίνει. Μια συλλογή που θέλαμε να την εκθέσουμε για να την ευχαριστηθεί το κοινό, να μπορέσει να την ξαναδεί, να καλλιεργηθεί. Έστω και αν δεν ξέρουν όλο το αντικείμενο της Τέχνης, θα τους δημιουργηθούν κάποια συναισθήματα και θα μπορέσουν να βρουν πάρα πολλά έργα να ευαισθητοποιηθούν και να ταυτιστούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι έχουμε κάτι να δείξουμε σαν χώρα σε μια εποχή που όλοι μας κοιτάνε λίγο περίεργα. Επομένως, θέλω μια καλύτερη Ελλάδα, αν μπορούμε, και νομίζω ότι όλοι το θέλουμε. Απλώς, χρειάζεται να μας δοθεί λίγος χρόνος για να το πραγματοποιήσουμε».

Συνολικά, παρουσιάζονται 420 έργα. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει 245 σπάνια αποκτήματα του συλλέκτη, ενώ η δεύτερη 175. Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ζωγραφικών κυρίως αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων.

Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντέρνας τέχνης, τον ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη βιεννέζικη απόσχιση ως τις ύστατες εκφάνσεις της από τη δεκαετία του ’60 έως και του ’80. Ωστόσο, ο επισκέπτης θα θαυμάσει έργα – κοσμήματα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της σπανιότητας και της σημασίας τους για την ιστορία της δυτικής ζωγραφικής.

Η συλλογή ξεδιπλώνει την ιστορία της μοντέρνας τέχνης με έργα εμβληματικών εκπροσώπων της, όπως Pablo Picasso, Euugene Delacroix, Henri Matsisse, Joan Miro, Cesar, Edgar Degas, Paul Gauguin, Egon Achiele, Andy Warhol κ.ά., αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών. Στη συλλογή εκπροσωπούνται με έργα τους και κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαςο Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος.

Δυναμική ανάπτυξη και στην Κίνα

Ο Γιώργος Οικονόμου θεωρείται από τους πιο πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2008 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Έχει σπουδάσει ναυπηγική και εφαρμοσμένη μηχανική στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογία της Μασαχουσέτης (MIT). Είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες στον κόσμο, της DryShips, η οποία είναι εισηγμένη στην αμερικάνικη χρηματαγορά της Wall Street στον δείκτη NASDAQ. Επίσης, έχει στην ιδιοκτησία του την Cardiff Marine.

Στην Ελλάδα έχει την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρέια PC SYSTEMS, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται και στην Κίνα, όπου συνάπτει εμπορικές και ναυτιλιακές σχέσεις με Κινέζους επιχειρηματίες και κινεζικές τράπεζες. Σημείο αναφοράς, ο Γιώργος Οικονόμου είναι ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που θα αποκτήσει πλοίο με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από κινεζική τράπεζα, την China Development Bank.

[espressonews.gr]