Πέθανε ο εικαστικός, Νίκος Αλεξίου

Ενας από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες, ο Νίκος Αλεξίου πέθανε σε ηλικία 51 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Μεγαλωμένος στο Ρέθυμνο, ήρθε στην Αθήνα για να γίνει ζωγράφος. Κι ενώ ήταν αυτοδίδακτος εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους εικαστικούς δημιουργούς με αναγνωρίσιμο ύφος.

«Είμαι τυχερός γιατί με το καλημέρα οι καλλιτεχνικοί κύκλοι με αποδέχτηκαν. Δεν είναι κάτι που ψάχνεις η αποδοχή, αλλά όταν το ‘χεις δεν μπορεί να μην το εκτιμάς. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω, όμως, ήταν πολύ εύκολο» είχε πει σε μια συνέντευξή του στη Lifo.

Στη διάρκεια των ετών 1990-95 δούλεψε πολύ για την σκηνή. Συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Λευτέρη Βογιατζή, την Ρούλα Πατεράκη, τον Μίμη Κουγιουμτζή στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Σ’αυτήν την χρονική στιγμή αισθάνθηκε ότι είχε υπερεκτεθεί και αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στο Αγιο Ορος. Εμεινε εκεί μερικούς μήνες. Το Ορος ήταν η άλλη μεγάλη περιοχή της έμπνευσής του και των ιδεών, αφού εκεί, παρατηρώντας το ψηφιδωτό στο δάπεδο της Μονής Ιβήρων συνέλαβε μια νέα μορφή.

Αν και αυτοδίδακτος, έδωσε το παρών σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού όπως η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, όπου μαζί με την Λίζη Καλλιγά κέρδισε το Χρυσό Φάρο.

Το έργο του «The End» που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιεννάλε της Βενετίας ήταν μια σπονδυλωτή εγκατάσταση, όιπου ο Αλεξίου χρησιμοποιώντας ετερόκλητα υλικά, χειροποίητα, δαντελωτά, κομμένα χαρτιά, νήμα βιβλιοδεσίας, κόλλες αλλά και ψηφιακές προβολές επανεπεξεργάστηκε το επιδαπέδιο ψηφιδωτό της Μονής Ιβήρων (11ου αιώνα), χρησιμοποιώντας κι ένα δεύτερο μοτίβο που στηριζόταν στα σχέδια του Ουκρανού μοναχού του 18ου αιώνα Βασιλείου Γρηγόροβιτς Μπάρσκι, που είχε περιηγηθεί το Όρος.

Σπουδαία ήταν η συνεισφορά του στην παράσταση τού Δημήτρη Παπαϊωάννου, «Μήδεια», όπου έδειξε την ιδιαίτερη θεατρική του ματιά. Το τελευταίο, μεγάλο έργο του «San Marco di Venezia 2010», ήταν εμπνευσμένο από το δάπεδο τού Αγίου Μάρκου, στην Βενετία. Παράλληλα, ήταν συλλέκτης έργων τέχνης συναδέλφων του. Η συλλογή του , που περιελάμβανε συνολικά εβδομήντα έργα, φιλοξενήθηκε το 2009 στον Πύργο Μπαζαίου, στην Νάξο. Τελευταία του δουλειά ήταν τα σκηνικά γιά το «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» τού Σταύρου Τσιώλη, στο Θέατρο Τέχνης.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα, στις 2.30 μ. μ. στο Νεκροταφείο της Καισαριανής.

Βήμα/Νέα/Enet