41 ΔΕΚΟ στην κλίνη του Προκρούστη
ΠΡΩΤΕΣ στη λίστα των επερχόμενων περιορισμών μπαίνουν 41 ΔΕΚΟ που προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Εως το τέλος Ιουνίου θα κληθούν άμεσα να οριστικοποιήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια για να μην παράγουν πια ελλείμματα και χρέη, ενώ οι υπόλοιπες περίπου 50 ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο.
Μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι με την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων του 2010, δεκαεπτά εταιρείες και φορείς του ευρύτερου Δημοσίου θα προσμετρώνται από φέτος στα δημόσια οικονομικά και τα ελλείμματά τους θα συνεπάγονται νέα εισπρακτικά μέτρα.
Αυτό τις βάζει, σύμφωνα με όσα αναφέρει το μνημόνιο, στην πρώτη… γραμμή των αλλαγών, καθώς ήδη ο προϋπολογισμός αποκλίνει και η τρόικα ζητά από τώρα νέα εισπρακτικά μέτρα για το 2011 όπως και προληπτική παρακράτηση δαπανών.
Εως το τέλος Μαρτίου η ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινώσει αναλυτικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει για κάθε εταιρεία από αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις λειτουργικού κόστους, αλλαγές επενδυτικών σχεδίων, νέες αλλαγές σε μισθούς, παροχές, απασχόληση έως ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις ή και λουκέτα για ΔΕΚΟ και φορείς που «ξεπέρασαν την αποστολή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Η πίεση που ασκείται είναι πολύ μεγάλη. Ηδη η καθυστέρηση στην εναρμόνιση των μισθολογικών μειώσεων που αποφασίστηκαν τον Δεκέμβριο σε όλες τις ΔΕΚΟ έκανε την τρόικα να επανεκτιμήσει τα έσοδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, από 800 εκατ. ευρώ για το 2011 σε 500 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Και… έπεται συνέχεια
Ο μεγάλος φόβος επικεντρώνεται όχι σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά σε 41 από αυτές που μετέχουν στον υπολογισμό του ελλείμματος. Γνωστές ήταν μέχρι στιγμής οι 17 εξ αυτών που μπήκαν το 2010 και σταδιακά από φέτος θα υπολογίζονται στις δαπάνες του κράτους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες 24 που από πριν ήταν «εντός» και τώρα μπαίνουν μαζί με τις… νεόφερτες στην πρώτη γραμμή των αλλαγών.
Το υπουργείο Οικονομίας και η τρόικα έχουν καταστήσει σαφές ότι οι εκτιμήσεις δεν έχουν τελειώσει και ότι μπορεί εντός του 2011 και άλλες ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Σύμφωνα με απάντηση της ΕΛΣΤΑΡΤ στον βουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Μουσουρούλη, με την οποία κοινοποιεί και τον κατάλογο των 41 ΔΕΚΟ, πρέπει να εγγράφονται οι εταιρείες των οποίων από πωλήσεις καλύπτεται λιγότερο από το 50% του κόστους παραγωγής. Η υπαγωγή στη λίστα, επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη οι εταιρείες είναι ζημιογόνες, μπορεί να είναι και κερδοφόρες – αλλά συνήθως συμβαίνει το πρώτο.
[Enet]