Καντάφι: Τον άφησε μόνο του και η Γκαλίνα

Ακόμα και η Γκαλίνα τον εγκαταλείπει. Η χυμώδης Ουκρανή νοσηλεύτρια του Μουαμάρ Καντάφι, που πάντα τον συνόδευε και λέγεται πως είναι ερωμένη του, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα της.  

Το αποκάλυψε η κόρη της, που ζει στην Ουκρανία και επικοινώνησε με τη μητέρα της.
Εκείνος, ωστόσο, και η οικογένειά του δεν μπορούν να πάνε πουθενά, ύστερα από τα μέτρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα οποία απαγορεύτηκε στον Καντάφι, στα μέλη της οικογένειάς του και άλλους αξιωματούχους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Επίσης, παγώνουν όποια κεφάλαιά τους σε ξένες τράπεζες, ενώ απαγορεύεται η πώληση όπλων στη Λιβύη. Παράλληλα, το Λονδίνο αίρει τη διπλωματική ιδιότητα του Λίβυου «ηγέτη» και των γιων του.

Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι πόλεις, κυρίως στα ανατολικά, αλλά και τμήματα της Τρίπολης, περνούν στα χέρια των εξεγερμένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πια τις πετρελαιοπηγές ούτε τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας.

Χθες εκπρόσωποι των εξεγερθέντων ανακοίνωσαν τη δημιουργία Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου το οποίο, όπως ξεκαθάρισαν, δεν αποτελεί προσωρινή κυβέρνηση. Σημείωσαν δε ότι οι περί κυβέρνησης δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας αποτελούν προσωπικές του απόψεις.

Έκρυθμη, όμως, είναι η κατάσταση και σε άλλα μέτωπα του αραβικού κόσμου. Το σουλτανάτο του Ομάν είναι, όπως όλα δείχνουν, η νέα πηγή έντασης. Διαδηλωτές που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πόλη Σοχάρ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μόλις μία μέρα μετά τον ανασχηματισμό που έγινε κατόπιν προηγούμενης διαδήλωσης. Μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στη Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που οργάνωση η οποία σχετίζεται με την «Αλ Κάιντα» απειλεί με επιθέσεις και καλεί τον λαό να ανατρέψει τη βασιλική οικογένεια.

Στην Αίγυπτο οι διαδηλωτές κατάλαβαν για πρώτη φορά την αλήθεια, καθώς στρατιώτες διέλυσαν με βία διαδήλωση, ενώ αργότερα ο στρατός ζήτησε συγγνώμη. Ομάδα στο Facebook καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις στη Συρία και σε δυτικές χώρες εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ στην Τυνησία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανούτσι μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

[espressonews.gr]