Επέμβαση στη Λιβύη με χρώμα Κρητικό – Άμεση εμπλοκή της Σούδας

Μια στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και η εμπλοκή της Ελλάδας, που θα έχει ως επακόλουθο τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής και της ναυτικής βάσης της Σούδας – καθιστώντας την Κρήτη για μία ακόμη φορά επίκεντρο στις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις στη Μεσόγειο – θεωρείται από χθες ως ένα «εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο».  

Πρόκειται για ένα σενάριο που βασίζεται σε στρατιωτικές πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για αναμενόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη αλλά και για αυτονόητη ελληνική εμπλοκή. Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές τονίζουν, μάλιστα, ότι, αν ξεκινήσουν τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι στη Λιβύη, η Ελλάδα θέλοντας και μη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω των εγκαταστάσεων των Αμερικανών και των νατοϊκών δυνάμεων στη Σούδα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μέτωπο του πολέμου!

Τα σενάρια αυτά τροφοδοτούνται και από την αμεσότατη απειλή που εκτόξευσε χθες βράδυ μετά τις 10: 15 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Τζέι Κάρνι, ο οποίος δήλωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης τους έναντι του Μουαμάρ Καντάφι, επειδή στη Λιβύη έχει εκδηλωθεί πολλή βία, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης».

Πρόκειται για μια απειλή-προειδοποίηση της αμερικανικής πλευράς, που κάθε άλλο παρά “κενό γράμμα” είναι σε αυτήν τη συγκυρία.

Ταυτόχρονα και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση «να περάσει άμεσα στη δράση με μια προτεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας ώστε να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών. Ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας». Διόλου τυχαίο μάλιστα δε θεωρείται και το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες ιπτάμενα ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ, τα οποία χρησιμοποιούν και την αεροπορική βάση του Ακτίου, πετάνε εντός FIR Μάλτας και ουσιαστικά επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Χθες, εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον υπουργό ΥΕΘΑ Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπόλοιπους ομολόγους του, υπουργούς Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από τις επαφές του αυτές του κ. Ράσμουσεν, άρχισε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψει τις επόμενες μέρες, απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη. Αν κάτι τέτοιο γίνει, η Ελλάδα θα παίξει – θέλοντας και μη – πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας θα αποτελέσει το επίκεντρο της όποιας στρατιωτικής επιχείρησης γίνει στη Λιβύη. Περίπου 330 ναυτικά μίλια χωρίζουν τη βάση από τις ακτές της Λιβύης. Ανεφοδιασμός πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών θα γίνεται αποκλειστικά στη Σούδα. Το Άκτιο είναι η δεύτερη βάση που θα έχει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Βάση η οποία αποτελεί αεροδρόμιο μεταστάθμευσης ιπτάμενων ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ. Δε θα είναι η πρώτη φορά που από το Άκτιο θα πετάξουν AWACS για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα παράδειγμα.

Ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων; Το πιθανότερο – αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις – είναι ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει – ως συνήθως – να έχει όσο το δυνατό μικρότερη συμμετοχή, κάτι που δεν αποκλείεται να καταφέρει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα, αφού η βάση της Σούδας είναι η πλέον στρατηγική και “χρήσιμη” για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε έναν τέτοιο πόλεμο εναντίον της γειτονικής Λιβύης. Άμεση εμπλοκή της Σούδας

[neakriti.gr]