Στο Ηράκλειο σήμερα ο ΥΠΠΟ- Ανακοίνωσε ένταξη στο ΕΣΠΑ του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων

Tην ένταξη του έργου ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στο ΕΣΠΑ, με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο Χανίων, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, του έργου αποκατάστασης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Στο ΕΣΠΑ όπως έκανε γνωστό ο κ Γερουλάνος , θα ενταχθούν και άλλα έργα που αφορούν τη συντήρηση και ανάπλαση μνημείων που υπάρχουν στα Χανιά.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο ο κ Γερουλάνος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου του, για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός, αποτελούν μηχανές ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα”.

Όπως ο ίδιος είπε, οι επισκέψεις που ήδη έχει αρχίσει σε όλη τη χώρα έχουν ως στόχο, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και πρακτικός διάλογος με στόχο την ανάπτυξη και όπως είπε ” ανάπτυξη χωρίς την περιφέρεια δεν γίνεται”.

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου του για τον τουρισμό, τόνισε ότι στόχος είναι ” τουρισμός σε όλη την Ελλάδα από όλο τον κόσμο όλο το χρόνο” και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να επικεντρώσουν τη δράση τους, αναζητώντας σωστούς τρόπους προβολής.

Μάλιστα, επικαλέστηκε στοιχεία μελέτης που αφορούν την τουριστική προβολή, βάσει των οποίων, το διαδίκτυο σε ποσοστό 42% έχει αποδειχθεί ως ο καλύτερος τρόπος και ακολουθούν, οι επισκέψεις δημοσιογράφων σε ποσοστό 15%, η διαφήμιση μέσω των ΜΜΕ σε ποσοστό 3% και η συμμετοχή σε συνέδρια σε ποσοστό 1%.

Από τα Χανιά, ο κ Γερουλάνος έκανε γνωστό ότι μέσα από την διαδικασία της διαβούλευσης ακίνητα, που σήμερα ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, θα περάσουν σε δήμους και περιφέρειες.

Για τα Χανιά ανέφερε ως τέτοια, την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, την έκταση του πρώην ΞΕΝΙΑ, την ακτή της πόλης και το τουριστικό περίπτερο Ομαλού.

Παράλληλα τόνισε, ότι με συντονιστή την περιφέρεια, θα αξιοποιηθεί ο χώρος των τάφων των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι.

“Στόχος είναι οι χώροι αυτοί, να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αξιοποιηθούν,” είπε.

Όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα από τη σύσταση του εθνικού συμβούλιου αθλητικής πολιτικής θα σχεδιάζεται η πολιτική για τον αθλητισμό ενώ, όπως είπε, σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένα κέντρο που θα καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες σε υποδομές.

Παράλληλα μετέφερε την βούληση, μεγάλα αθλητικά κέντρα στην Κρήτη, όπως το παγκρήτιο στάδιο και τα εθνικά αθλητικά κέντρα σε Χανιά και Ηράκλειο, να περάσουν στην περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρώην τουριστικό περίπτερο στο παλιό λιμάνι των Χανίων τόνισε, ότι μετά την απόφαση του ΚΑΣ βάσει της οποίας δεν αποτελεί νεότερο μνημείο, η κατεδάφιση θεωρείται δεδομένη.

Ο κ. Γερουλάνος σήμερα θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

[Cretalive]